Hírek
JOG kategória hírei

NGM: könnyebbé válhat a cégalapítás, csökken a cégbejegyzési eljárások adminisztrációs terhe

JOG

Egyre nagyobb számban alapítanak Magyarországon céget külföldi, harmadik országbeli befektetők, akik - főként nyelvi okokból - csak korlátozottan élhetnek az egy napos cégalapítás lehetőségével, mivel ezt csak magyar nyelvű szerződésminta alapján lehetséges igénybe venni. Ezt orvosolják angol nyelvű szerződésmintával

A családi mezőgazdasági társaságról

JOG

A családi mezőgazdasági társaság nem egy cégforma, hanem egy minősítő kategória. Családi mezőgazdasági társaságként a gazdasági társaság, szövetkezet vagy erdőbirtokossági társulat a nyilvántartásba vételt követően működhet

2024. március 1. napjától változnak a földhivatali díj fizetésével kapcsolatos szabályok

JOG

2024. március 1. napján hatályba lép az ingatlan-nyilvántartási, a telekalakítási, a földmérési és térképészeti tevékenységgel kapcsolatos eljárások, továbbá az ingatlan-nyilvántartásból és az állami alapadatbázisokból történő adatszolgáltatások igazgatási szolgáltatási díjairól szóló 1/2024. (I. 30.) KTM rendelet

MNB: márciusban rendkívüli lehetőség nyílik a lakásbiztosítások újrakötésére

JOG

Idén márciusban - ha az érintett ügyfél úgy dönt - egy hónapig soron kívül átköthetővé válnak a lakásbiztosítások. Az erről szóló tájékoztatót a biztosítóknak február 15-ig kell megküldeniük ügyfeleiknek - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Hatalmas kárt okoznak a pénzügyi bűncselekmények, ebben mindenki vesztes

JOG

A pénzügyi bűncselekmények egyik legveszélyesebb formája a csalás, ami ma már sok országban nemzetbiztonsági kockázatot is jelent. A technológia fejlődésével nem csak a bűnüldöző szervek, de a bűnelkövetők is egyre kifinomultabbak lesznek

Könyvelői felelősség a nullás áfabevallásokért - esettanulmány

JOG

Csaknem 550 millió forintos költségvetési csalás üzletszerű elkövetése miatt nyújtottak be vádemelési javaslatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy budapesti cégvezető és könyvelője ellen. Mert ez utóbbi folyamatosan nullás bevallásokat nyújtott be

Külföldiek tulajdonszerzése - januárban ismét módosult a szabályozás

JOG

A covid óta együtt élünk azzal a szabállyal, amely engedélykötelessé teszi külföldiek tulajdonszerzését egyes magyar stratégiai ágazatban működő társaságokban. Bár veszélyhelyzetről már rég nem beszélhetünk, a szabály várhatóan jó ideig velünk marad – csak közben párszor módosult. Mint ahogy ez megtörtént idén januárban is, derül ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából.

Tisztességtelen szerződési kikötéseket alkalmazó ingatlanközvetítő ellen nyert pert az ügyészség

JOG

Az eladóknak a közvetítés eredménytelensége esetén is ki kellett fizetniük a jutalékot, akkor is, ha az ügylet elmaradása nem nekik volt felróható. Ugyancsak sértette a jóhiszeműség követelményét az a rendelkezés, amelyben díj megfizetésére kötelezték az eladót, ha a szerződés megszűnése után két éven belül adta el a lakást olyan vevőnek, aki korábban a cégnél érdeklődött ugyan, de az adásvétel akkor nem jött létre.

Adatvédelmi bírságok 2023-ban

JOG

Tavaly a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) többek között 80 millió forintos pénzbírságot szabott ki - az eredeti 100 millió forintos bírság kiszabását követően megismételt eljárásban - egy hírközlési szolgáltatóval szemben, illetve 30 millió forintos pénzbírságot állapított meg egy szépségszalon üzemeltetője tekintetében, aki összesen 32 kamera üzemeltetésével jogellenesen figyelte meg munkavállalóit és vendégeit, ráadásul a felvételeket rögzítették.

Követelések érvényesítése fizetési meghagyással

JOG

Lejárt tartozások miatt több mint 419 ezer fizetési meghagyást kezdeményeztek tavaly a közjegyzőknél, 2,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

Változtak a fogyasztóvédelmi szabályok

JOG

Jelentősen átalakul a hazai fogyasztóvédelem 2024-ben: január elsejétől szigorodik a békéltető testületi eljárások menete, majd márciustól drasztikusan nő a kiszabható bírságok összege és új hatásköröket kapnak a releváns hatóságok, így a kormányhivatalok, sőt, a Gazdasági Versenyhivatal is.

Január 1-től a bírósági ítéletekkel egyező erejű döntéseket is hozhatnak a békéltető testületek

JOG

A fogyasztóvédelmi törvény 2024. január 1-jén hatályba lépő módosításai jelentősen átalakítják az alternatív vitarendezési fórumok szervezeti és működési kereteit. Korábban csak akkor kerülhetett sor bírósági úton is végrehajtható határozat meghozatalára, ha a felek egyezséget kötöttek, a vállalkozás alávetési nyilatkozatot tett, vagy magára nézve a döntést kötelezőnek ismerte el. Utóbbi két eset meglehetősen ritka volt,

Év végi rendezvények jogi kockázatai

JOG

Az év végi céges és iskolai rendezvények közepette sokszor megfeledkezünk magunkról. Ez azonban nem kívánt mellékhatásokkal járhat, így érdemes betartani pár alapvető szabályt. Dr. Szabó Gergely Gábor ügyvéd segítségével összeszedtünk pár jótanácsot, hogy mire érdemes odafigyelni munkavállalóként, vagy akár büszke szülőként.

December 17-e fontos határidő volt az 50 főnél több munkavállalóval rendelkező cégeknek

JOG

Az 50 - 249 főt foglalkoztató cégeknek 2023. december 17-ig létre kellett hozniuk belső visszaélés-bejelentési rendszerüket, amelybe az olyan jogellenes vagy jogellenesnek feltételezett cselekményre vagy mulasztásra, illetve egyéb visszaélésre vonatkozó információt lehet bejelenteni, amelyet a bejelentő a munkavégzéssel kapcsolatos tevékenységével összefüggésben szerzett.

Cégek közötti, cégcsoporton belüli kölcsönnyújtások lehetőségei és buktatói

JOG

Szinte nincs olyan vállalkozás, amelynek a működése során ne merülne fel annak szüksége, hogy egy másik vállalkozás vagy személy részére kölcsönt nyújtson, avagy éppen ő maga kérjen kölcsönt egy likviditási probléma kezelése vagy éppen egy projekt finanszírozásának biztosítása érdekében. Dr. Kisfaludy-Molnár Péter ügyvéd, a HÍD Consulting Group senior adómenedzsere a csoportfinanszírozás kérdéskörét vizsgálja meg.

Megjelent a csok plusz új otthonteremtési program részletszabályait tartalmazó rendelet

JOG

A jövő január 1-jétől elérhető kedvezményes hitelkonstrukciót gyermekvállalás előtt álló és már gyermekes házaspárok egyaránt igénybe vehetik, ha újabb gyermeket, gyermekeket szeretnének.  Az akár 50 millió forintos, legfeljebb 3 százalékos kamatú hitel az ország teljes területén igényelhető az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévőből nagyobb értékű otthonba költözéshez, vagy a családi otthon bővítéséhez.

6 éve elajándékozta a lakását egy távoli rokonnak? Úgy tűnik, hogy januártól visszaveheti CSOK Plusszal!

JOG

A Kormány közzétette a CSOK Pluszt szabályozó kormányrendelet tervezetét. A társadalmi egyeztetés 2023. december 1-jéig tart és az a célja, hogy a jogszabályalkotás során a lehető legtöbb érintett fél véleményét, javaslatát, és szempontját figyelembe vegye - következésképpen a tervezet szövege még nem tekinthető véglegesnek.

Az élettársi kapcsolat jogi kérdései: bejelentés, vagyonmegosztás, öröklés

JOG

Az elmúlt évtizedben a házasságon alapulón családmodellt, amelyre a családi rendszer épült, egyre kevesebben választják követendő példaként. Az élettársi kapcsolatok számának növekedése a házasság rovására olyan társadalmi tendencia, amelyet az érintett országok jogalkotása aligha hagyhat figyelmen kívül. A magyar szabályozást dr. Hajdú Benedek, a HÍD Consulting Group jogi szakértője segítségével foglaljuk össze.

Mi a teendő önkormányzati ingatlan vásárlása esetén, ha a Magyar Államot elővásárlási jog illeti meg?

JOG

Ebben a cikkben részletes útmutatást adunk arra vonatkozóan, hogy miként kell eljárni, abban az esetben, ha egy önkormányzati ingatlan vásárlása során az állam elővásárlási jogot gyakorolhat. Megvizsgáljuk azokat a törvényi előírásokat, amelyek meghatározzák az állam elővásárlási jogának gyakorlását, és bemutatjuk azokat a lépéseket, amelyeket a vevőknek és eladóknak meg kell tenniük a folyamat során.

Változások novembertől az energetikai tanúsítványok szabályaiban

JOG

Jön a hideg idő és fel kell tekerni a fűtést. Emiatt is aktuális a november 1-jén hatályba lépett új, 200/2023. (V.25.) kormányrendelet, amely az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló kormányrendeletet módosítja és az energiahatékonyság jegyében változtatja meg az energetikai tanúsítvány részletszabályait, ezzel megcélozva a hazai lakásállomány formálását. A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda jogászai, dr. Krüpl László és dr. Magyar Viktória foglalják össze milyen könnyebbségeket, és szigorításokat vezet be az új jogszabály, és mire érdemes különös figyelmet szentelni.


Vissza az előző oldalra