Családi pótlékra esõ adó visszaigénylése

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az Alkotmánybíróság 127/2009.(XII.17) AB határozatával visszamenõleges hatállyal megsemmisítette azon szabályokat, melyek a családi pótlék adókötelezettségével kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazták. A munkáltatókat - a 09M30-as igazolásoknak a hatályos jogszabály alapján történõ kitöltésén túl - nem terheli többletkötelezettség.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Tájékoztató a családi pótlék adóévi elszámolásával kapcsolatban

Az Alkotmánybíróság 127/2009.(XII.17) AB határozatával visszamenõleges hatállyal megsemmisítette azon szabályokat, melyek a családi pótlék adókötelezettségével kapcsolatos rendelkezéseket tartalmazták.

Felhívjuk a munkáltatók figyelmét, hogy a jogszabályi változások következtében nincs szükség a 2009. szeptember hót követõ elszámolások utólagos módosítására, az adó-elõleg túlfizetés visszatérítésére, a havi bevallások önellenõrzésére.

A munkáltatókat  - a 09M30-as igazolásoknak a hatályos jogszabály alapján történõ kitöltésén túl - nem terheli többletkötelezettség.

A visszamenõleges hatállyal elõállt helyzetnek megfelelõen, a magánszemélyek az adóévet követõ adókötelezettségük teljesítésekor az esetlegesen többletként levont adóelõleg összegéhez a következõk szerint jutnak hozzá.

A magánszemélyek a 2009. évrõl teljesítendõ bevallási kötelezettségüknek a 0953-as bevallással, 0953E egyszerûsített bevallással, valamint a 09M29-es munkáltatói adómegállapítással tehetnek eleget.

A 0953E és a 09M29 esetében, a magánszemélynek nincs teendõje. Az egyszerûsített személyi jövedelemadó bevallásban és a munkáltatói adómegállapításban ugyanis az összevont jövedelemadatok már nem tartalmazzák a családi pótlék adóköteles összegét.

A 0953-as bevallást benyújtók esetében arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a 09M30-as igazolásban nem szerepel a családi pótlék adóköteles összege, így azt a bevallásban korrekciós tényezõként nem kell figyelembe venni. A bevallásukat a munkáltató által kiállított igazolás alapján kell elkészíteni.

Akiknek év közben – 2009. augusztus 31-e után – megszûnt a munkaviszonya/tagsági viszonya és év közben nem létesítettek új munkaviszonyt/tagsági viszonyt, a munkáltatótól/társaságtól kapott Adatlap 2009. 14. sora az egyéb adóterhet nem viselõ járandóságok között tartalmazhatja a családi pótlék adóköteles összegét.

A megjegyzés rovatban azonban külön is szerepel az az összeg, amelyet a munkáltató/társas vállalkozás az adóelõleg levonásakor adóköteles családi pótlék jogcímen, adóterhet nem viselõ járandóságként figyelembe vett. Ebben az esetben a megjegyzés rovatban szereplõ összeget le kell vonni az adatlap 15. sorának „d” oszlopában található összegbõl. Az adatlapon szereplõ személyi jövedelemadó elõleg nem igényel korrekciót.   

Az év közben a magánszemélytõl a személyi jövedelemadóról szóló törvény elõírásai szerint ténylegesen levont személyi jövedelemadó, adóelõleg, illetve a „bevallásban” megállapított, jövedelmeket terhelõ adó összegét összevetve, ha adózó javára különbözet mutatkozik, azt az adóhatóság vagy munkáltatói elszámolás esetén a munkáltató visszatéríti az adózás rendjérõl szóló törvényben foglalt következõ eljárási rendnek megfelelõen.

Az adóhatóság a magánszemély 0953-as bevallásában feltüntetett visszatérítendõ jövedelemadót és járulékot a bevallás beérkezésétõl számított 30 napon belül, de legkorábban 2010. március 1-tõl utalja ki. Az elektronikus úton benyújtott személyi jövedelemadó bevallás esetében a kiutalás legkorábbi idõpontja február 1. napja. A kiutalásra nyitva álló határidõt, ha az adózó bevallását javítani kell, a bevallás kijavításának napjától kell számítani.

A 0953E bevallás esetében, amennyiben a magánszemély – elfogadja az adóhatóság ajánlatát, és – az egyszerûsített bevallását 2010. május 20. napjáig aláírásával ellátva visszaküldi az adóhatóság részére, a kiutalásra a fentiekben leírt általános szabály vonatkozik. 

Munkáltatói adómegállapítás esetén, ha a magánszemély javára különbözet mutatkozik, azt a munkáltató, az adómegállapítás határidejét (2010. május 20.) követõ legközelebbi bérfizetéskor téríti vissza.

www.apeh.hu

***

A KÖNYVELÕI FELELÕSSÉG KÉZIKÖNYVE + CD

Az I. Fejezet szól a könyvelési szerzõdésrõl – amelyben felvázoljuk azokat a jogi technikákat, amelyeket mindenképpen javasolunk beépíteni az ügyféllel megkötött könyvelési szerzõdésbe. Ezeket könyvünk, és annak CD melléklete részletesen tartalmazza.Könyvünk II. Fejezete az adótörvények rejtett csapdáival, és a könyvelõi munka során elkövethetõ tipikus hibalehetõségekkel foglalkozik. Tanulságos olvasmány ez könyvelõknek – egy könyvelõirodai vezetõ tollából. A III. Fejezetet a könyvelõi kártérítési felelõsségnek szenteltük, amelybõl egyáltalán megismerheti, hogy melyek a téma lényeges kérdései, érveket, tippeket kaphat  ilyen élethelyzetekre.  Könyvünk értékes részét képezi az a 20 esettanulmány, amelyek könyvelõi kártérítési jogeseteket dolgoznak fel. A könyvelõ irodák felelõsségi kérdései mellett részletesen foglalkozunk a munkaviszonyban, alkalmazottként foglalkoztatott könyvelõk, fõkönyvelõk, gazdasági igazgatók kártérítési felelõsségével is. Könyvünk IV. Fejezete pedig – egyfajta válaszként, megoldásként a könyvelõi kártérítési felelõsség által felvetett kérdésekre – tartalmazza a könyvelõ iroda Általános Szerzõdési Feltételeit, továbbá Szervezeti és Mûködési Szabályzatát, felhasználható iratminta formájában. Ezeket megnyitható word dokumentumként – további iratmintákkal együtt – a könyvünk Függelékét képezõ CD is tartalmazza.

A könyvelõi felelõsség kézikönyve. Szerzõ: Dr. Szabó Tibor, Regõs Gábor
Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2009
Terjedelem: 328 oldal + CD
Ára: 9.900,-Ft + 660,-Ft postaköltség - Önadózó újság elõfizetõknek 20% kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség

Megrendelés: info@onadozo.hu

Önadózó újság elõfizetés: info@onadozo.hu

Személyesen megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat, 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 06 1 267 5010



Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra