Hírek
KKV kategória hírei

MTÜ-KSH: megszűnik a szálláshely-szolgáltatók kettős adatszolgáltatási kötelezettsége

KKV

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) együttműködésének eredményeként megszűnik a kettős turisztikai célú adatszolgáltatási kötelezettség a szálláshely-szolgáltatók, valamint az önkormányzatok számára, a turisztikai ágazat egységes adatforrása a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) lesz

KKV - Folytatódik a Széchenyi kártya program

KKV

A Széchenyi kártya program MAX hiteltermékei július elsejétől igényelhetők, a kamatok 0,5-3,5 közöttiek, jóval elmaradnak a piacon jellemző 10 százalék feletti kamatoktól.

TIM: marad a rezsicsökkentést százezer mikrovállalkozás számára

KKV

Működőképessége megőrzése érdekében 2022. augusztus elsejétől az idei év végéig továbbra is rezsicsökkentett áron juthat áramhoz és gázhoz mintegy 100 ezer mikrovállalkozás. E lehetőség az energiát már jelenleg is az egyetemes szolgáltatás keretében, vagy egyetemes szolgáltatási áron vételezők számára biztosított.

MKIK GVI: a cégek elenyésző kisebbsége mentes a háború hatásaitól

KKV

A GVI októberi konjunktúra felmérésének eredményeihez képest jelentősen nőtt a nyersanyagok és az energia áraitól (54 százalék), az anyaghiánytól (31 százalék), az árfolyamok alakulásától (23 százalék) és az ellátási láncok megszakadásától (21 százalék) tartó cégvezetők aránya, miközben némi csökkenés tapasztalható a munkaerőhiány (43 százalék) és a kereslethiány (17 százalék) kapcsán.

Vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók kötelező Ntak-adatszolgáltatása - fél év halasztás

KKV

Elfogadta az országgyűlés a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kezdeményezésére elindított törvénymódosítást, ennek értelmében 2023. január elsejétől indul a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége a Nemzeti Turisztikai Adaszolgáltató Központ (Ntak) felé

A családi cégek várakozásai romlottak egy kutatás szerint

KKV

A családi cégek körében a beruházást tervezők aránya a csökkenő optimizmus ellenére jelentősen emelkedett: a családi cégek 66 százaléka készül fejlesztésre az előző negyedév 55 százalékos eredményével szemben.

Elkezdődött a tagdíjfizetési időszak az Agrárkamaránál

KKV

Az árbevétel-alapú tagdíjat fizető tagok közül júniusban a gazdálkodó szervezetek tagdíját állapítják meg. Az érintettek a NAK honlapjára bejelentkezve a számításhoz felhasznált, 2020-as bevételi adatokat is megtekinthetik, de postai úton is kapnak értesítést.

Az Unióban tevékenykedő kisvállalkozások versenyképességét alig javította az uniós támogatás

KKV

Az Európai Számvevőszék jelentése szerint az uniós források élénkítették ugyan a kkv-k beruházási hajlandóságát, de csak kevéssé voltak hatásosak és eredményesek a versenyképesség tekintetében, olyannyira, hogy a támogatott kkv-k zöme egyáltalán nem kovácsolt tényleges előnyt az uniós finanszírozásból.

MKIK GVI: pesszimistábbak lettek a vállalkozások

KKV

A vállalkozások üzleti bizalma áprilisban csökkent a tavaly októberi szinthez képest: a konjunktúramutató +31 ponton állt az év negyedik hónapjában szemben a korábbi felmérés +38 pontjával - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által alapított Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI)

Egyre népszerűbb az egyéni vállalkozói forma

KKV

Az egyéni vállalkozás az egyik ideális vállalkozási forma, hiszen a vállalkozás indítása gyors, könnyű és ingyenes, ráadásul otthonról, kényelmesen online is intézhető Ráadásul a tevékenység szüneteltethető is.

KSH: kezdődik a mezőgazdasági összeírás

KKV

Országszerte több mint 20 ezer egyéni gazdaság összeírását kezdi meg pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH); az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, a válaszadás kötelező. Az összeírás során a gazdáknak a használatukban lévő földterületről, továbbá az állatállomány nagyságáról kell adatokat szolgáltatniuk.

K&H: a kkv-k már érzik az infláció hatásait

KKV

A mikro-, kis- és középvállalkozások már érzik az infláció hatásait, ám az ukrán-orosz konfliktus hatásait vélhetően még kevésbé látják - közölte a K&H Bank első negyedévi kutatása alapján.

Veszélyben a családi vállalkozások jövője - egy PwC kutatás szerint

KKV

Hazánkban átlagosan minden harmadik cég elbukik a generációváltáskor. Ennek egyik oka, hogy Magyarországon csak a rendszerváltást követően indultak az első családi cégek, így nem áll rendelkezésre minta és tudás az átadásra. Ráadásul itthon általában kisebbek a családi vállalkozások mint Nyugat-Európában, ami azzal is jár, hogy jóval több feladat hárul az alapító tulajdonosra, nincs kapacitás strukturált irányításra, így a sikeres átadás is sokkal esetlegesebb.

Ingatlan.com: jelentősen csökkent a kereslet az eladó lakások iránt

KKV

A fővárosban április első napjaiban az új lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon közel 1,1 millió forint volt, ami 21 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A budapesti használt lakásoknál 17 százalékos volt a növekedés, így 873 ezer forintot tett ki a négyzetméterár. A Budapesten kívüli nagyvárosokban az új lakások esetében az átlagos négyzetméterár 736 ezer forint volt, ez 26 százalékos éves áremelkedést takar, a használt lakóingatlanoknál a kínálati ár 28 százalékkal 522 ezer forintra nőtt.

Áremelés és kommunikáció

KKV

Most – bizonyos szempontból – még kedvező is a közhangulat, hiszen mindenki tudja, hogy mindennek megy fel az ára, a beszerzési, beszállítói árak is növekednek, talán így könnyebb elfogadtatni az áremelkedés tényét. Másik oldalról tekintve meg egyre nehezebb, éppen az előbb említettek miatt: hiszen mindenki nagyon érzékeny már az áremelésekre. Csapdahelyzet? Valóban az, de mégis kezdeni kell vele valamit.

K&H: alaposan körülnéznek a kkv-k hitelfelvétel előtt

KKV

A pénzintézet kisebb vállalkozói ügyfelei körében a legnépszerűbb a Széchenyi Likviditási Hitel GO! konstrukció, amelynek átlagos hitelösszege 11 millió forint és általában a maximális 3 éves futamidőre igénylik a mikrocégek

Bevezető kedvezménnyel renedlhető az Áruk és digitális tartalmak értékesítésének jogi megfeleltetése című új Önadózó kézikönyv

KKV

Kiadványunk arról szól, hogy a kiskereskedelemben milyen jogi feltételekkel és kellékekkek értékesíthető bármilyen áru, fogyasztási cikk, vagy digitális tartalom és digitális szolgáltatás. Az erre vonatkozó 2022. január 1-től hatályos kormányrendeletnek minden hagyományos kereskedelmi üzlet és minden webáruház köteles megfelelni, fogyasztóvédelmi bírság terhével. Bemutatjuk és értelmezzük az alkalmazandó rendeleti szabályokat. Ez egy rendes nyomdai könyv, amelyet automatikusan adunk e-könyv (pdf) formátumban is, Ára most 20% bevezető kedvezménnyel 7.920,-Ft + postaköltség - Megrendelés: https://www.onadozo.hu/webaruhaz/szakkonyvek-1/

MKIK-GVI: a vállalkozások háromnegyede áremelésre készül

KKV

A cégek közel háromnegyede, 72 százaléka véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben Az áremelésre készülők aránya az átlagosnál is magasabb a 20-49 fős cégek körében, ahol 84 százalék, a kereskedelmi vállalatok között, itt 82 százalék és a tisztán hazai tulajdonú vállalkozásoknál, ahol 80 százalékos - erre az eredményre jutott felmérése alapján a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI).

Kommunikáció a háború ideje alatt - Szükségünk van-e krízis kommunikációra?

KKV

A szomszéd országban háború van. Hogyan reagáljunk erre a helyzetre, mit és hogyan kommunikáljunk a cégünkben és a cégünkről? 

Agrotax: folytatódott a termőföldek drágulása

KKV

A szántóföldek átlagára 2021-ben 2,097 millió forint volt, 9,7 százalékkal nőtt. Hajdú-Bihar ebben az összevetésben is az élen áll 2,852 millió forinttal. A gyepterületekért 18,3 százalékkal többet, vagyis 1,699 millió forintot kellett fizetni átlagosan, míg az erdők 14,2 százalékkal drágultak, átlagosan 1,116 millió forintba kerültek hektáronként.


Vissza az előző oldalra