Cégnyilvántartási változások

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A cégadatok túlnyomó többségét a céginformációs szolgálat honlapjáról (www.e-cegjegyzek.hu) bárki korlátozás nélkül megismerheti. Ugyanakkor fontos közérdek, hogy a nyilvánosság követelménye ne okozzon indokolatlan kiszolgáltatottságot azok tekintetében, akikrõl az adatok szólnak. A 2009. november 26-án kihirdetett módosítás lényege, hogy a lakóhely megismerésének módja differenciálttá válik.

Várható változások a cégadatok nyilvánosságával kapcsolatban

A természetes személyek bejegyzett lakóhelyre vonatkozó adata továbbra is a cégjegyzék része marad, és az a továbbiakban is megismerhetõ lesz. Változás kizárólag a lakóhelyadat megismerésének módjában következik be, ugyanis nem a megismerést akarta a tárca kizárni, hanem a lakóhelyre vonatkozó adattal való visszaélést és a megismerés parttalanná válását.

A bekövetkezett változtatásra az adatvédelmi biztos jelzése szolgált, aki korábban rámutatott arra, hogy aggályos a természetes személyek lakcímének korlátlan megismerhetõsége. A változás összefüggésben van azzal az új szabállyal is, miszerint a tõzsdére bevezetett cégek igazgatóinak minden pénzbeli és nem pénzbeli javadalmazását nyilvánosságra kell hozni. Ennek kapcsán különösen aggályos lenne, ha a javadalmazás megismerhetõsége mellett egyúttal az érintett személy lakcíme is megismerhetõ lenne, ez ugyanis akár súlyos visszaélésekhez vezetne.

A közfeladatot ellátó személyek (így különösen bíróság, ügyészség, nyomozó hatóság, más közigazgatási szerv, stb.) közfeladataik ellátása érdekében továbbra is erre irányuló külön kérelem benyújtása nélkül, automatikusan ismerhetik meg a lakóhelyre vonatkozó adatokat.

A közfeladatot ellátókon kívül esõk azonban törvényben biztosított jogaik gyakorlásához vagy törvényes érdekeik védelmében, a céginformáció iránt benyújtott kérelem alapján ismerhetik meg a lakóhelyre vonatkozó adatokat. A kérelemben vagy a kérés törvényes jogcímét kell megjelölni, vagy az érintett személy hozzájárulását kell beszereznie és bemutatnia. Tehát az üzletfelek, befektetõk, hitelezõk védelmét a lakóhely megismerés új rendje nem veszélyezteti, hiszen a jogcím bemutatása ellenében bárki megismerheti a lakóhelyre vonatkozó adatot.

A céginformációs szolgálat az egyéb személyi körbe tartozók esetében az adatszolgáltatás idõpontját és a kért adatokat regisztrálja. Ha tehát egy, a cégnyilvántartásban regisztrált személyt rosszhiszemû adatkérés miatt sérelem ér, felléphet ellene, hiszen bármikor visszakereshetõvé válik az adatszolgáltatás idõpontja, jogcíme, a kért adathalmaz és az adatot felhasználóra vonatkozó információ

A tárca reméli, hogy az új szabályozás megfelelõ egyensúlyt teremt a természetes személyek adatvédelemhez való joga és a közérdekû nyilvánosság alapelve között.

__________________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 9 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 16.380,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek. Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

__________________________________________


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra