Be vagyok-e jelentve?

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Azon adózók, akik rendelkeznek egyedi azonosítóval és titkos jelszóval a www.magyarorszag.hu weboldalon az e-BEV szolgáltatások linkre, azon belül pedig a Járulékadat-kivonat fülre kattintva kérdezhetik le saját adataikat.

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL - az adózók lapja online. Gyakorlati adózási információk heti rendszerességgel. Feliratkozás esetén e-mailben megküldjük az Elõtársaságok beszámolási és bevallási kötelezettségei címû e-kézikönyvünket. /Már feliratkozott Hírlevél olvasóink ez miatt ne regisztráljanak újra – részükre a kiadványt e-mailben megküldjük/

ÖNADÓZÓ HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS ITT!

***

Tájékoztató a foglalkoztatottak saját adatainak elérhetõségérõl

2007. január 1-jét követõen a munkavállalóknak megszûnt az a lehetõsége, hogy az Egységes Magyar Munkaügyi Adatbázisból (a továbbiakban: EMMA) lekérdezzék a foglalkoztatásukra vonatkozó aktuális adatokat, mivel az EMMA-t a fent említett idõponttal a 2006. évi LXI. törvény 238. §-a megszüntette.

 2007. január 8-án megjelent a Foglakoztatási és Szociális Hivatal, valamint az APEH közös sajtóközleménye az EMMÁ-ról (megtalálható a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján, a www.szmm.gov.hu oldalon az Archívum / Hírarchívum / 2007. évi hírek linkre kattintva).
 

Az ügyfelek részérõl azóta is egyre gyakoribb igényként fogalmazódott meg munkaviszonyadataik interneten keresztül történõ lekérdezhetõsége. Válaszul az elvárásokra, az adatokat kezelõ szervezetek jelentõs fejlesztéseket hajtottak végre az ügyfelek gyors és pontos kiszolgálása érdekében.

Az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény 2007. január 1-tõl hatályos 52. § (16) bekezdése alapján a munkáltatók, kifizetõk és a magánszemélyek a központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül az Art. 31. § (2) bekezdésében meghatározott saját adataikhoz hozzáférhetnek. Míg az EMMA felé kizárólag a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkaadók voltak kötelezettek bejelentést tenni, addig a hivatkozott jogszabályhely alapján valamennyi kifizetõ és munkáltató bevallásra kötelezett, így a saját adataik lekérdezésére nyitva álló lehetõség az EMMA által biztosítottnál szélesebb körben áll rendelkezésre.
 

Azon adózók, akik rendelkeznek egyedi azonosítóval és titkos jelszóval a www.magyarorszag.hu weboldalon az e-BEV szolgáltatások linkre, azon belül pedig a Járulékadat-kivonat fülre kattintva kérdezhetik le saját adataikat. A lekérdezés menetérõl részletes tájékoztatást kaphatnak az eBEV portál felhasználói dokumentációjából, amely megtalálható a 

www.apeh.hu/portal/ebevallas/ügyfélkapu

 internet oldalon a Fontos Útmutatók blokkban a felhasználói dokumentumra kattintva (Járulékadat lekérdezés rész).  

A 2007. január 1. utáni adatok lekérdezésének elõfeltétele a központi elektronikus szolgáltató rendszer használatához szükséges egyedi azonosító és titkos jelszó, melyhez az ügyfelek az okmányirodáknál az úgynevezett regisztrációs eljárás során juthatnak hozzá. Részletes információ a regisztrációról a 

www.apeh.hu/portal/ebevallas/ügyfélkapu

 oldalon a Fontos Útmutatók blokkban Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történõ intézéséhez megnevezésû útmutatóra kattintva található.
 

A munkavállalók ügyfélkapun történõ regisztráció birtokában a munkaadó által bejelentett aktuális biztosítási jogviszonyaikat (munkaviszony adataikat) a kormányzati portál Tajszolgáltatások 

(www.magyarorszag.hu/ allampolgar/szolgaltatsok/taj.html)

menü pont alatt kérdezhetik le.

A fenti szolgáltatás az ÁFSZ portál (www.afsz.hu) Álláskeresõk blokkban, Hasznos tudnivalók alatt, az Aktuális biztosítási jogviszony lekérdezése menüpontból is elérhetõ.

Forrás: www.apeh.hu

***

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008. szeptembertõl decemberig 4.400,-Ft. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra