Egészségügyi szolgáltatási járulék szabályai 2010

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Manapság, ha orvoshoz megyünk nemcsak egészégi állapotunk vizsgálatára, hanem TAJ kártyánk érvényességének ellenõrzésére is számíthatunk. Azért, hogy a doktortól ez utóbbi területen is megnyugtató híreket kapjunk fontos, hogy az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére való jogosultságunkat folyamatosan fenntartsuk. Mit kell errõl tudni, mit kell ehhez tenni, hogyan kerülhetjük el a „piros lámpát”, - itt egy kis segítség.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Azért, hogy az orvos mindent rendben találjon, - avagy az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének szabályai 2010. évben

A hatályos jogszabályok szerint, azoknak a magánszemélyeknek, akiknek rendezetlen az egészségügyi szolgáltatás igénybevételét megalapozó jogviszonya - annak érdekében, hogy hozzájussanak a megfelelõ egészségügyi szolgáltatáshoz - 2010. január 1-jétõl havonta 4 950 Ft (napi 165 forint) összegû egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. 

A járulékfizetés további feltétele, hogy a magánszemély a bejelentkezést megelõzõen megszakítás nélkül legalább egy éve bejelentett lakóhellyel rendelkezzen a Magyar Köztársaság területén. Az egy éves idõtartamba beszámít egy másik EGT tagállamában szerzett tartózkodási idõ is, melyet az E104-es számú nyomtatványon a tartózkodási hely szerinti            tagállam illetékes biztosító szerve igazol le. 

Egészségügyi szolgáltatásra jogosult, ezért nem kell járulékfizetésre bejelentkeznie annak   a magánszemélynek aki:

  • biztosított (pl.: munkaviszonyban álló személy, kiegészítõ tevékenységet folytatónak nem minõsülõ egyéni vállalkozó stb.)

  • táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, nyugellátásban, ápolási díjban, rendszeres szociális segélyben, rendelkezésre állási támogatásban stb. részesül

  • nevelési, oktatási, felsõoktatási intézmény nappali tagozatos tanulója, hallgatója

  • szociális intézményben elhelyezett

  • fogvatartott

  • legalább 50 százalékban csökkent munkaképességû vagy legalább 40 százalékban egészségkárosodott

  • önkormányzatnál nyilvántartásba vett hajléktalan

  • szolgálati idõt nem keletkeztetõ nevelõ szülõi jogviszonyban áll

  • lakóhellyel, vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezõ kiskorú magyar állampolgár, illetve lakóhellyel rendelkezõ kiskorú külföldi állampolgár

  • szociálisan rászorult és errõl az önkormányzat jegyzõje által kiállított hatósági igazolvánnyal rendelkezik

  • egészségügyi szolgáltatás megszerzésére megállapodást kötött

  • a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, és havi jövedelme nem éri el a minimálbér 30 százalékát. 

Az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság a biztosítási jogviszonynak, illetve a jogosultság feltételeiknek megszûnését követõen – passzív jogon - további 45 napig fennmarad a biztosítási jogviszony vagy a jogosultsági feltétel fennállásának idõtartamától függõen.  

A járulékfizetési kötelezettséget a bejelentõ lakóhelye szerint illetékes állami adóhatósághozkell bejelenteni - 10T1011. számú nyomtatványon - a kötelezettség keletkezésétõl számított 15 napon belül.

A fizetési kötelezettség megszûnését nem kell bejelenteni a 10T1011. számú nyomtatványon, ha a fizetési kötelezettség biztosítással járó jogviszony, illetve egyéni vállalkozás létesítése miatt szûnik meg.

Be kell viszont jelenteni a járulékfizetési kötelezettség megszûnését a kötelezettség megszûnésétõl számított 15 napon belül - 10T1011. számú nyomtatványon - ha a magánszemély járulékfizetési kötelezettsége téves bejelentkezés vagy egyéb ok miatt szûnik meg (pl. nyugdíjat állapítanak meg részére, gyermekgondozási díjban, segélyben részesül stb.).

Az adatlap papír alapon 2 példányban, vagy elektronikus úton is benyújtható. Az adatlap az APEH honlapjáról (www.apeh.hu) letölthetõ. 

Az adóhatóság a beadott 10T1011. számú nyomtatvány benyújtását követõen határozattal a havi járulékfizetési kötelezettséget elõírja, majd a befizetéseket nyilvántartja.
A kötelezettséget az adatlapon megjelölt járulékfizetési kötelezettség kezdetének idõpontjától havonta, a tárgyhót követõ hónap 12-ig (munkaszüneti nap esetén az azt követõ elsõ munkanapon)   kell      megfizetni, készpénz-átutalási megbízással (csekken) vagy átutalással az Egészségbiztosítási Alapot megilletõ bevételek beszedési számlára (számlaszám:        10032000-06056229).  

A 10T1011. számú nyomtatványon tett bejelentés alapján a bejelentõ jogosulttá válik biztosítottakkal azonos módón, külön térítés nélkül az egészségügyi szolgáltatások igénybe vételére.

A járulékfizetési kötelezettség az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság megszûnését követõ naptól a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszony elsõ napjáig, illetõleg az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsági feltételek bekövetkezésének napjáig áll fenn.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésével kapcsolatban további felmerülõ kérdések, problémák esetén az alábbi elérhetõségi helyeken lehet tájékoztatást, segítséget kérni:   

  • személyesen:
    •  az APEH ügyfélszolgálatain ügyfélfogadási idõben
  • telefonon:
    •  APEH Általános Tájékoztató Contact Center
      • kék szám (mobilhálózatból is hívható)
        •  40/42-42-42
      • mobilhálózatokból a kék szám
        •  20/33-95-888
        •  30/33-95-888
        •  70/33-95-888
      • 06-1-250-9500
      • külföldrõl: +36-1-250-9500

Forrás: APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága

www.apeh.hu

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra