Az üzletrész átruházásról

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Ha egy Kft. tagja ki akar válni a társaságból, erre csak egy módja van, mégpedig üzletrészének átruházása. Tehát nincs lehetõség a tagsági jogviszony felmondására, vagy más módon történõ megszûntetésére.

Mivel az üzletrészek forgalomképesek, vagyis például adásvétel tárgyai lehetnek, így az üzletrész-átruházás leggyakoribb esete az üzletrész adásvételi szerzõdéssel való eladása. Természetesen más módon is át lehet ruházni egy üzletrész, el is ajándékozhatjuk, ha ennek lehetõségét a felek nem zárták ki korábban.

Kik szerepelhetnek vevõként és milyen szabályok vonatkozhatnak rájuk?

Üzletrész-átruházás esetén vevõként szerepelhet a társaság másik tagja, maga a társaság vagy kívülálló személy.

A törvény más szabályokat állít fel arra az esetre, ha a vevõ a társaság egy tagja, és megint másokat, ha egy kívülálló személy. Ezek alapján, az üzletrész fõszabályként szabadon átruházható a társaság egy másik tagjára. Sõt, a társasági szerzõdésben elõvásárlási jogot is biztosíthatunk valamelyik tagnak, aki ezáltal elõnybe kerül a másik taggal szemben az üzletrész eladása során. Az üzletrészt megvásárló tag ilyenkor nem két üzletrésszel fog rendelkezni, hanem saját üzletrésze növekszik az átvett üzletrész mértékével.

A kívülállókra történõ üzletrész átruházást a törvény szigorú szabályokhoz köti, annak érdekében, hogy megakadályozza a tagok által nem kívánt személy taggá válását.

Mikor lehet kívülállóra üzletrészt átruházni?

Üzletrészt kívülálló személyre csak olyan esetben lehet átruházni, ha az átruházó tag törzsbetétjét teljes egészében befizette. Ez a szabály csak az üzletrészt átruházó tagra vonatkozik, vagyis az lényegtelen, hogy a többi tag teljesítette-e már ezt a kötelezettségét.

Kit és mikor illet meg elõvásárlási jog?

A tagot, a társaságot vagy a taggyûlés által kijelölt személyt – ebben a sorrendben - az adásvételi szerzõdés útján átruházni kívánt üzletrészre elõvásárlási jog illeti meg. Lehetõség van azonban a társasági szerzõdésben e jogot korlátozni vagy kizárni. Ha erre nem kerül sor, akkor fennáll az elõvásárlási jog.

Határidõhöz kötött-e az elõvásárlási jogosultság?

Igen, mivel a jogosult tag ezen jogát nem ruházhatja át másra, és nem is élhet bármeddig vele. Ezek alapján, ha a tag az átruházási szándék bejelentésétõl számított 15 napon belül nem nyilatkozik, úgy kell tekinteni, hogy elõvásárlási jogával nem kíván élni. A társaság vagy az általa kijelölt személy esetén a határidõ a bejelentéstõl számított 30 nap.
Ha úgy kerülne sor az eladásra, hogy az elõvásárlásra jogosultat nem tájékoztatták, pert lehet indítani. Minderre azonban csak a szerzõdés megkötésétõl számított 1 éven belül kerülhet sor. Nem adásvétel útján történõ átruházás esetén nincs elõvásárlási jog, azonban a társasági szerzõdésben a tagok az adásvételi szerzõdésen kívüli átruházást korlátozhatják, vagy kizárhatják.

Az üzletrész átruházása esetén az átruházónak a tagsági jogviszonyból eredõ jogai és kötelezettségei az üzletrész megszerzõjére szállnak át. A tagváltozás a társasággal szemben azonnal hatályos, vagyis az új tag a tagsági jogviszonyból eredõ jogosultságait attól függetlenül gyakorolhatja, hogy a cégjegyzékbe már bejegyezték-e.

- - - - - - - - -

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minõsül jogi tanácsadásnak.

Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd

Dr. Kocsis Ildikó Ügyvédi Iroda
tel/fax: 06-1-266-6621
web: www.kocsis-iroda.hu
e-mail: info@kocsis-iroda.hu

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra