EKAER esettanulmány - ha a szállítmány címzettjének adótartozása van

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu

Címkék: EKAER, adótartozás


A helyszíni ellenőrzésen a NAV munkatársainak lehetőségük van a végrehajtandó tartozás megállapítása után arra, hogy a tartozás kiegyenlítésére járművet foglaljanak le, vagy az áru lerakásának helyén a teljes árukészletet, illetve egyéb ingóságokat foglaljanak.

Egy nap alatt két olyan teherautót is ellenőriztek a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának pénzügyőrei Gyula határában, melyekről kiderült, hogy rakományuk címzettjeinek jelentős adótartozása van.
 
A külföldről érkezett kamionokat EKÁER ellenőrzésen vizsgálták a pénzügyőrök.  Az egyik teherautó több mint 15 millió forint értékben szállított használt műszaki cikkeket, míg a másik  autó rakománya  megközelítőleg 4 millió forint értékű hántolt rizs volt. A NAV munkatársai az EKÁER bejelentés ellenőrzése mellett azt is megvizsgálták, hogy a két szállítmány címzettjének van-e adótartozása. Kiderült, hogy a gazdálkodóknak több mint 22 millió forint áfatartozásuk van.
 
Hogy a hátralékot felhalmozó vállalkozóknak lehetőségük legyen a tartozás kiegyenlítésére, tájékoztatták a pénzügyőrök a cégek képviselőit az ellenőrzésről és fennálló tartozásukról. Ilyen esetekben a helyszíni ellenőrzésen a NAV munkatársainak lehetőségük van a végrehajtandó tartozás megállapítása után arra, hogy a tartozás kiegyenlítésére járművet foglaljanak le, vagy az áru lerakásának helyén a teljes árukészletet, illetve egyéb ingóságokat foglaljanak.
 
A tájékoztatás után a cégek még a közúti ellenőrzés befejezése előtt banki átutalással kiegyenlítették mintegy 23 millió forintos áfatartozásukat.

MOST FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓRA!

Az Önadózó újság előfizetési díja 2021. 5-12. hónapra 16.464,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2021, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2021, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra