Hírek
JOG kategória hírei

Hamarosan változnak a cégjogi szabályok

JOG

Módosulnak a Polgári Törvénykönyv jogi személyeket érintő szabályai 2022. január 1-től. A módosítás olyan korrekciókat hajt végre a Ptk.-ban, amelyek egyrészt törvényi erőre emelik az elmúlt években kialakult joggyakorlatot, másrészt pedig a társasági jog stabilitását és versenyképességét hivatottak erősíteni

Cégmegszüntetési segédlet - Az egyszerűsített végelszámolás kézikönyve és iratmintáti 2021 - új e-book az Önadózótól!

JOG

Forgatókönyv, iratminták, számviteli, adózási és illetékszabályok Bt-k, Kft-k, Zrt-k egyszerűsített végelszámolásához. Segítség a cég egyszerű, gyors, olcsó megszüntetéséhez.

MOKK: egyre többen kérik igazságügyi szakértő kirendelését építőipari jogvitákban

JOG

Az építkezések és felújítások gyakori velejárója a késedelem, a hibás teljesítés, a szavatossági probléma, és az azzal járó jogi, pénzügyi vita. Mivel az építőiparban sokszor nem egyszerű utólag megállapítani egy-egy probléma okát, a felek már a munkák során próbálnak bizonyítékot szerezni a maguk igazához.

Startup-cég felvásárlásakor előírt versenytilalmi kikötések jogszerűsége

JOG

A startup vállalkozások felvásárlása esetében elfogadhatóak azon kisebbségi részesedéssel bíró tagokra is kiterjedő versenytilalmi kikötések (a kilépésüket követő két évig), akik ismerik a vállalat lényegét és értékét adó innovációt, technológiát.

Katás Bt. Kkt. egyszerűsített végelszámolása

JOG

A kata törvény rendelkezései szerint a kata alanyiság megszűnik a végelszámolás kezdő időpontját megelőző nappal. Ez azt jelenti, hogy ha a katás Bt. a végelszámolását határozza el, akkor ezzel a törvény erejénél fogva visszakerül a számviteli törvény hatálya alá és a társasági adó alanya lesz. A katás betéti társaság, közkereseti társaság egyszerűsített végelszámolása a kata alanyiság megszűnésével és a számviteli törvény hatály alá visszakerülésével ugyanolyan szabályok szerint zajlik, mint a nem kata-alany társaságoké.

Közjegyzői kamara: a házassági vagyonjogi szerződés tiszta helyzetet teremt

JOG

A MOKK online felmérést készített, amelyből kiderül, hogy sok a tévhit a magyarok körében arról, mi számít a házastársak közös vagyonának és mi különvagyonnak. Az emberek hatvan százaléka nem tudja például, hogy a házastárs vállalkozásából származó bevételek akkor is közösek lesznek, ha a céget a házasságkötés előtt alapította

Sok a tisztázatlan kérdés az építőipari korlátozások terén

JOG

A kormány több olyan rendeletet is kiadott a közelmúltban, amelyek jelentős hatást gyakorolnak mind az építőiparra, mind az építési alapanyagokat kitermelői ágazatra. A bevezetett intézkedések hatással lehetnek a már hatályban lévő szerződések teljesítésére, illetve a futó projektek kivitelezésére is.

Vállalati jogi osztályok funkcionális zavarai

JOG

Visszavetik a cégek növekedési kilátásait az elhúzódó szerződéskötési folyamatok – állapítja meg az EY és a Harvard Law School Center 1000 jogi szakértő bevonásával készült közös kutatása. Egy késve vagy hiányosan elkészített szerződés akár egy fontos üzletet is veszélybe sodorhat.

Bt-ket, Kkt-kat érintő cégváltozások

JOG

Számos egyébként jól működő betéti társaság és közkereseti társaság került nehéz helyzetbe korábban, amikor haláleset miatt megszűnt a beltag vagy a kültag jogviszonya, vagy a tagok száma egy főre csökkent.

Cégtemetős ügyeket vizsgál a NAV

JOG

A vállalkozások vezetői a bírósági döntések alapján kénytelenek személyesen megfizetni az okozott károkat akkor is, ha még a fizetésképtelenségi eljárás megindítása előtt a céget értékesítik egy "cégtemetőnek". Ha nem fizetnek, akkor a hitelező kérelmére akár öt évre is eltilthatják a cégképviselettől és az irányító befolyást biztosító üzletrészek megszerzésétől őket.

Oltás és nyaralás: a könnyelműség sokba kerülhet

JOG

Általános tévhit, hogy ha rendelkezünk utasbiztosítással, akkor az utazás során nem kerülhetünk kellemetlen helyzetbe a koronavírus elleni vakcinák miatt. A nyaralást tervezőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy rendszerint nem követelhető kártérítés az oltással vagy az oltási igazolvánnyal kapcsolatos problémák miatt

Cégmegszüntetési segédlet - Az egyszerűsített végelszámolás kézikönyve és iratmintáti 2021 - rendelhető!

JOG

Forgatókönyv, iratminták, számviteli, adózási és illetékszabályok Bt-k, Kft-k, Zrt-k egyszerűsített végelszámolásához. Segítség a cég egyszerű, gyors, olcsó megszüntetéséhez. A kiadvány tartalma azonos a korábbi kézikönyvvel, annak javított kiadása.

Kft-ből GmbH? Uniós irányelv segíti a vállalkozások szabad letelepedését

JOG

Megszűnés nélkül, jogi személyiségét megőrizve változtathat társasági formáján és helyezheti át a székhelyét is valamelyik uniós tagállamba egy magyar kft. vagy zrt. A lépésre egy tavaly óta hatályos uniós irányelv ad lehetőséget, amely jelentős újításokat hoz a társasági jogban. Az irányelvet legkésőbb 2023. január 31-től kell alkalmazni Magyarországon is.

Változtak a közgyűlésekre és a taggyűlésekre vonatkozó szabályok

JOG

A hónap elejétől kezdődően a cégek döntéshozó szerveinek ülése ismét megtartható a tagok személyes részvételével. Ezzel együtt továbbra is lehetőség van arra, hogy egy-egy résztvevő vagy akár az összes tag elektronikus hírközlő eszközökön keresztül csatlakozzon az üléshez.  

Megújul a magyar csődjog, mentőövet kapnak a fizetésképtelenség határára sodródott cégek

JOG

Július elsején lép hatályba az új szerkezetátalakítási törvény, amely megoldást nyújthat a fizetésképtelenség határára sodródott vállalkozások pénzügyi nehézségeinek korai kezelésére, fizetőképességük helyreállítására - hívta fel a figyelmet a DLA Piper nemzetközi jogi irodahálózat közleménye.

Cégmegszüntetési segédlet - Az egyszerűsített végelszámolás kézikönyve és iratmintáti 2021 - e-book az Önadózótól!

JOG

Forgatókönyv, iratminták, számviteli, adózási és illetékszabályok Bt-k, Kft-k, Zrt-k egyszerűsített végelszámolásához. Segítség a cég egyszerű, gyors, olcsó megszüntetéséhez. A kiadvány tartalma azonos a korábbi kézikönyvvel, annak javított kiadása.

Adócsalás esettanulmányok - Céghálóval

JOG

A cégháló feltérképezésében nagy szerepe volt az online számlaadatok elemzésének, mert a NAV minden belföldi számlára "rálát".

Segítség a vállalkozásoknak a veszélyhelyzet alatt – a reorganizációs eljárás

JOG

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a magyar kormány megannyi rendkívüli intézkedést vezetett be, melynek következtében számos szolgáltatás szünetelt, rengeteg üzlet bezárt és az utazás továbbra is csak korlátozott keretek között lehetséges. Az e korlátozásokkal érintett vállalkozások hatalmas veszteséget szenvedtek el, ami akár a fizetésképtelenségüket is eredményezheti.

Itt a törvényjavaslat a tényleges tulajdonosok központi nyilvántartásáról

JOG

A napokban benyújtott törvénytervezet szerint 2021. május 15-től léphet hatályba az az új törvény, amely létrehozza a tényleges tulajdonosok központi nyilvántartását. Azt a nyilvántartást, amelynek felállítását már évek óta várják a pénzmosás-megelőzési kötelezettségekkel érintett szolgáltatók, illetve a nyilvántartásban adatszolgáltatási feladatokkal érintett cégek és más szervezetek.

Ügyvezetők felelőssége fizetésképtelenség esetén

JOG

Amennyiben a bíróság megállapítja a felszámolási eljárás alatt, hogy egy társaság korábbi vezetője a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben nem a hitelezők érdekeinek figyelembe vételével járt el, akkor a hitelezők vagy a felszámoló 5 évig pert indíthat az ügyvezető ellen, amelyben követeléseik kiegyenlítését kérhették az ügyvezető magánvagyonából.


Vissza az előző oldalra