Hírek
KKV kategória hírei

Üzleti túlélőkészlet vállalkozóknak, cégtulajdonosoknak!

KKV

"Válság-Rezisztencia Növelő" online webináriumi sorozat az ActionCOACH Magyarország csapatától. 350 percnyi, krízis-immunitást erősítő, üzleti tudás-infúzió vállalkozóknak / cégtulajdonosoknak.

Visszatérés a home officeból – de hogyan?

KKV

Hogyan kezdjük újra, vagy hogyan folytassuk? Úgy tűnik, a karantén időszaknak lassan vége, és újra indulhatnak a szolgáltatások, a termelés, valamennyire lassan helyreáll a gazdasági és a hétköznapi élet is. Most válik világossá, hogy vajon ki, hogyan, mennyire hasznosan töltötte a kényszerű bezártság, vagy munkaidő csökkenés idejét.

Kiugróan sok egyéni vállalkozás szünetelteti tevékenységét idén tavasszal

KKV

A legtöbb szüneteltetés a fodrászat, szépségápolás területén fordul elő, arányaiban viszont leginkább a járművezető-oktatókat érintette. A vállalkozói tevékenység újraindítása egyelőre nem általános, de már 12 ezren döntöttek a folytatás mellett, és májussal a szüneteltetések száma sem nőtt már olyan mértékben, mint előtte.

A cégeknél tartanak a következő hónapoktól, de nagy részük nem számol elbocsátásokkal

KKV

A cégvezetők tartanak a következő hat hónaptól, tízből heten úgy vélik ebben az időszakban tovább romlik a cégük helyzete, de csak minden tizedik jelezte azt, hogy létszámcsökkentésre készülne a következő hónapokban - közölte a Profession.hu felmérésének eredményét. A legkisebbek, az 5 millió forint alatti forgalommal rendelkező vállalkozások szenvedték meg leginkább a történteket. Minden ötödik egyéni vállalkozó jelezte: valószínűleg megszünteti működését.

Mezőgazdasági termelők és feldolgozók terhére tilos egyoldalúan árat csökkenteni

KKV

Mert ez tisztességtelen piaci magatartásnak minősül, amely miatt a kereskedő ellen az illetékes mezőgazdasági igazgatási szervnél eljárást lehet kezdeményezni. Ismertetjük a 180/2020. (V. 4.) Korm. rendeletet.

Egyes munkavédelmi, tűzvédelmi kötelezettségek változása a veszélyhelyzet ideje alatt

KKV

Elhalaszthatók egyes munkavédelmi célú időszakos felülvizsgálatok. Kezelői jogosítványok orvosi érvényessége meghosszabbodik. A veszélyhelyzet ideje alatt nem kell végrehajtani a tűzoltó készülékek, beépített tűzjelző berendezések időszakos felülvizsgálatát, karbantartását. De…Anyagunkat előfizetőink szabadon - szerzői jogi kötöttségek nélkül -felhasználhatják munkatársaik és ügyfeleik tájékoztatására, ezért word formátumban is letölthetik a https://www.onadozo.hu/segedletek/ menüből.

Fékezzük meg együtt a lánctartozások tömeges kialakulását!

KKV

Az OPTEN a magyar piacon elsőként reagálva a piaci hatásokra, azonnal frissítette csődkockázati modelljét! ★ Minimalizálható a vállalkozásuk üzleti kockázata ★ Naprakész, folyamatosan frissülő információkat biztosít. ★ Kockázati index és besorolás mutatók felmérik a fizetésképtelenség valószínűségét. ★ Hatékony támogatást nyújt a döntés-előkészítéshez. www.opten.hu

Ki hogyan működhet vidéken és Budapesten 2020 május 4-étől?

KKV

Nehéz már követni, hogy egy ki, hol, hogyan és meddig működhet, tarthat nyitva  – ezért a vállalkozások részére összefoglaljuk az erre vonatkozó szabályokat az alábbi részletezésben: Kis- és nagykereskedelmi üzletek ★  Vendéglátás ★ Szolgáltatások ★ Rendezvények ★ Egyes intézmények látogatási tilalma. Anyagunkat előfizetőink szabadon felhasználhatják munkatársaik és ügyfeleik tájékoztatására, ezért word formátumban is letölthetik a https://www.onadozo.hu/segedletek/ menüből.

Esettanulmány vállalati válságkezelésre - a Tungsram munkahelyvédelmi programja

KKV

A Tungsram munkahelyeket megvédő akciótervet jelentett be hétfőn a dolgozóknak, Magyarországon a szellemi dolgozóknál májusra, júniusra és júliusra 20 százalékkal rövidebb munkaidőt vezetnek be, ugyancsak a szellemi dolgozóknál elmarad az áprilistól megállapított béremelés, a menedzsment fizetését 25 százalékkal csökkentik és ebben az évben már nem lesz cafeteria juttatás, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt nem kerül sor elbocsátásokra

KAVOSZ: már igényelhető az ingyenhitel az agrárvállalkozások számára

KKV

Az agrárvállalkozások az Agrár Széchenyi Kártya konstrukció keretében 1, 2 vagy 3 éves futamidejű folyószámlahitelt igényelhetnek 200 millió forint maximális hitelösszegig a jogosultsági feltételeknek való megfelelés esetén, a szabad támogatási keretük terhére. A kormányzat a hitelekhez annak teljes futamidejére 100 százalék kamattámogatást, 100 százalék kezességi díjtámogatást, teljes kezelési költségtámogatást, illetve akár teljes egyéb költségtámogatást nyújt.

MNB: elérhető a kkv-k számára a növekedési hitelprogram hajrá

KKV

A maximum 2,5 százalékos fix kamatozású forrás az eddigieknél szélesebb körben használható, elősegítve a koronavírus gazdasági hatásainak átvészelését, a kkv-k megerősödését és további növekedését. A maximális futamidő 20 évben történő meghatározása az elhúzódó és lassabban megtérülő beruházások finanszírozását is lehetővé teszi. A minimális hitelösszeg 1 millió forintra csökkent, így a mikrovállalkozások forráshoz jutásában továbbra is fontos szerepet tölthet be a program. Az egy kkv által elérhető maximális hitelösszeg 20 milliárd forint, ami a kkv-szektor nagyobb szereplői stabilitásának megőrzését segíti elő.

OTP: az NHP Hajrá ígéretes eszköz a vállalkozásoknak

KKV

A forrásokat fejlesztések és beruházások finanszírozása mellett forgóeszköz-hitelként, de akár hitelkiváltásra is felhasználhatják a vállalkozások. Így a hitelprogram eredményeként megvalósuló fejlesztések, átalakítások sok ezer család megélhetését tudják hosszabb távon biztosítani.

Különböző módon próbálnak alkalmazkodni a vállalkozók a helyzethez

KKV

A legkülönfélébb ötletekkel próbálnak meg a vállalkozók alkalmazkodni a járvány körülményeihez, köztük nem egy olyan is lehet, amely a kilábalás után is fennmaradó üzleti modellé válhat, persze sok cégnek az egyetlen lehetősége a folytatáshoz, az átmeneti kivárás.

Minden kisvállalkozó hátrányban van

KKV

Az a meglátásom, hogy a KATA és a járulékkedvezményt egységessé kellene tenni, ez lehetne egy igazi gazdasági segítség, és olyan feltételeket hozni, hogy ezt lehessen NEM igénybe venni, tehát, aki akarja, az fizethetné továbbra is, mint a banki hiteleket.

A moratórium kihasználása mellett érvelnek az MNB szakértői

KKV

Az adósok szemszögéből nézve, fontos megérteni, hogy a pénznek időértéke van, ez tükröződik a kamatban, azaz a mostani 1 forint többet ér, mint a 10 év múlva ugyanannyi, hiszen a mostanit be lehet fektetni, kamatoztatni lehet és a kapott kamattal is ugyanez a helyzet. Ezért a jövőbeli törlesztések jelenértékét kell nézni! Szakmai hibát követnek el azok, akik a moratórium és anélküli törlesztések összegét hasonlítják össze időérték nélkül, mert almát hasonlítanak a körtével!

Az MNB bízik a járvány okozta válság utáni fellendülésben

KKV

A jegybanki előrejelzés szerint a koronavírus leküzdését követően egy "V" alakú gazdasági növekedés jöhet, vagyis 2020-ban 2 százalék körüli, 2021-ben pedig a járvány előttinél is magasabb ütemű bővülés várható. Ez az alappálya, amelynek feltétele, hogy a veszélyhelyzet a nyár közepéig véget érjen, minél tovább tart ugyanis, annál nehezebb lesz a felpattanás

A cégek különféleképp alkalmazkodnak, újabb és újabb ágazatokat ér el a válság

KKV

A járvány hatását elsőnek az idegenforgalom és vendéglátás, majd a szálloda- és filmipar sínylette meg, de egyre több ágazatban jelentkeznek súlyos problémák, mint az ingatlanközvetítés, vagy az autókereskedelem.

ITM: Koronavírus-kérdőív segítheti a járvány terjedésének modellezését

KKV

 Az Innovációs és Technológiai Minisztérium arra kér mindenkit, hogy a kérdőív mindössze pár percet igénylő, anonim kitöltésével mozdítsák előre a kutatást! A leghasznosabb segítséget az jelenti, ha a válaszadó lehetőség szerint megismétli, mostantól akár minden nap egyszer elvégzi a kitöltést.  A kérdőív a https://covid.sed.hu/questions linken érhető el

Az Adótanácsadók Egyesületének álláspontja a KKV-k részére adandó adózási könnyítésekről

KKV

"A múlt heti általános javaslataink után részletesen is megfogalmaztunk néhány szükségesnek tartott adózási, és ahhoz kapcsolódó könnyítési elképzelést, amelyet megküldtük a pénzügyminiszternek. Határozottan úgy gondoljuk, hogy ezek is segítséget jelenthetnek a KKV-knál bekövetkező adminisztrációs fennakadások, és a várható pénzügyi nehézségeik enyhítésében" - mondta Zara László, az Egyesület elnöke

Mi lesz a járvány miatt nem teljesíthető szerződésekkel?

KKV

„Ha például valaki a vírus megjelenése előtt szállást foglalt egy szálláshelyen, azonban a szálláshely karantén alá kerül, nyilvánvaló, hogy a szálláshely egyik félnek sem felróható okból nem lesz képes teljesíteni a kötelezettségét, azaz a szállás rendelkezésre bocsátását. Ilyen esetben tehát a vendég által kifizetett előleg főszabály szerint visszajár”


Vissza az előző oldalra