Betéti társaságok szerződései a kata alatt

Forrás: Adonet.hu

Címkék: KATA, betéti társaság, bt


A betéti társaságoknak - ha a kata alatt kívánnak adózni - újra kell gondolni a tagok személyes közreműködésének formáit. Ehhez nyújt segítséget a betéti társaságok számára kidolgozott szerződés- szabályzatgyűjteményünk. Az alábbiakban összefoglaljuk a betéti társaságokban lehetséges munkavégzés lehetséges alternatíváit.

A törvények külön kezelik a vezető tisztségviselői jogviszonyt. Az erre vonatkozó Gt. szabályok szerint a közkereseti és a betéti társaság üzletvezetésre egyedül jogosult tagja. - ha a társasági szerződés eltérően nem rendelkezik – a vezető tisztséget nem láthatja el munkaviszonyban. (Gt.22.§/3/).
 
Ha ilyen bt-ben a munkaviszonyos tisztségviselés jogi lehetőségét meg akarják teremteni, akkor ahhoz először módosítani kell a társasági szerződést, ezt a jogi lehetőséget oda be kell iktatni. Vagy meg kell vizsgálni a társasági szerződést, hogy ezt a rendelkezést már eredetileg tartalmazza-e?
 
Akata szempontjából a vezető tisztségviselő jogállására a következő választási lehetőségek vannak:
 
1.1.  A kata alatt a vezető tisztségviselő társasági jogi jogviszonyban főállású / vagy nem főállású kisadózónak minősül.   Ezzel a kata alanyiság azon feltétele teljesült, hogy legalább kisadózót be kell jelenteni. Díjazása szabad megállapodás tárgya, a díjazása után semmilyen külön adó- és járulékfizetési kötelezettség nincs – mert kiváltja a kata. Ez minden kisadózói státuszú tag díjazására igaz.
 
1.2. A vezető tisztségviselő – a beltag – kiadózói jogállása mellett a kültag választása szerint lehet kisadózó (akár főállásban, akár nem főállásban) – de választhatja azt is, hogy nem lesz kisadózó.
 
1.3. Ha a vezető tisztségviselő – a beltag – kiadózói jogállást választott, és a kültag személyesen közreműködik a társaságban akkor erre ő is választhatja a kisadózói státuszt.
 
1.4. Ha a kültag személyesen közreműködik  - de nem kíván kisadózóvá válni – akkor a személyes közreműködését csak a társasággal kötendő munkaviszonyban láthatja el.
 
1.5. Ha a kültag semmilyen formában nem működik közre a társaság tevékenységében, akkor ő nem választhatja a kisadózást, illetve rá nézve ilyen bejelentési kötelezettség nincs is. Ezesetben azonban indokolt újragondolni részesedésének szabályait a társasági szerződésben, mert az osztaléka adózási minősítésében jogszabályi bizonytalanság van.
 
2.1.  A beltag - vezető tisztségviselő - választhatja azt is, hogy ő személy szerint nem lesz kisadózó, de ennek feltétele, hogy maga a társaság a kültag kisadózói bejelentésével kisadózás alanyává váljon.
 
2.2. Ezsetben azonban a vezető tisztségviselői feladatokat csak és kizárólag munkaviszonyban láthatja el – ha pedig ennek lehetőségét nem tartalmazza a társasági szerződés, akkor azt is kötelezően módosítani kell. Ha a vezetői tisztségviselést a beltag munkaviszonyban kívánja ellátni,  akkor vagy lemond – vagy a vállalkozás köteles bejelenteni kisadózóként.
 
A tagi személyes közreműködések szabályozására a következő lehetőségek vannak
 
1. Akültag a társaságban személyes közreműködést teljesít, - ezesetben jogosult a kisadózói státusz választására is.  Díjazása szabad megállapodás tárgya, a díjazása után semmilyen külön adó- és járulékfizetési kötelezettség nincs – mert kiváltja a kata.
 
2. Akültag a társaságban személyes közreműködést teljesít, de erre nem kíván munkaviszonyt létesíteni, akkor a társaság őt köteles bejelenteni kisadózóként.
 
3. Akültag személyes közreműködést teljesít – de nem kíván kisadózó lenni  - akkor a személyes közreműködést csak munkaviszonyban teheti.
 
4. Haa kültag a társaságban személyes közreműködést nem teljesít – akkor nem jogosult, és nem köteles a kisadózás választására. De a fentiek szerint indokolt újragondolni részesedésének szabályait a társasági szerződésben, mert az osztaléka adózási minősítésében jogszabályi bizonytalanság van.
 
Ezek a lehetőségek vannak akkor is, ha a társaságban több beltag, vagy több kültag van. Illetve akkor is, ha nem betéti, hanem közkereseti társaságról van szó.

Betéti társaásgok szerződés- ás szabályzat mintái a kata alatt - útmutatóval, tanácsadással. Ára: 12.700,-Ft.  Megrendelés a számlázási és szállítási cím megadásával: kata@adonet.hu

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra