Elemzések a devizahitelek végtörlesztésérõl

SZJA

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: végtörlesztés


A kormány szerint megvalósítható a devizahitelek végtörlesztésérõl szóló javaslat, ami a svájci frank hitelek esetében 180, az euróhiteleknél 250 forinton rögzítené a végtörlesztés árfolyamát. Hétfõ este már végszavazzák is az Országgyûlésben.

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

Eelemzések a devizahitelek végtörlesztésérõl

Banki elemzõk szerint a devizahitelesek töredéke tud csak élni a végtörlesztéssel, mivel a bankok számára nem lesz kötelezõ a devizahitel kiváltása forinthitellel. Az intézkedés azonban így is jelentõsen rontja majd a bankok eredményét, felemésztheti egyes bankok tõkéjét is, ez pedig a hitelezési aktivitás további szûkítésével járhat.

Orbán Viktor kormányfõ hétfõi napirend elõtti parlamenti felszólalásában megvalósíthatónak nevezte a Fidesz-KDNP frakció javaslatát a devizahitelek végtörlesztésérõl, ami a svájci frank hitelek esetében 180, az euróhiteleknél 250 forinton rögzítené a végtörlesztés árfolyamát.

Az MTI-nek nyilatkozó elemzõk kiemelték, hogy nem lesz kötelezõ a devizahitel kiváltása forinthitellel, így elsõsorban azok tudnak majd élni a lehetõséggel, akik rendelkeznek elegendõ saját megtakarítással. Emiatt feltehetõen csupán az adósok töredéke tud majd élni a devizahitelek végtörlesztésével.

Az MTI megkereste a Magyar Nemzeti Bankot is a kormányfõ által bejelentett országvédelmi tervvel kapcsolatban, azonban az MNB sajtóosztálya egyelõre nem reagált. A jegybank pénteken - Lázár János Fidesz-frakcióvezetõnek a devizahitelek végtörlesztésérõl szóló bejelentésére - közleményben szögezte le, hogy csak olyan megoldás lehet megfelelõ a hitelesek terheinek csökkentésére, amely nem veszélyezteti a pénzügyi rendszer stabilitását és mûködõképességét.

Suppan Gergely, a TakarékBank Zrt. elemzõje szerint a vagyonosabb adósok hiteleinek végtörlesztése azzal járhat, hogy a rosszul teljesítõ hitelek aránya növekszik a hitelállományon belül.

A végtörlesztés emellett csökkenti a háztartások megtakarításait (nettó értelemben azonban változatlan marad, mivel csökken a tartozás is), és összességében csökkentheti a háztartások rendelkezésére álló jövedelmet, így a fogyasztást is.

A leginkább negatív következmény azonban a gazdasági stabilitás és megbízhatóság újabb romlása lehet, aminek következtében a befektetõk csökkenthetik magyarországi kitettségüket, elsõsorban a hitelezési aktivitáson keresztül, ami eddig is kifejezetten nyomott volt.

További negatív következmény a hazai bankszektor leminõsítése, és így forrásainak megdrágulása lehet.

Barcza György, a K and H Bank vezetõ elemzõje szerint a svájci frank árfolyamát 180 forint felett kellene megállapítani ahhoz, hogy az eredetileg forinthitelt felvevõk ne járjanak rosszabbul, mint a devizahitelesek, amennyiben elõtörlesztésre kerül sor.

A bankok eredményét jelentõsen rontja majd a kormányfõ által javasolt, a devizahitelek végtörlesztését lehetõvé tevõ lépés - mondta az elemzõ, akinek véleménye szerint egy ilyen törvény adott esetben felemésztheti egyes bankok tõkéjét is, ez pedig nyilvánvalóan a hitelezési aktivitás szûkítésével járhat.

Ugyanakkor hosszabb távon bizonyára csökken az ország deviza kitettsége, amely csökkenti az országkockázatot is, tehát ez az irány helyes, rövid távon azonban nõ a svájci frank, illetve az euró iránti kereslet, ami a forint árfolyamának gyengülését hozhatja magával - magyarázta az elemzõ.

Arra a kérdésre, hogy a bankok esetleg felajánlanak-e, és milyen mértékben forinthitelt azoknak, akik végtörleszteni kívánják a devizahitelüket, Barcza György azt válaszolta: ez a banki versenyben dõlhet el.

Barta György, a CIB Bank Zrt. vezetõ elemzõje szerint bár a bankokat nem kényszerítik arra, hogy forint alapon refinanszírozzák a devizahitelüket végtörleszteni kívánó ügyfeleket, a végtörlesztés mindenképpen károkat okoz a pénzügyi szektornak.

Ha csak azok törlesztik vissza a tartozásukat, akik erre saját megtakarításaikból képesek, az is plusz teher a bankszektor számára - mondta az elemzõ, azt azonban egyelõre nem tudta megbecsülni, hogy ez mekkora tõkeigényt jelentene a bankoknak. Megemlítette, hogy online felmérések szerint a devizahitelesek mintegy egynegyede lenne képes saját erõbõl végtörleszteni a tartozását. Barta György ezt kicsit soknak tartja, személyes véleménye szerint egytizedük tudná visszafizetni a hitelét ilyen módon.

Az elemzõ a végtörlesztés mellett a bankokat negatívan érintõ bejelentések közé sorolta azt, hogy a devizahitelekkel kapcsolatban a forintban fölmerült költségeket a bankok csak forintban számolhassák fel, továbbá hogy 30 százalékos THM fölött ne lehessen hitelt nyújtani.

Barta György beszélt arról is, hogy abból, amit a miniszterelnök elmondott, még nem lehet pontosan látni, hogyan éri el a kormány jövõre a költségvetési célszámokat, bár a szavaiból kiderült, hogy a kormány mindenképpen tartja magát a 3 százalék alatti hiányhoz, sõt Orbán Viktor 2,8 százalékot is említett, mint a mostani GDP- növekedési feltételezések melletti vízválasztót.

A Magyarország által az uniónak javasolt 35 százalékos luxus forgalmiadókulcs bevezetésével kapcsolatban az elemzõ úgy vélekedett, kétséges, hogy a javaslatot jóváhagyja az Európai Unió.

Orbán Viktornak az OTP-t és az FHB-t érintõ kijelentésére utalva megjegyezte: "ennyire nyíltan még sose hallottuk, hogy az OTP és az FHB mögött ott áll a magyar állam, bár kétségeink nem voltak efelõl".

***

A cégmenedzselés kézikönyve

Ez a könyv nem elvont magasságokba vezeti az olvasót, hanem ismerõs terepre, a saját cégébe invitálja vissza: e könyvben egy speciálisan magyar cégbemutatót tartunk a cégtulajdonosnak a saját cégérõl. Rendre visszatérõen arra késztetjük, hogy õ a saját cégére vonatkoztassa az ideális kkv-ról felvázolt prezentációnkat. A cégmenedzselés kézikönyve - átfogja a cégvezetés összes területét - a szervezéstõl, vezetéstõl, munkaügyeken, a marketingen át az adózásig, rálátást ad a könyvelésre is. Kiadó: Adónet.hu Zrt. 2011. Terjedelem: 735. oldal.  Ára: 9.900,-Ft - de most 20%  kedvezménnyel: 7.350,-Ft + 820,-Ft postaköltségel itt:  info@cegmenedzseles.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra