Devizában felmerült kötelezettség elhatárolása

Forrás: Önadózó | Szerző: Bíróné Zeller Judit

Címkék: devizás ügyletek


Az árfolyamveszteség elhatárolására csak akkor van lehetőség, ha a devizahitelnek, a devizakötvény kibocsátásból származó tartozásnak árfolyamvesztesége volt, és a vállalkozásnál az összevont értékelés eredménye is árfolyamveszteség.

Alkalmazható (de nem kötelező) az olyan devizás kötelezettségek esetében, amelyek

  • külföldi pénzértékre szóló – beruházáshoz, vagyoni értékű joghoz kapcsolódó – hiteltartozások vagy devizakötvény kibocsátásból származó tartozások, és
  • devizaszámlán meglévő devizakészlettel nem fedezettek és
  • év végén a könyvvezetés pénznemétől eltérő devizanemben fennálló pénzértékre szóló eszközök és kötelezettségek értékeléséből keletkezett, a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításai között elszámolt, tárgyévi árfolyamnyereséggel nem ellentételezett árfolyamveszteségük volt.

Az árfolyamveszteség elhatárolására csak akkor van lehetőség, ha a devizahitelnek, a devizakötvény kibocsátásból származó tartozásnak árfolyamvesztesége volt, és a vállalkozásnál az összevont értékelés eredménye is árfolyamveszteség.

Az év végi összevont árfolyamveszteség és a hitel- (kötvény-) tartozások év végi árfolyamvesztesége közül a kisebb érték határolható el.

A nem realizált árfolyamveszteség elszámolásának lépései:

1. A mérlegfordulónapi értékelésből adódóan keletkezett és a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításaként elszámolt nem realizált árfolyamveszteségből meghatározott összeget az aktív időbeli elhatárolások között halasztott ráfordításként kell elszámolni a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításainak csökkentésével.

2. Az így elhatárolt halmozott, halasztott ráfordításként kimutatott nem realizált árfolyamveszteségből a hitelfelvételtől eltelt időtartam és a hitel figyelembe vehető futamideje arányában számított hányadnak megfelelő összegű egyéb céltartalékot kell képezni. A számításnál figyelembe vett futamidő nem lehet hosszabb, mint a hitel futamideje, illetve mint a hitellel finanszírozott tárgyi eszköz, vagyoni értékű jog várható élettartama, ha a hitel futamideje a hosszabb.

3. A halasztott ráfordításként kimutatott árfolyamveszteség és az azzal kapcsolatban képzett egyéb céltartalék közötti különbözet összegében az eredménytartalékból a lekötött tartalékot kell képezni.

4. A hiteltartozások és a devizakötvény-kibocsátásból származó tartozások törlesztésekor, az arra jutó elhatárolt nem realizált árfolyamveszteség arányos összegét vissza kell vezetni, a pénzügyi műveletek egyéb ráfordításainak növelésével.

5. A halasztott ráfordításként kimutatott árfolyamveszteséget akkor is meg kell szüntetni, ha a hiteltartozásokat, devizakötvény-kibocsátásból származó tartozásokat teljes összegben visszafizették, illetve a hitellel, devizakötvény-kibocsátással finanszírozott tárgyi eszközt, vagyoni értékű jogot értékesítették, vagy más jogcímen az állományból kivezették.

6. Ha az érintett hitel- illetve devizakötvény-kibocsátásból származó tartozásoknak az év végi értékelése során árfolyamnyereségük keletkezett, akkor azt az elhatárolt nem realizált árfolyamveszteség összegéig halasztott ráfordítást csökkentő tételként kell elszámolni. Ezeket az összegeket nem lehet figyelembe venni az összevont árfolyam-differencia meghatározásánál.

Az alkalmazott módszer a vállalkozás tőkehiányos állapota megszüntetésének vagy mérséklésének egyik eszköze lehet.

Ha egy vállalkozásnak a forintban történő könyvvezetése időszakában devizában (például EUR-ban) fennálló hiteltartozása volt és alkalmazta a kapcsolódó árfolyamveszteség elhatárolásának lehetőségét, és a hitel lejárta előtt áttér az EUR-ban történő könyvvezetésre, akkor az EUR-ban történő könyvvezetésre áttérés után az EUR-ban fennálló hitelhez kapcsolódóan már nem értelmezhető az árfolyamveszteség halasztott ráfordításkénti elszámolása. Ez azonban nem jelentheti azt, hogy az áttérést megelőzően kimutatott árfolyamveszteséget az áttérés időpontjával meg kell szüntetni. Az áttéréskor kimutatott nem realizált árfolyamveszteséget az általános szabályok szerint át kell számítani és a hiteltartozás törlesztésekor vagy teljes összegű visszafizetésekor, illetve az ezzel finanszírozott eszköz értékesítésekor, állományból történő kivezetéskor kell megszüntetni. Ehhez kapcsolódóan szüntetendő meg a képzett céltartalék és lekötött tartalék is.

Ha a társaság azt a devizahitelt visszafizeti, amelynek árfolyamveszteségét korábban elhatárolta, és újabb devizahitelt vesz fel, akkor a régi devizahitelhez kapcsolódó elhatárolt árfolyamveszteséget és céltartalékot teljes összegében meg kell szüntetni, mert a hiteltartozás teljes összegét törlesztették.  Mivel ekkor az új devizahitel a beruházás időszakában felvett devizahitelt váltja ki, nincs akadálya annak, hogy az új devizahitelnek a mérlegfordulónapi értékelésből adódóan keletkezett, árfolyamnyereséggel nem ellentételezett árfolyamveszteségét elhatárolják az általános szabályok szerint. A számításnál figyelembe vett futamidő nem lehet hosszabb, mint az új devizahitellel finanszírozott tárgyi eszköz hátralévő hasznos élettartama.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra