Hírek
JOG kategória hírei

Új eszközökkel védhetjük bankszámlánkat a csalóktól

JOG

Az új bejelentési, zárolási eljárás az ügyfelek, pénzforgalmi szolgáltatók és hatóságok hatékony és gyors információcseréjén alapul. Az eljárás folyamata azzal veszi kezdetét, hogy a csalás észlelését követően az ügyfél vagy a nyomozó hatóság - a már továbbított pénzösszegek felfüggesztése érdekében - értesíti az ügyfél számlavezetőjét. Ezt követően a számlavezető tájékoztatja annak a pénzforgalmi szolgáltatóját, akinek a pénz átutalásra került, az értesítés tényéről, a fizető fél nevéről és számlaszámáról, a fizetési művelet kedvezményezettjének nevéről, számlaszámáról, a fizetési művelet pénzneméről, összegéről és időpontjáról.

Egyéves a Panasztörvény

JOG

A 2023. július 24-én hatályba lépett  Panasztörvény magánszektort, üzleti szférát érintő legfontosabb újdonsága, hogy un. belső visszaélés-bejelentési rendszer létrehozására kötelezte a legalább 50 főt foglalkoztató cégeket, továbbá szervezeti-jogi formájukra tekintet nélkül a pénzmosás elleni törvény hatálya alá tartozó szolgáltatókat, így többek között a könyvviteli szolgáltatókat, könyvvizsgálókat, adótanácsadókat, ingatlanközvetítőket, pénzügyi szolgáltatókat.

Emelkednek a földhivatali díjak és többet kell fizetni a tulajdoni lapért is

JOG

2024. június 28-án a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium módosította az ingatlan-nyilvántartási és földmérési eljárások, valamint a tulajdoni lap lekérések díjszabását. Az új díjszabás 2024. július 29-től érvényes.

Az MNB új rendeleteket hozott a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megakadályozására

JOG

A pénzügyi szektort érinti. Az MNB-szabályozás bővíti a fokozott ügyfél-átvilágítás alá esők körét, egyebek közt a magas terrorizmusfinanszírozási kockázatot hordozó nonprofit szervezetekkel, a magas proliferációs kockázatot hordozó szervezetekkel vagy a stróman kockázatot hordozó, ám az ügyfélismereti beszélgetésben együtt nem működő tényleges tulajdonosú ügyfelekkel.

Csalással vádol egy könyvelőt a bajai ügyészség

JOG

Csalás miatt vádat emelt a Bajai Járási Ügyészség egy könyvelővel szemben, aki a megbízási díjait éveken át úgy vette át ügyfeleitől, hogy közben érdemi könyvelést nem végzett - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség

IM: újraindult a megújult E-cég betekintő szolgáltatás

JOG

A fejlesztést követően, immár naprakész adatok érhetők el az E-cég betekintő szolgáltatáson keresztül

Igaz-e, hogy az E-ING bevezetésével 2024. október 1-től csak levizsgázott ügyvédek járhatnak majd el ingatlanügyekben?

JOG

Ha az iroda egyik tagja/alkalmazottja jogosult ingatlan-nyilvántartási ügyben eljárni az a munkatársait is jogosítja bizonyos ügyvédi tevékenységekre.

Kúriai döntés a perköltségről

JOG

Sokan ismerhetik akár saját kárukon azt a jelenséget, hogy a bíróságok jellemzően mérséklik a pernyertes számára megítélt ügyvédi munkadíjakat. Ezzel a pernyertesnek indokolatlan veszteséget kell elkönyvelnie, közvetetten pedig piactorzító hatása is van. Most a Kúria precedensértékű, tehát kötelező döntésben reagált erre a jelenségre.

NGM: könnyebbé válhat a cégalapítás, csökken a cégbejegyzési eljárások adminisztrációs terhe

JOG

Egyre nagyobb számban alapítanak Magyarországon céget külföldi, harmadik országbeli befektetők, akik - főként nyelvi okokból - csak korlátozottan élhetnek az egy napos cégalapítás lehetőségével, mivel ezt csak magyar nyelvű szerződésminta alapján lehetséges igénybe venni. Ezt orvosolják angol nyelvű szerződésmintával

A családi mezőgazdasági társaságról

JOG

A családi mezőgazdasági társaság nem egy cégforma, hanem egy minősítő kategória. Családi mezőgazdasági társaságként a gazdasági társaság, szövetkezet vagy erdőbirtokossági társulat a nyilvántartásba vételt követően működhet

2024. március 1. napjától változnak a földhivatali díj fizetésével kapcsolatos szabályok

JOG

2024. március 1. napján hatályba lép az ingatlan-nyilvántartási, a telekalakítási, a földmérési és térképészeti tevékenységgel kapcsolatos eljárások, továbbá az ingatlan-nyilvántartásból és az állami alapadatbázisokból történő adatszolgáltatások igazgatási szolgáltatási díjairól szóló 1/2024. (I. 30.) KTM rendelet

MNB: márciusban rendkívüli lehetőség nyílik a lakásbiztosítások újrakötésére

JOG

Idén márciusban - ha az érintett ügyfél úgy dönt - egy hónapig soron kívül átköthetővé válnak a lakásbiztosítások. Az erről szóló tájékoztatót a biztosítóknak február 15-ig kell megküldeniük ügyfeleiknek - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Hatalmas kárt okoznak a pénzügyi bűncselekmények, ebben mindenki vesztes

JOG

A pénzügyi bűncselekmények egyik legveszélyesebb formája a csalás, ami ma már sok országban nemzetbiztonsági kockázatot is jelent. A technológia fejlődésével nem csak a bűnüldöző szervek, de a bűnelkövetők is egyre kifinomultabbak lesznek

Könyvelői felelősség a nullás áfabevallásokért - esettanulmány

JOG

Csaknem 550 millió forintos költségvetési csalás üzletszerű elkövetése miatt nyújtottak be vádemelési javaslatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy budapesti cégvezető és könyvelője ellen. Mert ez utóbbi folyamatosan nullás bevallásokat nyújtott be

Külföldiek tulajdonszerzése - januárban ismét módosult a szabályozás

JOG

A covid óta együtt élünk azzal a szabállyal, amely engedélykötelessé teszi külföldiek tulajdonszerzését egyes magyar stratégiai ágazatban működő társaságokban. Bár veszélyhelyzetről már rég nem beszélhetünk, a szabály várhatóan jó ideig velünk marad – csak közben párszor módosult. Mint ahogy ez megtörtént idén januárban is, derül ki a Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából.

Tisztességtelen szerződési kikötéseket alkalmazó ingatlanközvetítő ellen nyert pert az ügyészség

JOG

Az eladóknak a közvetítés eredménytelensége esetén is ki kellett fizetniük a jutalékot, akkor is, ha az ügylet elmaradása nem nekik volt felróható. Ugyancsak sértette a jóhiszeműség követelményét az a rendelkezés, amelyben díj megfizetésére kötelezték az eladót, ha a szerződés megszűnése után két éven belül adta el a lakást olyan vevőnek, aki korábban a cégnél érdeklődött ugyan, de az adásvétel akkor nem jött létre.

Adatvédelmi bírságok 2023-ban

JOG

Tavaly a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) többek között 80 millió forintos pénzbírságot szabott ki - az eredeti 100 millió forintos bírság kiszabását követően megismételt eljárásban - egy hírközlési szolgáltatóval szemben, illetve 30 millió forintos pénzbírságot állapított meg egy szépségszalon üzemeltetője tekintetében, aki összesen 32 kamera üzemeltetésével jogellenesen figyelte meg munkavállalóit és vendégeit, ráadásul a felvételeket rögzítették.

Követelések érvényesítése fizetési meghagyással

JOG

Lejárt tartozások miatt több mint 419 ezer fizetési meghagyást kezdeményeztek tavaly a közjegyzőknél, 2,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

Változtak a fogyasztóvédelmi szabályok

JOG

Jelentősen átalakul a hazai fogyasztóvédelem 2024-ben: január elsejétől szigorodik a békéltető testületi eljárások menete, majd márciustól drasztikusan nő a kiszabható bírságok összege és új hatásköröket kapnak a releváns hatóságok, így a kormányhivatalok, sőt, a Gazdasági Versenyhivatal is.

Január 1-től a bírósági ítéletekkel egyező erejű döntéseket is hozhatnak a békéltető testületek

JOG

A fogyasztóvédelmi törvény 2024. január 1-jén hatályba lépő módosításai jelentősen átalakítják az alternatív vitarendezési fórumok szervezeti és működési kereteit. Korábban csak akkor kerülhetett sor bírósági úton is végrehajtható határozat meghozatalára, ha a felek egyezséget kötöttek, a vállalkozás alávetési nyilatkozatot tett, vagy magára nézve a döntést kötelezőnek ismerte el. Utóbbi két eset meglehetősen ritka volt,


Vissza az előző oldalra