Hírek
KKV kategória hírei

Az MNB hiteltérképpel segíti a vállalkozások pénzügyi döntéseit

KKV

A Hiteltérkép elnevezésű új eszköz segít a vállalkozásoknak eligazodni az MNB, az Eximbank, az MFB és a KAVOSZ által fejlesztett hiteltermékek között, hogy egyszerűen és gyorsan képesek legyenek áttekinteni az elérhető lehetőségeket és azok közül a céljaikhoz leginkább illő terméket kiválasztani.

Csökkent a cégalapítási kedv az első félévben

KKV

A legtöbb új vállalkozást az építőipar területén alapították, de az idei 2600-as érték 416-tal elmarad a tavalyitól. Ezer fölött volt az új vállalkozások száma még a kiskereskedelem (kivéve a gépjármű, motorkerékpár), illetve a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység ágazatában, de tavalyhoz képest mindkét területen kevesebb vállalkozás működött idén június végéig.

ITM: bürokráciacsökkentő intézkedéseket dolgoznak ki a cégek versenyképességének javítása érdekében

KKV

Parragh László elmondta, hogy 1500 cég kérdőíves válaszából, valamint több cégvezetővel készített mélyinterjúból összeállított kutatásuk azt mutatja, hogy bár jelentősen javult az cégek bizalma az államigazgatással szemben, ugyanakkor az üzleti környezetük további javulását várják, egyebek közt például kiszámítható és egyszerűbb adó- és pályázati rendszert szeretnének a vállalatok.

Német kiküldetési törvény: szigorodnak a magyar cégek németországi vállalkozási feltételei

KKV

A módosított német kiküldetési törvény előírja, hogy a kiküldött munkavállalóknak a németországi munkavállalókkal egyenlő bérezés jár a kiküldetés első napjától kezdve, amennyiben a bérezésre országosan általánosan kötelező érvényű tarifaszerződés van hatályban. A kiküldetés 18. hónapja után a bérezési előírások mellett az egyéb helyi munkaügyi jogszabályokat is alkalmazni kell.

Az Erste Bank szerint megerősödve kerülhetnek ki a válságból a mikrovállalkozások

KKV

Elemzők korábban azt várták, hogy a kisvállalkozói szektor lesz a legnagyobb elszenvedője a koronavírus-járványnak. Az Erste számlaforgalmi adatai alapján azonban a mikrovállalkozások azokban a szektorokban is viszonylag moderált visszaesést szenvedtek el, ahol a nagyobb vállalkozások bevétele sok esetben szinte teljesen lenullázódott.

Kedvező változások a Széchenyi Kártya program új hiteltermékeiben

KKV

Legfontosabb változás, hogy a jövőben a mikro- és kisvállalatok a szabadon felhasználható Széchenyi Kártya folyószámlahitel plusz terméket önállóan is igényelhetik 100 millió forint felső határig, és nem kell majd kombinálniuk a munkahelymegtartó hitellel.

Kamatmentes hitel kisvállalkozásoknak 300 millió forintig

KKV

A hiteltermék az eddigi beruházási célok mellett önálló forgóeszköz- és likviditás-finanszírozást is biztosít a vállalkozások számára. A felvehető legmagasabb hitelösszeg beruházási hitelcél esetén 150 millió forint, forgóeszköz és likviditás finanszírozás esetén pedig 300 millió forint lehet. A nulla százalékos hitel június 12-től igényelhető országszerte, az MFB Pontok hálózatában. Közép-magyarországi régió kizárva

Üzleti túlélőkészlet vállalkozóknak, cégtulajdonosoknak!

KKV

"Válság-Rezisztencia Növelő" online webináriumi sorozat az ActionCOACH Magyarország csapatától. 350 percnyi, krízis-immunitást erősítő, üzleti tudás-infúzió vállalkozóknak / cégtulajdonosoknak.

Visszatérés a home officeból – de hogyan?

KKV

Hogyan kezdjük újra, vagy hogyan folytassuk? Úgy tűnik, a karantén időszaknak lassan vége, és újra indulhatnak a szolgáltatások, a termelés, valamennyire lassan helyreáll a gazdasági és a hétköznapi élet is. Most válik világossá, hogy vajon ki, hogyan, mennyire hasznosan töltötte a kényszerű bezártság, vagy munkaidő csökkenés idejét.

Kiugróan sok egyéni vállalkozás szünetelteti tevékenységét idén tavasszal

KKV

A legtöbb szüneteltetés a fodrászat, szépségápolás területén fordul elő, arányaiban viszont leginkább a járművezető-oktatókat érintette. A vállalkozói tevékenység újraindítása egyelőre nem általános, de már 12 ezren döntöttek a folytatás mellett, és májussal a szüneteltetések száma sem nőtt már olyan mértékben, mint előtte.

A cégeknél tartanak a következő hónapoktól, de nagy részük nem számol elbocsátásokkal

KKV

A cégvezetők tartanak a következő hat hónaptól, tízből heten úgy vélik ebben az időszakban tovább romlik a cégük helyzete, de csak minden tizedik jelezte azt, hogy létszámcsökkentésre készülne a következő hónapokban - közölte a Profession.hu felmérésének eredményét. A legkisebbek, az 5 millió forint alatti forgalommal rendelkező vállalkozások szenvedték meg leginkább a történteket. Minden ötödik egyéni vállalkozó jelezte: valószínűleg megszünteti működését.

Mezőgazdasági termelők és feldolgozók terhére tilos egyoldalúan árat csökkenteni

KKV

Mert ez tisztességtelen piaci magatartásnak minősül, amely miatt a kereskedő ellen az illetékes mezőgazdasági igazgatási szervnél eljárást lehet kezdeményezni. Ismertetjük a 180/2020. (V. 4.) Korm. rendeletet.

Egyes munkavédelmi, tűzvédelmi kötelezettségek változása a veszélyhelyzet ideje alatt

KKV

Elhalaszthatók egyes munkavédelmi célú időszakos felülvizsgálatok. Kezelői jogosítványok orvosi érvényessége meghosszabbodik. A veszélyhelyzet ideje alatt nem kell végrehajtani a tűzoltó készülékek, beépített tűzjelző berendezések időszakos felülvizsgálatát, karbantartását. De…Anyagunkat előfizetőink szabadon - szerzői jogi kötöttségek nélkül -felhasználhatják munkatársaik és ügyfeleik tájékoztatására, ezért word formátumban is letölthetik a https://www.onadozo.hu/segedletek/ menüből.

Fékezzük meg együtt a lánctartozások tömeges kialakulását!

KKV

Az OPTEN a magyar piacon elsőként reagálva a piaci hatásokra, azonnal frissítette csődkockázati modelljét! ★ Minimalizálható a vállalkozásuk üzleti kockázata ★ Naprakész, folyamatosan frissülő információkat biztosít. ★ Kockázati index és besorolás mutatók felmérik a fizetésképtelenség valószínűségét. ★ Hatékony támogatást nyújt a döntés-előkészítéshez. www.opten.hu

Ki hogyan működhet vidéken és Budapesten 2020 május 4-étől?

KKV

Nehéz már követni, hogy egy ki, hol, hogyan és meddig működhet, tarthat nyitva  – ezért a vállalkozások részére összefoglaljuk az erre vonatkozó szabályokat az alábbi részletezésben: Kis- és nagykereskedelmi üzletek ★  Vendéglátás ★ Szolgáltatások ★ Rendezvények ★ Egyes intézmények látogatási tilalma. Anyagunkat előfizetőink szabadon felhasználhatják munkatársaik és ügyfeleik tájékoztatására, ezért word formátumban is letölthetik a https://www.onadozo.hu/segedletek/ menüből.

Esettanulmány vállalati válságkezelésre - a Tungsram munkahelyvédelmi programja

KKV

A Tungsram munkahelyeket megvédő akciótervet jelentett be hétfőn a dolgozóknak, Magyarországon a szellemi dolgozóknál májusra, júniusra és júliusra 20 százalékkal rövidebb munkaidőt vezetnek be, ugyancsak a szellemi dolgozóknál elmarad az áprilistól megállapított béremelés, a menedzsment fizetését 25 százalékkal csökkentik és ebben az évben már nem lesz cafeteria juttatás, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt nem kerül sor elbocsátásokra

KAVOSZ: már igényelhető az ingyenhitel az agrárvállalkozások számára

KKV

Az agrárvállalkozások az Agrár Széchenyi Kártya konstrukció keretében 1, 2 vagy 3 éves futamidejű folyószámlahitelt igényelhetnek 200 millió forint maximális hitelösszegig a jogosultsági feltételeknek való megfelelés esetén, a szabad támogatási keretük terhére. A kormányzat a hitelekhez annak teljes futamidejére 100 százalék kamattámogatást, 100 százalék kezességi díjtámogatást, teljes kezelési költségtámogatást, illetve akár teljes egyéb költségtámogatást nyújt.

MNB: elérhető a kkv-k számára a növekedési hitelprogram hajrá

KKV

A maximum 2,5 százalékos fix kamatozású forrás az eddigieknél szélesebb körben használható, elősegítve a koronavírus gazdasági hatásainak átvészelését, a kkv-k megerősödését és további növekedését. A maximális futamidő 20 évben történő meghatározása az elhúzódó és lassabban megtérülő beruházások finanszírozását is lehetővé teszi. A minimális hitelösszeg 1 millió forintra csökkent, így a mikrovállalkozások forráshoz jutásában továbbra is fontos szerepet tölthet be a program. Az egy kkv által elérhető maximális hitelösszeg 20 milliárd forint, ami a kkv-szektor nagyobb szereplői stabilitásának megőrzését segíti elő.

OTP: az NHP Hajrá ígéretes eszköz a vállalkozásoknak

KKV

A forrásokat fejlesztések és beruházások finanszírozása mellett forgóeszköz-hitelként, de akár hitelkiváltásra is felhasználhatják a vállalkozások. Így a hitelprogram eredményeként megvalósuló fejlesztések, átalakítások sok ezer család megélhetését tudják hosszabb távon biztosítani.

Különböző módon próbálnak alkalmazkodni a vállalkozók a helyzethez

KKV

A legkülönfélébb ötletekkel próbálnak meg a vállalkozók alkalmazkodni a járvány körülményeihez, köztük nem egy olyan is lehet, amely a kilábalás után is fennmaradó üzleti modellé válhat, persze sok cégnek az egyetlen lehetősége a folytatáshoz, az átmeneti kivárás.


Vissza az előző oldalra