Elõzetes az Önadózó júliusi számából

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Így segíti az Ön munkáját az Önadózó júliusban: A gazdasági alkotmányosság új szabályai * Széchenyi Pihenõ Kártya formájában juttatott jövedelem * Élet- és balesetbiztosítások alkalmazása és adózása a cégben * Nyereményjátékok, promóciók adózása * Közösségen belüli értékesítés: a kiszállítás dokumentálása, mint örökzöld probléma * A pénzszállítási és pénzfeldolgozási szolgáltatás adójogi minõsítése * A rehabilitációs hozzájárulás és a szakképzési hozzájárulás kötelezettség egyes kérdéseirõl és az elõleg bevallásáról * Az elõrehozott öregségi nyugdíj és a prémiumévek programban való részvétel * Az elhunyt magánszemély adózása * NONPROFIT ADÓENCIKLOPÉDIA * Köz- és kormánytisztviselõk, közalkalmazottak – változó feltételekkel * A szabadság kiadása * Mit mérjünk a cégben? * A cég küldetése

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

A GAZDASÁGI ALKOTMÁNYOSSÁG ÚJ SZABÁLYAI

Hogyan érinti az új alkotmány a gazdasági élet szereplõit? Írásunkban Magyarország Alaptörvénye néhány kiemelten fontos gazdasági tárgyú rendelkezését ismertetjük.

SZÉCHENYI PIHENÕ KÁRTYA FORMÁJÁBAN JUTTATOTT JÖVEDELEM

A Széchenyi Pihenõ Kártya, más néven a SZÉP Kártya a béren kívüli juttatások 2011. évtõl bevezetett újabb eleme, amely egy speciális plasztikkártya lesz és amelyre a munkáltatók utalhatnak juttatást 300 000 forintig kedvezményes adózás mellett.  Ezen új juttatási forma lényege abban foglalható össze, hogy ez a Kártya egy arra jogosult intézmény által kibocsátott olyan fizetési eszköz, amellyel a munkavállaló a munkáltató által utalt támogatás terhére - külön jogszabályban meghatározott - szolgáltatásokat vehet igénybe. E szolgáltatások az üdüléssel, pihenéssel kapcsolatosak. A Kártya kibocsátása körül azonban még vannak nyitott kérdések.

ÉLET- ÉS BALESETBIZTOSÍTÁSOK ALKALMAZÁSA ÉS  ADÓZÁSA A  CÉGBEN

A mindennapokban gyakran keresik fel különbözõ biztosítási ügynökök a vállalkozásokat, és az általuk képviselt biztosítók ajánlatait próbálják ismertetni leendõ ügyfeleiknek. A biztosítók jól felkészült ügynökeiken keresztül a dologi, és felelõsségi kockázatok biztosításán kívül leginkább a személybiztosításokat ajánlják a vállalkozásoknak. A személybiztosítások fajtájuk szerint lehetnek élet,- baleset,- és nyugdíjbiztosítások. Cikkünk során az élet és balesetbiztosítások adójogi kérdéseit próbáltuk csokorba gyûjteni azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsunk a döntés meghozatalánál felmerülõ egyes adózási kérdések eligazodásában akkor, ha a vállalkozás úgy dönt, hogy kifizetõi, munkáltatói minõségében eljárva élet,- vagy balesetbiztosítást köt foglalkoztatottjára.

NYEREMÉNYJÁTÉKOK, PROMÓCIÓK ADÓZÁSA

Nyereményjátékokra buzdító plakátokkal, szórólapokkal nap mint nap találkozhatunk vásárlás közben. A „vegyen kettõt és autót nyerhet” szlogenû és más hasonló felhívások mind mind vásárlásra próbálnak rábírni. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy a nyereményjátékok keretében juttatott nyereményekhez adókötelezettség is kapcsolódhat. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 2011-tõl hatályos rendelkezései a korábbiaktól eltérõ rendelkezések alkalmazását írják elõ sok esetben a nyeremények adókötelezettségével kapcsolatban.

KÖZÖSSÉGEN BELÜLI ÉRTÉKESÍTÉS: A KISZÁLLÍTÁS DOKUMENTÁLÁSA, MINT ÖRÖKZÖLD PROBLÉMA

Léteznek olyan adózási szabályok, amelyek alkalmazása évtizedeken keresztül problémát okoz az adóalanyoknak, ugyanakkor a döntéshozók nem tudják, vagy nem akarják a problémás szabályt módosítani. Az Áfa törvény alapvetõ alkalmazási nehézségét a teljesítési idõpont meghatározása, az ingatlanokkal kapcsolatos bonyolult szabályok, a számlahelyesbítés és a közösség más tagországába történõ áruszállítás igazolása jelenti. A közösségi adómentes értékesítés alapfeltételeként támasztott más tagállamba történõ kiszállítás igazolásával kapcsolatban rengeteg írás jelent meg, de gyakorlatilag ugyanazokat a gondolatokat ismételgeti minden szerzõ, és a tapasztalataim szerint nem rendezik minden esetre megnyugtatóan a kérdéskört tanulmányok.

A PÉNZSZÁLLÍTÁSI ÉS PÉNZFELDOLGOZÁSI SZOLGÁLTATÁS ADÓJOGI MINÕSÍTÉSE

Írásunkban azt a kérdést járjuk körül, hogy melyek a pénzfeldolgozás, pénzszállítás, tárolás szolgáltatások önálló vagy járulékos szolgáltatáskénti elhatárolásának szempontjai, az egyes szolgáltatásokra milyen áfa kötelezettségek vonatkoznak?

A REHABILITÁCIÓS HOZZÁJÁRULÁS ÉS A SZAKKÉPZÉSI HOZZÁJÁRULÁS KÖTELEZETTSÉG EGYES KÉRDÉSEIRÕL ÉS AZ ELÕLEG BEVALLÁSÁRÓL

A foglalkoztatás elõsegítésérõl és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény (a továbbiakban: Flt.) rehabilitációs hozzájárulás fizetésére kötelezettként azon munkaadókat határozza meg, amelyek által foglalkoztatott magánszemélyek létszáma a 20 fõt meghaladja, és az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességû személyek száma nem éri el a létszám 5 százalékát (kötelezõ foglalkoztatási szint).

AZ ELÕREHOZOTT ÖREGSÉGI NYUGDÍJ ÉS A PRÉMIUMÉVEK PROGRAMBAN VALÓ RÉSZVÉTEL

A csökkentett összegû elõrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzése érinti-e a programban való részvételt? Rövid anyagunkban azt a kérdést próbáljuk – szigorúan csak a nyugdíjjogi szabályok keretei között maradva - kibontani, és körüljárni, hogy a közszférában, költségvetési fenntartási körbe tartozó munkáltatóknál indított prémiumévek program résztvevõ személy esetében megalapozza-e a jogviszony munkáltató általi megszüntetését, illetõleg jelent-e nyugdíjba vonulási kényszert az, amennyiben az említett személy megszerezte a jogot a csökkentett összegû elõrehozott nyugdíjra? Mielõtt a kérdést körüljárjuk, indokolt felvázolni azt a szabályozási közeget, amelyben felmerült.

AZ ELHUNYT MAGÁNSZEMÉLY ADÓZÁSA

A magánszemély halála – a személyes és családi tragédián túl – számos esetben az adókötelezettség alakulását is alapvetõen befolyásolja. Legismertebb ezek közül az, hogy a magánszemély halálával a hagyaték az örökösökre száll, és ez a vagyonszerzés öröklési illetékkel kapcsolatos tennivalókat eredményezhet. Ugyanakkor az elhunyt magánszemély életében megszerzett vagy megszolgált jövedelmei után egyéb kötelezettségek is keletkezhetnek, melyekre speciális rendelkezések vonatkoznak. Az alábbi cikk ezen különleges szabályok rendszerezésére és ismertetésére tesz kísérletet.

NONPROFIT ADÓENCIKLOPÉDIA

Minden, amit a nonprofit szervezek gazdálkodásáról, számvitelérõl és adózásáról tudni kell.  Átfogó képet adunk az alapítványok, egyesületek, nonprofit gazdasági társaságok  gazdálkodási szabályairól, könyvvezetési, beszámoló készítési és bevallási feladatairól. Külön írások szólnak a nonprofit szervezetek társasági adó, általános forgalmi adó, és személyi jövedelemadó, helyi adó és társadalombiztosítási  kötelezettségeirõl. Foglalkozunk 1%-os kérdésekkel, az illetékszabályokkal, és külön a  nonprofit gazdasági társaságok társasági jogi és cégjogi szabályaival.

KÖZ- ÉS KORMÁNYTISZTVISELÕK, KÖZALKALMAZOTTAK – VÁLTOZÓ FELTÉTELEKKEL

A 2011. évi LII. törvényben meghatározó többségében a köz- és kormánytisztviselõket érintõ változások – egy kivétellel - június 1-tõl hatályosak. A közalkalmazottak közül csak a vezetõkre vonatkozik egyetlen újdonság: egy alkotmánybírósági határozat jóvoltából visszakapták néhány éve „törvényesen” elvett pótszabadságukat. A másik két közszolgálati területen ugyancsak az Alkotmánybíróság katalizálta a jogalkotót – figyelemmel az indokolás nélküli felmentést tartalmazó rendelkezés megsemmisítésére. A törvénymódosítás ugyanakkor nem redukálódik a felmentés újraszabályozására. Példaként említhetjük a kivételesen 2012. január 1-jén hatályba lépõ, a Kormánytisztviselõi Döntõbizottság szabályait.

A  SZABADSÁG KIADÁSA

Akinek van füle, akár irigykedve hallgathatja július derekán a közlekedési híreket. Röszkénél kilométeres sorok, mert, hogy a balkáni és török vendégmunkások egyszerre indulnak haza szabadságra, majd úgy három hét múlva visszafelé ismétlõdik meg a roham. Irigykedhetünk, mert, hogy a zömében Németországban dolgozó vendégmunkások tervezhetik a nyarat. A közlekedési információk szerint sokan biztosak lehetnek abban, mikor kezdõdik, és mennyi idõre szól a vakáció. Nyár van, miben bízhatnak a magyar alkalmazottak és a szabadság kiadásakor hogyan kell eljárnia munkáltatóiknak…?! Írásunkban kifejezetten a nyári szabadsággal kapcsolatos szabályokra fókuszálunk.  

MIT MÉRJÜNK A CÉGBEN?

Mitõl mûködik jól egy vállalkozás? Sorozatunk eddigi részeiben tippeket próbáltunk arra adni, mily módon lehet felhasználni a pénzügyi technikákat arra, hogy cégünk mûködését - legyen az családi, akár egyszemélyes vállalkozás, akár igen nagyméretû vállalatóriás is – hatékonyabbá tegyük.  Felmerül óhatatlanul a kérdés, hogy a különbözõ pénzügyi ‘machinációktól’, vagy mérési technikáktól tényleg hatékonyabb lesz-e a cég? A felvetés nyilvánvalóan jogos, hiszen például a pénzügy, vagy azon belül a kontrolling, mely tipikusan a ‘mérõ’ szerepét tölti be, nem vesz részt közvetlenül a termelési vagy operatív folyamatokban. Akkor tehát hogyan és mitõl javíthat a cég mûködésén?

A CÉG KÜLDETÉSE

A legutóbb ismét felmerült néhány vállalkozónál, hogy kellene nekik küldetés nyilatkozat, így  most szeretném megmutatni hogyan lehet ezt könnyen és gyorsan összeállítani.   

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra