Egy tanulságos uniós gabonaügylet

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

A lefolytatott ellenõrzési cselekmények alapján nem nyert bizonyítást, hogy az értékesített áru külföldre, a vevõ részére kiszállításra került, illetve a román adóhatóság válaszában nem tudta megerõsíteni a Közösségi ügylet megvalósulásának tényét sem.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Országhatáron átnyúló kétes gabonaügylet feltárása Békés megyében

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Békés Megyei Adóigazgatósága befejezte annak az általános forgalmi adó csalási ügynek a vizsgálatát, amelyet az európai uniós országok illetékes adóhatóságaitól beszerzett információkra alapozva végeztek az adóellenõrök.

Egy békés megyei kft. kibocsátott számlái szerint közel 50 millió forint érékben takarmánykukoricát szállított egy romániai székhelyû társaságnak, melyet közösségen belüli adómentes termékértékesítésként szerepeltetett bevallásában.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény több együttes feltétel esetén biztosít adómentességet Közösségen belüli termékértékesítés esetén. Az egyik lényeges feltétel, hogy a termék elhagyja az értékesítõ vállalkozás szerinti ország területét, amit az adóalanynak kell igazolnia hitelt érdemlõ módon. A határátlépés igazolására nemcsak fuvarokmány fogadható el, viszont az értékesítés pénzügyi bizonylatai csak a pénzügyi teljesítést igazolják, az áru kiszállítását nem. Nyilatkozatok és tanúvallomások pedig alkalmatlanok az áru mozgásának hitelt érdemlõ bizonyítására.

A revízió széles körû bizonyítási eljárást folytatott, melynek során vizsgálta az adózó által becsatolt bizonylatokat, nyilatkoztatta a kft. képviselõjét az üzletkötés, a szállítás, a pénzügyi rendezés körülményeirõl, kapcsolódó ellenõrzéseket végzett a gabonát szállító magyar fuvarozóknál, valamint nemzetközi megkeresést kezdeményezett a román adóhatóság felé az Európai Unión belüli termékértékesítés megvalósulásának ellenõrzése céljából.

A lefolytatott ellenõrzési cselekmények alapján nem nyert bizonyítást, hogy az értékesített áru külföldre, a vevõ részére kiszállításra került, illetve a román adóhatóság válaszában nem tudta megerõsíteni a Közösségi ügylet megvalósulásának tényét sem.

A magyar kft. igazoltan nem tudta bizonyítani, hogy az áru elhagyta Magyarország területét, nem tett meg minden lehetséges, ésszerû intézkedést annak érdekében, hogy az általa lebonyolított Közösségen belüli termékértékesítés ne vezessen adókijátszáshoz. A revízió ezért nem fogadta el közösségen belüli adómentes termékértékesítésnek az ügyletet, és az értékesített termékek általános forgalmi adótartamát a társaság terhére állapította meg a belföldi értékesítés szabályai szerint.

A közel 10 millió forint adóhiányon felül a társaságnak a 8 millió forint bírságot és késedelmi pótlékot is meg kell fizetnie.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra