Az üzletpolitikai céllal adott adómentes juttatások

SZJA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság

Címkék: juttatás, üzletpolitikai célú ajándék


Az üzletpolitikai céllal adott juttatás adómentessége az alábbi feltételek együttes megléte esetén állapítható meg:

A magánszemély adómentes bevételének minősül a kifizető által üzletpolitikai céllal adott juttatás. Ilyen juttatásról csak abban az esetben beszélhetünk, ha a kifizető a juttatást nem vetélkedő, verseny, vagy a szerencsejátékok szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó sorsolásos játék eredményeként nyújtja, ezen esetekben ugyanis a nyereményből származó jövedelem utáni adózási szabályokat kell alkalmazni.

Az üzletpolitikai céllal adott juttatás adómentessége a fentebb leírtakon túl, az alábbi feltételek együttes megléte esetén állapítható meg:
·        a juttatás üzletpolitikai célt szolgál, vagyis a juttatást nyújtó kifizetőnek a célja saját forgalmának, eladásának a növelése;
·      a juttatás vásárláshoz kötött, azaz a juttatás abban az esetben tekinthető adómentesnek, ha a magánszemély közvetlenül vagy közvetetten a juttatást nyújtó kifizetőtől vásárol terméket, ill. szolgáltatást;
·        a kifizető az adómentes juttatást a magánszemélyek széles körében nyilvánosan meghirdetett kampány keretében nyújtja;
·        a juttatást a kifizető az Szja tv. által meghatározott formában – árengedményként, visszatérítésként, áru vagy szolgáltatás vásárlásához kapcsolódó más kedvezményként – nyújtja.

Ha a fenti feltételek valamelyike nem teljesül a juttatásra, és az nem minősül üzleti ajándéknak vagy a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó nyereménynek, a juttatás a kifizetőt terhelő adó mellett adható egyes meghatározott juttatásnak minősülhet, amely után az adó- és az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség a kifizetőt terheli.

Szintén adómentes a kifizető által üzleti forgalmának növelése érdekében valamely termék megismertetése céljából adott áruminta.

Az áruminta felfogható az áru csekély mennyiségeként, amelyből a minta jellege tulajdonságai stb. alapján az árura lehet következtetni.

Áruminta átadására a kifizető gazdasági tevékenységével kapcsolatosan, bevételének növelése érdekében az értékesítésre szánt termék ismertetése, kipróbálása céljából kerül sor. Az áruminta nem lehet tartós használatra rendelt dolog, mennyisége nem érheti el a kereskedelemben forgalmazott/forgalmazható legkisebb mennyiséget, a termék áruminta jellegét csomagolásán célszerű feltüntetni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra