Csaknem 900 ezer cégtulajdonos van Magyarországon

JOG

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: cégtulajdonos


Magyarországon mintegy 888 ezer ember tulajdonos valamilyen vállalkozásban; ami a jelenleg működő 565 ezer céget figyelembe véve különösen magas számnak tekinthető - derül ki a kockázatkezeléssel és üzleti információs szolgáltatássokkal foglalkozó Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl céginformációs szolgáltató elemzéséből.

A közlemény szerint egy magánszemély átlagosan 1,32 céghez kapcsolódik tulajdonosi vagy vezetői kapcsolattal, így egy kiterjedt "érdekeltségi gráfról beszélhetünk".

A legtöbb cégérdekeltsége egy tatabányai magánszemáéynek van, aki jelenleg több mint 350 céghez kapcsolható - írja a Bisnode.

A magánszemélyek céges kapcsolódásai miatt fontos, hogy egy-egy szerződéskötés előtt a cégek ne csak a vevőik pénzügyi helyzetét vizsgálják meg, hanem azt is, hogy milyen más cégekhez, személyekhez kapcsolódnak - hívja fel a figyelmet a Bisnode.

Magyarországon sajnos jellemző, hogy a tulajdonos a tartozásokat maga után hagyva felszámolja a cégét és utána tiszta lappal újat alakít.

Különösen intő jel, ha több olyan céget hagyott hátra az adott tulajdonos, ami korábban felszámolással szűnt meg - emeli ki a cég a közleményben.

A felmérés szerint jelenleg közel 140 ezren érdekeltek tulajdonosként vagy vezetőként olyan cégben, amely eljárás alatt van.

Egyszerre több mint 10 jelenleg is működő cégben 770 személy tulajdonos, de ha a már megszűnt cégeket is vizsgáljuk, 2.413 olyan személy van, akinek 10 vagy annál több cégkapcsolata volt valaha. "Ha szerződéskötés előtt mindenki alaposan informálódna ezekről a cégérdekeltségekről, hosszú távon a gazdaság átláthatóbbá válna, mivel ellehetetlenülne sok, nem tisztességes cég" - olvasható a közleményben.

A most megjelent legnagyobb adótartozók listáját vizsgálva szintén sok olyan kapcsolódó vállalkozást lehet találni, amely ellen már van adóhivatali vagy bírósági végrehajtás.

A lista második helyezettje az 1,3 milliárd forintos adótartozást felhalmozó, Csibe Trans Kft. három olyan céghez kapcsolódott, amely felszámolással szűnt meg, valamit a tulajdonoshoz kapcsolódó jelenleg is működő vállalkozás ellen is van Nemzeti Adó- és Vámhivatali (NAV) végrehajtás.  A 3. helyezett Trend-Web Kiadó Kft.-hez jelenleg 7 cég kapcsolódik, amiből egy ellen NAV-végrehajtás, egy másik ellen bírósági eljárás és egy harmadik ellen pedig NAV- és bírósági eljárás is folyamatban van - hangsúlyozza a Bisnode.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra