Az üzleti jelentés - nem része a beszámolónak

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A számvitelrõl szóló 2000. évi C. tv. (Sztv.) 19. § (1)bekezdés rendelkezése szerint: Az éves beszámoló mérlegbõl, eredmény-kimutatásból és kiegészítõ mellékletbõl áll. Az éves beszámolóval egyidejûleg üzleti jelentést is kell készíteni. Nem része tehát az éves beszámolónak az üzleti jelentés.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Az ÖNADÓZÓ 2011/5 számában a 10. oldalon lévõ ( 1) lábjegyzet szerint: A beszámoló része a mérleg, az eredmény-kimutatás, a kiegészítõ melléklet, és éves beszámoló esetén az üzleti jelentés. Egyszerûsített beszámoló esetében nem kell üzleti jelentést készíteni, így közzétenni sem.

A szöveg több pontatlanságot is tartalmaz, és a gyakorlatban téves eljáráshoz vezethet.

A számvitelrõl szóló 2000. évi C. tv. (Sztv.) 19. § (1)bekezdés rendelkezése szerint:  Az éves beszámoló mérlegbõl, eredmény-kimutatásból és kiegészítõ mellékletbõl áll. Az éves beszámolóval egyidejûleg üzleti jelentést is kell készíteni.

Nem része tehát az éves beszámolónak az üzleti jelentés.

A Sztv. 154. § (1)bekezdés rendelkezése szerint:  Minden kettõs könyvvitelt vezetõ vállalkozó… köteles az éves beszámolót, illetve az egyszerûsített éves beszámolót… közzétenni.

A közzétételi (és a 153. § szerinti letétbe helyezési) kötelezettség tehát csak a beszámolóra vonatkozik, üzleti jelentésre nem.

A Sztv. 99. § (1) bekezdés rendelkezése szerint: Az egyszeres könyvvitelt vezetõ gazdálkodó …egyszerûsített beszámolót köteles készíteni.

A egyszerûsített beszámolót (amely csak mérlegbõl és eredménylevezetésbõl áll) tehát csak egyszeres könyvvitelt vezetõ vállalkozó készíthet, és azt nem kell közzétenni, mert ez a kötelezettség csak a kettõs könyvvitelt vezetõkre vonatkozik.

Üzleti jelentést az egyszerûsített éves beszámolóhoz nem kötelezõ készíteni (nem az egyszerûsített beszámolóhoz). A beszámolók formáit a tv. 8. § (2) bekezdése tartalmazza.

A fentiekkel összhangban a könyvvizsgálói jelentés is kiemeli, hogy a beszámolóra vonatkozik, mely mérlegbõl, eredménykimutatásból és kiegészítõ mellékletbõl áll. Ha egy éves beszámoló készítésére kötelezett vállalkozó nem készít üzleti jelentést, azzal nem sérti a beszámolóra vonatkozó szabályokat, de megsérti a számviteli törvény elõírását.

Kontos József

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra