Egyéni és társas vállalkozók járulékfizetési kötelezettsége 2012-ben

KKV

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu | Szerző: Wallerné Fuit Anikó

Több olyan rendelkezés is változott 2012. januárjától, amely alapjaiban változtatta meg az egyéni és társas vállalkozók járulékfizetési kötelezettségét. A legfontosabb változás szerint a foglalkoztatói járulékfizetést (27% társadalombiztosítási járulék) felváltja az azonos mértékű, de eltérő alap után fizetendő 27% szociális hozzájárulási adó.

VÁLLALKOZÁS UNIVERZUM
Egyéni és társas vállalkozók kézikönyve 2012 - (Ára: 6.900,-Ft.) Előrendelés  30%-os kedvezménnyel: 4.830,-Ft + 990,-Ft postaköltség: összesen 5.820,-Ft. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Szerző: dr.Szabó Tibor Megrendelés:info@adonet.hu

A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (továbbiakban: Tbj.) egyik fontos változása az egyéni vállalkozók járulékfizetési kötelezettségét érinti, mely szerint 2012. évtől megszűnik a korábban a járulékalap megállapításánál alkalmazott göngyölítési lehetőség. Ennek oka, hogy hatálytalan az az előírás, ami lehetővé tette, hogy a járulékfizetési alsó határ utáni járulékfizetést havi átlagban lehessen teljesíteni. Így a járulékfizetési alsó határ után minden egyes naptári hónapban kell járulékot fizetni kivéve például a táppénzes időszakot, a szünetelés idejét ).
 
Eszerint a jövőben a főállású egyéni vállalkozók havonta a kötelező járulékalap megállapításánál nem vehetik figyelembe a korábbi hónapokban a vállalkozói kivét vagy átalányadó alapját képező jövedelem kötelező járulékalapot meghaladó részét a göngyölítés szabályai szerint.
 
A szociális hozzájárulási adó és az egyéni járulékok alapja egyéni vállalkozó esetén valamennyi hónapban a vállalkozói kivét, illetve az átalányadó alapját képező jövedelem, társas vállalkozó esetén a személyes közreműködés címén szerzett jövedelem főszabály szerint. Ugyanakkor a törvényváltozás miatt a tényleges járulékalap megállapításánál a korábbi minimálbér helyett 2012. évtől figyelemmel kell lenni a törvény által az egyes járuléktípusok kötelező alapjára vonatkozó előírásra, mely szerint mind az egyéni vállalkozó, mind a társas vállalkozó esetén a járulékok alapját a következők figyelembevételével kell meghatározni:
 
·        a szociális hozzájárulási adó (27%) alapja legalább a minimálbér (garantált bérminimum) 112,5%-a ( ez havi 104.625 Ft, illetve a legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenységnél 121.500 Ft ),
 
·        a nyugdíjjárulék (10%) alapja legalább a minimálbér (garantált bérminimum),
 
·        az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék (8,5%) alapja a minimálbér 1,5-szerese (ez havi 139.500 Ft, illetve a legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenységnél 162.000 Ft ).
 
További lényeges változás a fizetendő járulékok kapcsán, hogy megszűnt a magánnyugdíjpénztári tagok esetén a kötelező tagdíjfizetés, a tagoknak a tagdíj helyett nyugdíjjárulékot kell fizetniük legfeljebb a járulékfizetési felső határig.
 
Az egyéni nyugdíjjárulék-alap felső határa 2012-ben napi 21.700 Ft-ra, évi 7.942.200 Ft-ra nőtt.
 
A többes jogviszonyos egyéni és társas vállalkozók továbbra is a ténylegesen szerzett jövedelem után, tehát a vállalkozói kivét és a személyes közreműködésre tekintettel megszerzett jövedelem után kötelesek a járulékokat megfizetni, tehát esetükben a járulékalap nem változik, csak a fizetendő járulékok köre. Már ők is kötelezettek annak a 3% pénzbeli egészségbiztosítási járuléknak a megfizetésére, amely alól korábban mentesültek. Ugyanakkor a 1,5% munkaerő-piaci járulék megfizetésére továbbra sem kötelezettek.
 
2012. évtől megszűnt a kezdő egyéni vállalkozókra vonatkozó speciális járulékfizetési szabály is.
 
A főállású evás egyéni vállalkozó is a főállású egyéni vállalkozókra vonatkozó járulékmértékekkel és járulékalap figyelembevételével fizeti a járulékait, magasabb összegű járulékalap választása esetén a magasabb járulékalap havonta legalább a minimálbér másfélszerese lehet, és a nyugdíjjárulékot is a választott magasabb összeg után kell megfizetnie.
 
Amennyiben a vállalkozó közeli hozzátartozója munkát végez a vállalkozásban, akkor a fennálló jogviszonyra tekintettel keletkezik járulékfizetési kötelezettség, mivel a segítő családtag kikerül a biztosítottak köréből.
 
A társas vállalkozóként járulékfizetésre kötelezettek köre kibővült a társas vállalkozásnál ügyvezetői feladatokat ellátó egyes személyek körével. Ennek oka, hogy társas vállalkozónak minősül a Bt, Kkt, Kft olyan természetes személy tagja is, aki a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látja el, kivéve, ha a személyes közreműködésre tekintettel a vezető tisztségviselő társas vállalkozónak minősül. Tehát a vezető tisztségviselők korábbi tb jogállása változhat, amely miatt a ’T1041 nyomtatványon bejelentési kötelezettség is keletkezik az adóhatósághoz.
 
Biztosítottnak kell tekinteni a gazdasági társaság társas vállalkozónak nem minősülő vezető tisztségviselőjét is, ha a megbízási jogviszonyban a minimálbér 30%-át eléri a járulékalapot képező jövedelme.
 
A kiegészítő tevékenységű (nyugdíj mellett tevékenykedő) egyéni és társas vállalkozókat érintő változás, hogy szűkül azon vállalkozók köre 2012-től, akik kiegészítő tevékenységű vállalkozóknak minősülnek, mivel megszűntek a korhatár előtti öregségi nyugdíjak, és nyugdíjat már csak az kaphat, aki betöltötte a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, így az átalakított ellátásokban (szolgálati járandóság, korhatár előtti ellátás, egészségbiztosítási ellátás) részesülők járulékfizetési szempontból sem minősülnek nyugdíjasnak.
 
A biztosítási jogviszonyt, illetve az abban bekövetkező változást mind az egyéni vállalkozó, mind a társas vállalkozás a ’T1041-es bejelentő és változás-bejelentő lapon köteles közölni.
 
A továbbra is nyugdíjasnak minősülő kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozók által, illetve a nyugdíjasnak minősülő társas vállalkozók után a társas vállalkozások által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék mértéke 2012. januárjától havi 6.390,- Ft (napi 213,- Ft). Ezen felül az egyéni vállalkozó és a társas vállalkozó 10 százalék nyugdíjjárulék fizetésére is kötelezett. A nyugdíjjárulék alapja a vállalkozói kivét, illetve a társas vállalkozónak a személyes közreműködése alapján kifizetett, juttatott járulékalapot képező jövedelem.
 
Több jogviszony egyidejű fennállása esetén az egészségügyi szolgáltatási járulékot csak egy jogviszonyban kell megfizetni.
 
Járulékbevallás benyújtására továbbra is a 1258 és 1208 számú bevallási nyomtatványok szolgálnak és a járulékok bevallására illetve befizetésére előírt határidők sem változtak.
 
A fentiekkel kapcsolatban bővebb információ található a NAV által kiadott információs füzetekben.
 
Wallerné Fuit Anikó Tájékoztatási és Koordinációs Osztály vezetője
NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság 
Jogi, Tájékoztatási és Törvényességi Főosztály

***

VÁLLALKOZÁS UNIVERZUM 
Egyéni és társas vállalkozók kézikönyve 2012 - (Ára: 6.900,-Ft.) Előrendelés  30%-os kedvezménnyel: 4.830,-Ft + 990,-Ft postaköltség: összesen 5.820,-Ft. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Szerző: dr.Szabó Tibor Megrendelés:info@adonet.hu
 

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra