Egyszerűbb és gyorsabb lesz júliustól a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás ügyintézése

Forrás: MTI

Címkék: rehabilitáció, rokkantság


Július elsejétől egyszerűbb és gyorsabb lesz a megváltozott munkaképességűek ellátásával kapcsolatos ügyintézés - közölte a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) Orvosi, Módszertani és Ellenőrzési Igazgatóságának vezetője

Székely Ildikó azt írta, a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás igénybejelentéseinek és kérelmeinek ügyében július elsejétől a fővárosi és megyei kormányhivatalok rehabilitációs szakigazgatási szervei járnak el, de ezzel együtt a komplex minősítési eljárás orvosi, szociális és foglalkozási rehabilitációs szakértői vizsgálatai nem változnak.

A komplex minősítési eljárás orvosi szempontjai és a rehabilitálhatóság kritériumai "az erről szóló rémhírekkel ellentétben" nem változnak - hangsúlyozta.

Hozzátette: az ellátást igénylőkre az átalakítás semmiféle pluszterhet nem ró, ellenben maga a rehabilitációs folyamat hatékonyabbá válhat, ha pedig az igénylő egészségi állapotában, vagy egyéb körülményeiben gyökeres változás történik, hamarabb megtörténhet az igénylő újabb felülvizsgálata.

Székely Ildikó megjegyezte: azok is igényelhetnek rokkantellátást, akiket a bizottság rehabilitálhatónak minősít. Amennyiben az ellátott a rehabilitáció alatt 30 napnál hosszabb időre betegállományba kerül, állapotát automatikusan újraminősítik. A rehabilitációs folyamat sikertelensége esetén vagy ha a megváltozott munkaképességű ember már munkába állt, de képtelen ellátni a feladatát, ismételt felülvizsgálaton vehet részt - írta.

Az igazgató arra is kitért, hogy a megváltozott munkaképességű emberek felülvizsgálata a terveknek megfelelően halad. Az év első öt hónapjában a soros, az előző vizsgálaton betervezett felülvizsgálatokat, valamint az új igények elbírálását végezték el. Ezen felülvizsgálatok adatai arról tanúskodnak, hogy "egyetlen, az egészségi állapota alapján rászoruló ellátott sem szorul ki a rokkantellátásból, aki viszont megmaradt képességei alapján alkalmas a tartós munkavégzésre, az képzési, tanácsadói és közvetítői támogatással lehetőséget kap a visszatérésre a munka világába" - fogalmazott.

Kifejtette: az idei soros felülvizsgálatok száma az előző évek arányaihoz teljesen hasonló. Az egészségi állapot és a szociális körülmények vizsgálata, valamint a foglalkoztathatósági kritériumok elemzése alapján a soros felülvizsgálatokon megjelentek 59,9 százalékánál rokkantsági ellátást, 27,7 százalékuknál a rehabilitációs folyamat elindítását indítványozta a bizottság.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra