Elérhető közelségben a fejlesztési adókedvezmények a KKV-k számára

TAO

Nyomtatás
Forrás: Newsbrokers

Címkék: fejlesztési adókedvezmény


2022. január 1-jétől a kisvállalkozások – köztük a mikróvállalkozások is – 50 millió forint, a középvállalkozások pedig 100 millió forintnyi beruházással szerezhetnek fejlesztési adókedvezményt, melynek hatására fizetendő társasági adójuk akár 1,8%-os szintre csökkenhet a beruházást követő 13 adóéven keresztül.

 

„Így a vállalkozások a beruházás akár 70%-át is visszakaphatják az adóban.” – hívja fel a figyelmet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

A hazai adórendszer adókedvezmények és adóalap-csökkentők formájában számos könnyítési lehetőséget biztosít a vállalkozások számára. Eddig azonban a kis- és középvállalkozások számára a fejlesztési adókedvezmény elérhetetlennek tűnt, mert az eredeti 500 millió forintos beruházási értékhatár túl magas volt a számukra. Szerencsére a belépési korlát idénre több lépcsőben a töredékére csökkent. 

A társasági adó szabályai szerint adózó kis- és középvállalkozások immár 50 illetve 100 millió forint jelenértéket elérő beruházás esetén jogosultak idéntől a fejlesztési adókedvezmény igénybevételére. A kedvezmény a jövőben fizetendő társasági adót csökkenti, érvényesítésére összesen 13 adóév áll rendelkezésre, amely a vállalkozás döntése alapján a beruházással létre hozott tárgyi eszköz üzembe helyezése évében, vagy az azt követő adóévben plusz további 12 adóévben lehet figyelembe venni. Legkésőbb a kedvezmény igénylésétől számított 16. adóévben lehet igénybe venni.

Az érvényesíthető adókedvezmény mértéke függ a vállalkozás székhelyétől és a beruházás üzembe helyezésének helyszínétől is. Az úgy nevezett támogatási intenzitást az Európai Unió által meghatározott regionális támogatási térkép alapján kell meghatározni. Közép- és Nyugat Dunántúlon az alaptámogatás 30%, míg Pest megyében (Budapest kivételével) és a többi országrészben 50%. Az alapintenzitáshoz azonban a kisvállalkozások 20%-os, míg a középvállalkozások 10%-os többlettámogatást kaphatnak. Így a kisvállalkozások fejlesztési adókedvezményes beruházásainak akár 70%-a is visszajárhat!

Az adókedvezmény a társasági adó csökkentése révén vehető igénybe, azaz amíg a támogatási keretet el nem érjük a fent részletezett 13 évben az egyébként fizetendő úgy nevezett számított társasági adó összegének csak 20%-át kell megfizetni. Ezzel a vállalkozásra érvényes társasági adókulcs nominálisan 9%-ról 1,8%-ra csökken.

Az adókedvezményeket azonban csak megfelelő felkészülés és körültekintés mellett szabad igénybe venni. Már a beruházás tervezésébe is érdemes hozzáértő adószakértőt bevonni – hangsúlyozta Jancsa-Pék Judit. A fejlesztési adókedvezményekkel kapcsolatban ugyanis az adóhatóságnak ellenőrzési kötelezettsége van, jogszabály szerint az első igénybevételt követő 3 adóéven belül legalább egyszer kötelezően ellenőrizni kell a kedvezmény számítását és felhasználását.

A beruházást annak megkezdése előtt be kell jelenteni a Pénzügyminisztériumnak. Gyakorlatilag egy formanyomtatványt kell benyújtani a tervezett beruházásról, amelyet részletesen be kell mutatni.

A beruházás megvalósulása után minden hozzá kapcsolódó tárgyi eszközt és támogatott immateriális jószágot üzembe kell helyezni, és az adott településen kell üzemeltetni a kötelező üzemeltetési időszakon belül. Ez a kis- és középvállalkozások számára 3 év, amely időszak alatt az eszközt nem szabad elidegeníteni, azaz eladni vagy ingyenesen átadni. A beruházást legalább 25%-ban saját (az állami támogatáson kívüli) forrásból kell finanszírozni. Emellett a beruházásra, az elismerhető költségekre, az adminisztrációra, az üzemeltetésre, kötelező létszámtartásra vonatkozóan további feltételek is vannak.

A fejlesztési adókedvezménnyel csak utólag – vagyis amikor a beruházás már nyereséget termel – lehet visszakapni a befektetett összeget, tehát először finanszírozni kell. Aki ezen az akadályon átjutott, még mindig szembesülhet azzal, hogy az alacsony társasági adókulcs mellett az egyébként hosszú felhasználási idő is kevés a kedvezmény felhasználására. Lehet, hogy a tervezett 70 egységből végül csak 60 egységet tud valaki megtakarítani. Ahhoz, hogy a teljes kedvezményt ténylegesen fel lehessen használni 9%-os társasági adókulcsnál, megfelelően nagy adófizetési kötelezettséggel is kell rendelkezni, hogy a kedvezményt legyen miből érvényesíteni.

Mindezek ellenére beruházási tervek esetén mindenképp érdemes az adókedvezményekre is gondolni! Jó adótervezés esetén milliókat spórolhatunk, különösen, ha az összes elérhető kedvezményt igénybe tudjuk venni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra