Egyre kedveltebb a nyugdíj-elõtakarékossági számla

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Tavaly a lakosság körében jelentõsen megugrott a nyugdíj-elõtakarékossági számla (nyesz) kedveltsége, az év végére már több mint 300 milliárd forintot tettek ki az ezeken a számlákon elhelyezett megtakarítások.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

K&H: egyre kedveltebb a nyugdíj-elõtakarékossági számla

Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelõ vezérigazgatója az MTI-hez hétfõn eljuttatott közleményében kiemeli: legkésõbb júniusban a nyesz-re érkeznek a 2010-es befizetések után visszaigényelhetõ adójóváírások, amelyek mértéke - a tavaly befizetett összegtõl és az életkortól függõen - maximálisan 130.000 illetve 100.000 forint lehet.

A vezérigazgató leszögezi: a kifejezetten nyugdíjcélú megtakarításra szolgáló nyesz egyik nagy elõnye, hogy az éves befizetések összege után személyi jövedelemadó (szja) jóváírás igényelhetõ. 2011-tõl ez az összeg az elõzõ évben elhelyezett megtakarítások 20 százaléka, maximum 130.000 forint lehet azoknál, akik 2020 elõtt érik el a nyugdíjkorhatárt, és maximum 100.000 forint a 2020 után nyugdíjba vonulók esetében.

A befektetési szakember kiemelte: az állami támogatás az szja-bevallás során igényelhetõ vissza, és a benyújtást követõ 30 napon belül válik esedékessé, így a május 20-ai határidõt figyelembe véve legkésõbb június 20-ig kerülhet a számlákra.

Az adóvisszatérítést ténylegesen nem fizetik ki, hanem a nyesz-számlához kapcsolt technikai számlán írják jóvá, és a magánszemély döntése, hogy a késõbbiekben milyen befektetésben helyezi azt el. Ahhoz, hogy a számlatulajdonos ez után az összeg után is hozamhoz juthasson, a korábbi befizetésekhez hasonlóan ezt a tételt is érdemes valamilyen értékpapírban - állampapírban, részvényben, befektetési jegyben - elhelyezni - hívta fel a figyelmet Zobor Zsuzsanna.

Hozzátette: az öngondoskodás növekvõ igénye miatt a következõ hónapokban a magán-nyugdíjpénztári rendszerbõl kifizetendõ hozamok is a hosszú távú megtakarítási számlák állományát növelhetik; az összeg az érintettek széles köre miatt jelentõs lehet.

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra