Hírek
KKV kategória hírei

Gazdálkodási naplók feltöltése - A Nébih keresi meg az eGN adategyeztetésben érintett gazdálkodókat

KKV

Február 15. éjfélig lehetett feltölteni a gazdálkodási naplókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) eGN (elektronikus gazdálkodási napló) rendszerébe. Több mint 100 ezer gazdálkodó, több mint 10 milliónyi adatot határidőre rögzített a rendszerben. A következő napokban a hivatal egyedileg, elektronikus úton keresi meg azokat az érintetteket, akiknél a beadott adatok alapján további adategyeztetésre van szükség a 2023. évi gazdálkodási naplóval kapcsolatban - jelentette be a hivatal.

Kavosz: duplájára emelkedik a Széchenyi Mikrohitel MAX+ összege

KKV

Megkezdődik a lehetséges új, tisztán elektromos meghajtású személygépkocsik finanszírozása is maximum nettó 25 millió forint vételárú járművekre, minimum 10 százalék önerővel, a konstrukció szabályzata szerinti, 2021 végéig vagy korábban alapított vállalkozások számára.

Ügyvéd szolgáltatások integrálása a könyvelési, adótanácsadói szolgáltatásokba: megalakult a LeitnerLaw Szabó és Társai Ügyvédi Iroda

KKV

Azzal, hogy Magyarországon is megkezdi működését a LeitnerLaw Ügyvédi Iroda, a LeitnerLeitner ügyfelei úgynevezett one-stop-shop, vagyis egyablakos kiszolgálásban részesülhetnek bármely felmerülő üzleti problémájuk megoldásában.

NGM: lezárult a kkv stratégia felülvizsgálata, cél a magyar kkv-k megerősítése

KKV

A stratégia öt pillérbe csoportosítja a kihívásokat, beavatkozásokat, ezekhez pedig önálló, pillérspecifikus célokat rendelt, melyek között szerepel a vállalkozóbarát adózás és üzleti környezet, beleértve az adminisztráció csökkentést és a megfizethető energia biztosítását

Rekord árbevétellel zárta a tavalyi évet az RSM adótanácsadó

KKV

Az RSM Hungary díjbevétele 33 százalékkal, 4,8 milliárd forintra emelkedett, 200-an dolgoznak nála. Tovább bővítette szakértői kapacitásait, digitális adózási és számviteli megoldásait és a körforgásos gazdasággal összefüggő szolgáltatásokat (EPR, DRS, CBAM) vezetett be.

AM: két héttel meghosszabbítják a Gazdálkodási Napló elektronikus feltöltésének határidejét

KKV

A Gazdálkodási Napló elektronikus feltöltésének határidejét két héttel, 2024. február 15-ig meghosszabbítja az Agrárminisztérium (AM), és jövő hét közepére nagyobb, a biztonságos benyújtást segítő informatikai rendszerfrissítési csomag várható

Január 15-től igényelhetik a cégek a Baross Gábor Újraiparosítási hitelprogram termékeit

KKV

A tízéves futamidejű hitel és az ötéves futamidejű lízing kamata forintban akár 5 százalék, euróban akár 3 százalék is lehet.

MNB: tavasszal érkezik a fizetési kérelem, ősszel a QR kódos fizetés

KKV

A Magyar Nemzeti Bank - a központi rendszer és a pénzforgalmi szolgáltatók készültségi fokának figyelembevételével - úgy döntött, hogy a fizetési kérelem kötelező fogadásának új határideje 2024. április 1., az egységes adatbeviteli megoldások kötelező beolvasásáé (QR kódos, NFC-s, deeplinkes fizetés) pedig 2024. szeptember 1.

Januártól jön a kötelező visszaváltási rendszer a magyar boltokban

KKV

Alig vagyunk túl az EPR rendszer első adatszolgáltatásán, de már is itt van a következő szabályozás: a kötelező visszaváltási rendszer, másnéven DRS rendszer. Az egész szabályozás célja, hogy pár éven belül Magyarország elérje a 90%-os visszaváltási arányt a PET-palackok területén. Számos kérdés merül fel a DRS rendszerrel kapcsolatban, így például többek között, hogy milyen termékekre terjed ki a szabályozás, kiket és milyen módon érint, illetve milyen viszonyban áll az EPR rendszerrel. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője, Barta Péter ismerteti a részleteket.

Kihirdették Magyarország klaszterfejlesztési stratégiáját

KKV

A klaszter egy alulról szerveződő, szakmai alapokon épülő, a hasonló szakterületeken tevékenykedő, hasonló kihívásokkal küzdő tagszervezetek együttműködésén alapuló, azok érdekképviseletét hatékonyan ellátni képes szerveződés, amelyben az egyes tagszervezetek különösen nagy befolyást gyakorolhatnak a közös stratégia építésére és a kulcsfontosságú akcióterületek megválasztására is. A klaszter több, mint érdekvédelmi szövetség, a tudás- és információ-megosztás, a szélesebb körű együttműködés szervezete.

Újabb garanciaprogram segíti a magyar kkv-kat

KKV

Az InvestEU programon keresztül elérhető viszontgarancia-keret 1,5 milliárd eurónyi, azaz több mint 550 milliárd forintnyi hitelportfólió támogatását teszi lehetővé a zöld és digitális szektorokban működő kkv-k számára.

A minimális építőipari rezsióradíj 5856 forintra emelkedik az idén

KKV

Az építőipari rezsióradíj a vállalkozó kivitelező vagy az alvállalkozó kivitelező szakági építési-szerelési termelő tevékenységének elvégzéséhez szükséges, egy aktív munkaórára vetített összes költsége. Az építőipari rezsióradíj tartalmazza a személyi jellegű költségeket, az ellátási költségeket, a fizikai dolgozók rezsi jellegű költségeit, az irányítási és az ügyviteli költségeket.

KAVOSZ: 5 százalékos kamat mellett mostantól elérhető az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+

KKV

Az agrárágazat gazdasági nehézségeinek enyhítésére a kormány egy új, többlettámogatott Agrár Széchenyi Kártya konstrukció létrehozásáról döntött; az új Agrár Széchenyi Kártya MAX+ folyószámlahitel a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően most 5 százalékos nettó kamattal, maximum 100 millió forint összegben, 1, 2 vagy 3 évre igényelhető - közölte Széchenyi Kártya Programot koordináló KAVOSZ Zrt.

EM: iparági egyeztetés volt a minisztériumban a napelemet működtető háztartások érdekében

KKV

A felek közös nevezőre jutottak abban, hogy a meglévő háztartási napelemes rendszereket működtetők körében a havi szaldónál kedvezőbb módon is végrehajtható a fokozatos átmenet az éves szaldó fenntartásával,

Újabb funkciókkal bővült az elektronikus Gazdálkodási napló (eGN) használata

KKV

A gazdálkodók adminisztratív kötelezettségeinek egyszerűsítése érdekében 2023. év elején elindult az elektronikus Gazdálkodási napló (eGN). A Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih) ebbe az új közigazgatási szolgáltatásba integrálja a jelenleg különálló e-permetezési napló, Gazdálkodási napló és nitrát adatlap rendszerekben található adatokat.

GFM: júliustól indul a bolti készpénzfelvétel

KKV

Megnyílik július 1-jével a lehetőség a vásárlással egybekötött készpénzfelvételre, amely havonta legfeljebb két alkalommal, 40 ezer forintot összességében meg nem haladó mértékben teszi lehetővé, hogy a vásárlók készpénzhez juthassanak

Egyéni vállalkozók adózási kézikönyve 2023 - az Önadózótól rendelhető

KKV

Adótippek az átalányadó, a vállalkozói Szja és az új kata alkalmazásához ● Hogyan vegyük ki a pénzt vállalkozásból? ● Adózás- és könyveléstechnikai tudnivalók ● Működési szabályok a vállalkozásban ● Ez egy rendes nyomdai könyv, amelyet automatikusan adunk e-könyv (pdf) formátumban is https://www.onadozo.hu/webaruhaz/szakkonyvek-1/egyeni-vallalkozok-adozasi-kezikonyve-336

NAK: elkezdődött a gazdálkodó szervezetek tagdíj-megállapítási és befizetési időszaka

KKV

Június elsejével elkezdődött a gazdálkodó szervezetek tagdíj-megállapítási és befizetési időszaka a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK), a tagdíjfizetési határidő július 14.

A családi vállalkozások fejlődése gazdasági létkérdés

KKV

Nehezen találnak minőségi munkaerőt a hazai családi vállalkozások, pedig ezek a munkahelyek sokszor több előnnyel kecsegtetnek, mint a multis állások – világítottak rá szakértők és sikeres cégvezetők a Budapesti Corvinus Egyetem családi vállalkozásokról szóló keddi konferenciáján. Az eseményen elemezték, miért érdemes családi vállalkozásnál elhelyezkedni, mi a hazai kis- és középvállalkozások sikerének kulcsa és milyen akadályokat kell legyőzniük, hogy nemzetközileg is kiemelkedőek legyenek.

Meghosszabbítják a kkv-kamatstopot

KKV

A kkv-ra kiterjesztett kamatstop intézménye a bevezetéskor 60 ezer kkv-t érintett, jelenleg pedig 28,5 ezer vállalkozás közel 1000 milliárd forintnyi hitelállománya esik az intézkedés hatálya alá.


Vissza az előző oldalra