Egyszerûsített szja bevallás

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Ha az adózó a január 31-ig kipostázott egységcsomagban lévõ nyilatkozattal megbízza az APEH-et, hogy készítse el 2008. évi adóbevallását, s a nyilatkozatot február 16-ig kitöltve visszaküldi, akkor április 30-ig az APEH kiszámítja a fizetendõ adót és - elektronikus úton is - eljuttatja a bevallási ajánlatot, amit május 20-ig vissza kell küldeni az adóhatósághoz.

________________________________

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Impozáns tartalom, friss szemlélet, 77 adótipp, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 9.900,-Ft +  postaköltség. Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény! Terjedelem 352 oldal - Megjelenés: 2009. január 26. Tartalomjegyzék   Megrendelés: info@adonet.hu

________________________________

Egyszerûsített szja bevallás

Egyszerûsített személyi jövedelemadó (szja) bevallást vezet be 2009-ben az Adó- és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal (APEH), amely arra számít, hogy 250 ezer-1,5 millió adózó választja ezt a formát - jelentette be Szikora János elnök a csütörtöki budapesti tájékoztatón.

    Ha az adózó a január 31-ig kipostázott egységcsomagban lévõ nyilatkozattal megbízza az APEH-et, hogy készítse el 2008. évi adóbevallását, s a nyilatkozatot február 16-ig kitöltve visszaküldi, akkor április 30-ig az APEH kiszámítja a fizetendõ adót és - elektronikus úton is - eljuttatja a bevallási ajánlatot, amit május 20-ig vissza kell küldeni az adóhatósághoz - ismertette a folyamatot Szikora János.
    A mindössze 15 sort tartalmazó egyszerûsített bevallás nem magyar találmány, általában elõre kitöltött bevallás elnevezéssel fut, elõször Svédországban vezették be, majd több nyugat-európai országban, legutóbb Szlovéniában - tette hozzá az elnök.
    "Az APEH azokért az adatokért vállalja a felelõsséget, amelyek saját rendszerében találhatók, s amelyeket például a munkáltatók küldenek be" - magyarázta Szikora János, aki arra a hátrányra is felhívta a figyelmet, amely adóvisszaigénylés esetén érheti az adózót. Szabvány esetben ugyanis, ha az adózó elektronikus formában maga készíti el szja bevallását, akkor már február 1-tõl visszautalható számára az összeg, egyébként a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, de legkorábban március 1-tõl. Az egyszerûsített forma esetén viszont május 20-án kezd ketyegni a 30 nap.
    Az egyszerûsített bevallást azok választhatják, akiknek bevétele kizárólag munkáltatóktól és/vagy kifizetõktõl származik, amelybõl az említettek adót vagy adóelõleget vontak le. Emellett például azok is, akik ingó és/vagy ingatlan vagyoni értékû jog átruházásából (is) bevallás köteles jövedelemre tettek szert.
    Az APEH arra számít, hogy 250 ezer-1,5 millió adózó választja az egyszerûsített formát, az elnök saját prognózisa 1,5 millió.
    A 2007. évi adatok szerint a 4,6 millió adózóból 900 ezren a munkáltatón keresztül küldték be az szja bevallást, 500 ezer egyéni vállalkozó, illetve jelentõs számú õstermelõ van, akiknek évi jövedelme meghaladja az 600 ezer forintot, így ezek a csoportok nem választhatják az egyszerûsített formát, mint ahogy az egyszerûsítetett közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózók sem, akik az APEH szerint a speciális szabályozás miatt maradnak le errõl a lehetõségrõl.
    Mogyorósiné Gábor Hajnalka elnökhelyettes elmondta: az egyéni vállalkozóknak és az általános forgalmi adó befizetésére kötelezett magánszemélyeknek a korábbi években megszokott február 15-e helyett február 25-ig kell benyújtaniuk a 0853-as bevallást, a többi magánszemélynek pedig május 20-ig. Hozzátetette azt is, hogy az adózók élhetnek az újonnan bevezetett részletfizetési lehetõséggel, amely szerint 100 ezer forint adótartozásig a kérelmezõ automatikusan négy havi pótlékmentes részletfizetési kedvezményt kap.

***

AZ ÉN CÉGEM AZ ÉN PÉNZEM - Hogyan vegyük ki a pénzt a vállalkozásból

Választott témánk – a jövedelem kivétele - a vállalkozások lényegét érinti, hiszen a jövedelem-”termelés” a vállalkozás értelme. A pénzzel minden vállalkozónak foglalkoznia kell - így ismernie kell a pénzkivétel feltételeit is. Meggyõzõdésem szerint az a könyvelõ végzi jól a munkáját, aki felhívja ügyfele/munkáltatója figyelmét azokra a törvényes lehetõségekre, melyeket kihasználva a tulajdonosnál a lehetõ legtöbb marad a megtermelt profitból. Az ilyen könyvelõ aranyat ér és munkájának magasabb az ára...! Ajánljuk tehát ezt a könyvet a vállalkozások tulajdonosainak és könyvelõinek.

Szerzõ: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 6.300,-Ft + 165,-Ft postaköltség. Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény! Terjedelem 147 oldal - Megjelenés: 2009. január 26.  Megrendelés: info@adonet.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra