Hírek
JOG kategória hírei

Nem fizet a partnerem! Mit lehet tenni?

JOG

A koronavírus kiszámíthatatlan hatásai miatt legjobb, ha még a partnereink esetleges fizetési nehézségeinek felmerülése előtt ellenőrizzük és áttekintjük a partnereink által javunkra nyújtott biztosítékokat együttesen, illetőleg azokat külön-külön is. Ez lehet ugyanis az utolsó időpont, amikor a partnereink még hajlandóak lehetnek együttműködni! A fizetésképtelenné váló partnerrel szemben több lehetőségünk is van arra, hogy jogos követelésünkhöz hozzájuthassunk.

Megjelent az Őstermelők és családi gazdaságok kézikönyve - és rendelhető!

JOG

Tevékenységi szabályok, ügyvitel, adózás már a 2021-es új szabályok szerint – segédletekkel, iratmintákkal. Egyszerre print és e-book. Ez a könyv tartalmaz 92 db. szervezési megoldást, 99 db adótippet, 17 db. ügyviteli jótanácsot, 5 db. szerződésmintát, TEÁOR besorolási segédeletet, adónaptárat. Szerző: Dr. Szabó Tibor - Önadózó előfizetőknek 20% kedvezménnyel! Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/e-konyvek-5/ostermelok-es-csaladi-gazdasagok-kezikonyve-244

Így oldják fel a korlátozásokat

JOG

Ha 2,5 millióan megkapták a  COVID-19 elleni  védőoltás első dózisát, akkor a következő intézkedések lépnek hatályba. Március 28-án a beoltottak száma 1 903 498 fő (koronavirus.gov.hu)

Vállalkozási szerződés minta otthonfelújítási támogatáshoz

JOG

A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet szerint a támogatás igényléséhez - egyebek mellett - csatolni kell a kivitelezővel kötött vállalkozási szerződést (9.§/3/ a./). Erre szolgál az alábbi minánk, amely tartalmaz egy átadás-átvételi jegyzőkönyvet is, amely teljesítésigazolásként szolgál. Szabadon felhasználható!

Változások a pénzmosás elleni szabályokban

JOG

A 2/2021(II.2.) PM és 3/2021(II.2.) PM rendeletek jelentősen módosították a pénzmosás elleni szabályokat, ez érinti a belső szabályzatokat is. Ezek a változások 2021. március 19-én lépnek hatályba. Az Önadózó feldolgozza e változásokat, átvezeti a szabályzat-mintákon és az előfizetők részére ingyenesen elérhetővé teszi.

Mit kell tudni a védelmi intézkedések legújabb szigorításáról?

JOG

A Kormány rendeletben kérte fel  a  gazdaság minden szereplőjét, hogy törekedjenek a  gazdaság működtetése során az  otthoni munkavégzés jogintézményének alkalmazására. Az ott foglalkoztatottak kivételével tilos – a rendelet szerinti kivétellel – az üzletben tartózkodni. A személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín köteles zárva tartani, kivéve a rendeletben írt szolgáltatásokat. Ismertetjük a szabályokat.

ÖCSG – Őstermelők családi gazdaságának aktuális teendői az új törvény alapján

JOG

Akik 2020. december 31-én családi gazdaság tagjai voltak, a törvény erejénél fogva őstermelőnek minősülnek, és együttesen családi gazdaságként működnek. Még csak nem is kell kérni nyilvántartásba vételüket. De teendőjük azért van a családi gazdaságoknak: 2021. június 30-ig az Agrárkamarának be kell nyújtani a családi gazdaság alapításáról szóló szerződést.

Szerződéskötés ügyvédi távazonosítással és távellenjegyzéssel

JOG

Váratlan problémát okozhat pandémia idején egy egyébként rutinszerű, mégis hangsúlyos ügyvédi procedúra. A dokumentumok ellenjegyzését, illetve a személyazonosítást ezekben a napokban is meg kell oldani, ám a vírushelyzet miatt nehézkes vagy egyáltalán nem megoldható a személyes találkozás. Éppen ezért különösen fontos, hogy az ügyfelek tisztában legyenek a távazonosítás és a távellenjegyzés lehetőségével – hívja fel a figyelmet a Bán és Karika Ügyvédi Társulás. 

Adattovábbítás Nagy-Britanniába a Brexit után

JOG

A Brexit miatt át kell nézniük a cégeknek, hogyan továbbítanak személyes adatokat az Egyesült Királyságba. December 31-én véget ér az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépésének átmeneti időszaka. Ez január 1-től az adatvédelem területére is jelentős hatással lesz, más szabályok vonatkoznak majd a személyes adatok továbbítására, mint a Brexit előtt – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda.

GVH: a magyar vállalkozásoknak is kedvez a nemzetközi cégek belföldi perelhetősége

JOG

Az uniós bíróság ítélete szerint a külföldi székhelyű cégek, így akár a legnagyobb online platformok is - mint például az Amazon, Facebook, Google, Apple iOs - perelhetőek a hazai bíróság előtt. Az ítélet minden olyan esetben irányadó lehet, amelyben egy üzleti felhasználó kára a platform és az üzletfél közti szerződésen túlmutató, további jogszabályba ütközésből, például versenyjogi jogsértésből fakad

Támogatási csalás esettanulmányok

JOG

A cégvezető vádlottak 2013-ban fiktív vállalkozási szerződésekkel, hamis dokumentumokkal és számlákkal próbáltak igazolni el nem végzett mezőgazdasági útfejlesztési munkákat, amelyekre egyikük cége harmincmillió forintos uniós támogatást nyert el.

Üres helyiségek a járványhelyzetben: felmondható a bérleti szerződés?

JOG

A közelmúltban kihirdetett korlátozó intézkedések eltérnek a járvány első hulláma alatt bevezetett intézkedésektől, azonban ezek is érzékenyen érintik az ingatlanbérleti jogviszonyokat. Mekkora a mozgástér a bérleti szerződések módosítására?

Meghosszabbította az Országgyűlés a veszélyhelyzetet

JOG

A kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel - sarkalatos törvényben meghatározottak szerint - egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat. E rendeletek tizenöt napig maradnak hatályban, kivéve, ha a kormány - az Országgyűlés felhatalmazása alapján - meghosszabbítja a hatályukat. Ezt a felhatalmazást adta meg kedden a Ház.

November 2-től új maszkviselési szabályok léptek életbe

JOG

Étteremben addig maszkot kell viselni, amíg az asztalhoz ér vagy onnan felállva mosdóba megy a vendég, de levehető a maszk az asztalnál ülve. Olyan vendéglátóhelyeken, büfékben, szórakozóhelyeken, ahol állva, illetve bárpultnál fogyaszt valaki ételt vagy italt, kizárólag a fogyasztás időtartamára leveheti a maszkot, de ha csak beszélget éppen, akkor viselnie kell

Október 23-tól módosultak a járványügyi készültség szabályai

JOG

Annyiban, hogy sportrendezvény nézői és tüntetés résztvevői is kötelesek maszkot viselni.

Adócsalás esettanulmányok - Amikor bűnszervezeti elkövetés a vád, az a legsúlyosabb

JOG

A Bács-Kiskun megyében vágóhidat működtető cég kisebb mértékben saját munkaerőt, nagyrészt pedig alvállalkozókat vett igénybe. Utóbbiak a szolgáltatásaikat áfával növelten számlázták ki. A vád szerint azonban ténylegesen munkaerő-kölcsönzésről volt szó, vagyis az alvállalkozói szerződés valótlan tartalmú volt. Ennek az volt a célja, hogy a foglalkoztatottak után az adó és a járulék megfizetését elkerüljék, valamint a húsipari cégnek áfás költségszámlákat "produkáljanak" - olvasható a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleményben

400 milliós kárt okozó költségvetési csalás ügyben meg lehetett egyezni 2 év felfüggesztettben

JOG

Az egyik vádlott, mint az egyik magyarországi fesztivált szervező gazdasági társaság főszervezője, 2013 és 2016 között - hat társának közreműködésével - nem fizette be az online és külföldi jegyértékesítésből származó bevételek általános forgalmi adóját. A Törvényszék az ügyészség és három vádlott között létrejött egyezséget jóváhagyta, és az egyezség szerinti büntetést szabta ki.

Szigorodó javítási, cserélési és visszafizetési szabályok jönnek 2021 januártól

JOG

Összefoglalónk azokat a lényegesebb újdonságokat elemzi, amelyeket a kormány 270/2020. (VI. 12.). számú rendeletével az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó jótállás tekintetében, illetve amelyeket az innovációért és technológiáért felelős miniszter 18/2020. (VI. 12.) ITM rendeletével a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó igényekkel kapcsolatban vezetett be.

Civil szervezetek egyszerűsített törlési eljárása

JOG

Egyszerűsített törlési eljárásra akkor kerül sor, ha a nyilvántartató bíróság a civil szervezetet törvényességi felügyeleti eljárásban hivatalból megszünteti, vagy vonatkozásában megszűnési okot állapít meg, és nem merült fel adat arra nézve, hogy a civil szervezetnek lenne bármilyen vagyona. 

Hogy mik vannak: Adóhatósági eljárások befolyásolásának ígéretével csaptak be vállalkozókat

JOG

A gyanú szerint 2019 szeptembere előtt a két férfi és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) volt munkatársa abban állapodott meg, hogy vállalkozókat győznek meg arról, hogy hivatalos személyek megvesztegetésével, illetve befolyásolásával a velük kapcsolatos adóigazgatási, illetve a NAV hatáskörébe tartozó büntetőeljárásokról információkat szereznek, és azok további menetét a megrendelő érdekeinek megfelelően irányítják.


Vissza az előző oldalra