Elõzetes az Önadózó júniusi számából

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Így segíti az Ön munkáját az Önadózó júniusban: Diákok foglalkoztatásának munkajogi szabályai * Diákmunka – adó - Tb. * Külföldi illetõségû magánszemélyekre vonatkozó Szja szabályok * A kiküldetéssel kapcsolatos rendelkezések * Mezõgazdasági õstermelõ és az egyszerûsített foglalkoztatás * Az adóelõleg mérséklése * Egyéni vállalkozás nélkül végezhetõ tevékenységek * Nem érdemes az osztalékelõlegbõl osztalékot felvenni? * Akár adó nélkül is elszámolható lenne a bérleti díj? * Környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos illetékességi szabályok és a bevallási nyomtatványok 2011. évben * Gazdasági társaságok átalakulása III. * Nyugdíjas alkalmazottakat és vállalkozókat megilletõ nyugdíjnövelés * Nyugdíjasok járulékfizetése * Gépjármû és pótkocsi szerzésének illetékkötelezettsége * Tervezés és elemzés – mi van benne? * A gazdasági bûncselekményekrõl * Adóinfo

_____________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

__________________________________________

DIÁKOK FOGLALKOZTATÁSÁNAK MUNKAJOGI SZABÁLYAI

Közeleg a nyári szünet – kérdés: ki hová indul az iskolapadból vagy éppen a vizsgaidõszak befejeztével?! Sokan a szünidõ egy részét munkával töltik. Többeknél ez biztosítja a fedezetét az igazi nyaralásnak, de találunk arra is példát, hogy a szülõk nevelési célzattal küldik dolgozni gyermeküket. Munkáltatóknak, ifjú munkavállalónak – és talán szüleiknek is – fontos, hogy tisztában legyenek a foglalkoztatás munkajogi paramétereivel. További írásainkban bemutatjuk a diákmunkára vonatkozó adózási és társdalombiztosítási szabályokat is.

DIÁKMUNKA – ADÓZÁSI SZABÁLYOK

A 2011. évben bevezetett egy kulcsos személyi jövedelemadóval összefüggésben számos adózási szabály megváltozott, amelyet természetesen alkalmazni kell a diákok részére kifizetett megbízási díj, munkabér és a részükre nyújtott béren kívüli juttatások esetében is. Az egy adókulcs bevezetésével összefüggõ változás az is, hogy adómentes lett a szakképzéssel összefüggõ valamennyi olyan juttatás, amelyet korábban adóterhet nem viselõ járandóságnak minõsített a törvény.

DIÁKMUNKA – TB.

A nyári szünidõben végzett munka társadalombiztosítási terhei igen változatosak, függenek a munkavégzés alapjául szolgáló jogviszonytól. A foglalkoztatási formákat megkülönböztetve tekintjük át a foglalkoztatói kötelezettségeket.

A KÜLFÖLDI ILLETÕSÉGÛ MAGÁNSZEMÉLYEKNEK JUTTATOTT JÖVEDELMEKRE VONATKOZÓ SPECIÁLIS ELJÁRÁSOK

A kifizetõk számára különös kihívást jelenthet az, ha egyes jövedelmeket külföldi illetõségû magánszemélyek számára juttatnak, ugyanis ilyen esetben számos speciális szabályt is figyelembe kell venni. Az általánostól eltérõ rendelkezések egyik csoportja – a kettõs adóztatás elkerülésérõl szóló nemzetközi egyezmények – azt határozzák meg, hogy melyik érintett állam jogosult az adott jövedelem adóztatására. A különleges elõírások másik részét viszont az általánostól eltérõ jellegû eljárási rendelkezések alkotják. Az alábbi cikk ezen speciális eljárási szabályokra vonatkozó praktikus tudnivalókat tartalmazza.

A KIKÜLDETÉSSEL KAPCSOLATOS RENDELKEZÉSEK

A felvetett téma szempontjából a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: Szja tv.) 3. § 11. pontja ad részben eligazítást, mely a kiküldetés fogalmáról rendelkezik, de amellett szükséges megemlíteni más fogalmakat is, mint pl. a külszolgálat, a külföldi kiküldetés vagy a kiküldetési rendelvény fogalmát azzal, hogy ez utóbbi esetben munkajogi értelemben nem nevezünk kiküldetésnek azt az esetet, amikor a magánszemély a kiküldõ érdekében ellátandó feladatát nem annak székhelyén, telephelyén kívül végzi. Ezen írásban a munkavállalókra vonatkozó rendelkezések kerülnek bemutatásra.

MEZÕGAZDASÁGI ÕSTERMELÕ ÉS AZ EGYSZERÛSÍTETT FOGLALKOZTATÁS

Mezõgazdasági õstermelõ tevékenységét jellemzõen maga vagy családtagjainak segítségével végzi, de a gazdaság nagyságától és a tevékenység jellegébõl adódóan alkalmazottat vagy a munkacsúcsok idejére alkalomszerûen munkavállalót is foglalkoztat. 2010-es adóévben az alkalmi foglalkoztatás szabálya háromszor változott. A gazdának másként kellett eljárni a tavaszi munkáknál, nyáron és a betakarítás idõszakában. A téma kiválasztásával áttekintést és a 2011. adóévre pedig segítséget szeretnék nyújtani ezen adózói kör részére az egyszerûsített foglalkoztatás alkalmazásához.

AZ ADÓELÕLEG MÉRSÉKLÉSE

Az adózó meghatározott adónemekben év közben adóelõleg fizetésére kötelezett, melynek mértékét általában elõre állapítja meg. Ugyanakkor bekövetkezhetnek olyan változások az adózónál, mely alapján az adóelõleg mérséklése válhat szükségessé. Ezt a témakört kívánja jelen cikk részletezni.

EGYÉNI VÁLLALKOZÁS NÉLKÜL VÉGEZHETÕ TEVÉKENYSÉGEK?

Sajnos két évtized alatt se sikerült feloldani a személyi jövedelemadózásban létezõ önálló tevékenység és az egyéni vállalkozás párhuzamos szabályozását. Egy friss bírósági ítélet kapcsán talán végre elszánja magát a jogalkotó, hogy a kérdést helyre tegye.

NEM ÉRDEMES AZ OSZTALÉKELÕLEGBÕL OSZTALÉKOT FELVENNI?

A személyi jövedelemadó csökkentéséhez meglehetõsen kevés átmeneti szabály készült. Hiányzik az osztalékelõlegek kapcsán is a rendelkezés, ezért elképzelhetõ, hogy az osztalékfizetés elhalasztása az okosabb megoldás, hiszen a magánszemély tag (részvényes) csak így alkalmazhatja a 16 százalékos kulcsot.

AKÁR ADÓ NÉLKÜL IS ELSZÁMOLHATÓ LENNE A BÉRLETI DÍJ?

A bérleti díj szinte mindig jövedelmet jelentett, akkor is ha a vállalkozás tulajdonosa érvényesített így költséget a cégénél. A költségelszámolás fellazítása azonban változtatott a helyzeten, így adó nélkül is vehet fel a tulajdonos bérleti díjat a cégétõl.

KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKDÍJJAL KAPCSOLATOS ILLETÉKESSÉGI SZABÁLYOK ÉS A BEVALLÁSI NYOMTATVÁNYOK 2011. ÉVBEN

A szervezeti változással egyidejûleg az illetékességi szabályok is megváltoztak a termékdíjas kötelezettségek bevallásával, ellenõrzésével kapcsolatban. A termékdíjjal kapcsolatos kötelezettségek közül a 2011. évi és évközi negyedéves bevallási kötelezettséget mutatjuk be.

GAZDASÁGI TÁRSASÁGOK ÁTALAKULÁSA III.

Az Önadózó áprilisi számában tematikusan foglalkoztunk a gazdasági társaságok átalakulásának valamennyi szakterületre kiterjedõ kérdéseivel. Az átalakulások számviteli feladatait bemutató írásunk befejezõ részét közöljük.  

A NYUGDÍJAS ALKALMAZOTTAKAT ÉS VÁLLALKOZÓKAT MEGILLETÕ NYUGDÍJNÖVELÉS

Írásunkban a lassan öt éves múltra visszatekintõ 0,5%-os mértékû nyugdíjnövelés eddigi történetét, és a 2011. január 1-jétõl hatályos módosult elõírásait tekintjük át.

NYUGDÍJASOK JÁRULÉKFIZETÉSE

A saját jogú nyugdíjas foglalkoztatottak és a kiegészítõ tevékenységet folytató egyéni, illetve társas vállalkozók járulék és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségének változásai 2007. január 1-je óta

GÉPJÁRMÛ ÉS PÓTKOCSI SZERZÉSÉNEK ILLETÉKKÖTELEZETTSÉGE

Írásunkban bemutatjuk a gépjármû és pótkocsi szerzésének illetékkötelezettségére vonatkozó szabályokat, és alkalmazásuk gyakorlatát.

TERVEZÉS ÉS ELEMZÉS – MI VAN BENNE?

Sorozatunk elõzõ részeiben láttuk, hogy mennyire fontos a cégek életében a hatékony tervezés. Segítségével végiggondolhatjuk a cég mûködését, motiválhatjuk a dolgozókat, és nagy szerepet játszik a kockázatok felismerésében és kezelésében is. A tervezés részletei és mûvészete után most áttekintjük, mily módon lehet hatékonyan elemezni a tényadatokat a tervadatok ismeretében.

A CÉG ÉLETCIKLUSAINAK BUKTATÓI - A GAZDASÁGI BÛNCSELEKMÉNYEKRÕL

Nem kétséges a jogszabályok labirintusában, a cégalapítástól a cég megszûnéséig, nehezen érzékelhetõ, hogy az egyes cselekmények mikor vezetnek át a polgári jogi területrõl a büntetõjogi következményekhez. Az alábbiakban számba vesszük azokat a magatartásokat, amelyek a cég életciklusaihoz kötõdõen, gyakorta gazdasági bûncselekmény megvalósításához is vezethetnek- azon bûncselekményre koncentrálva, melyek tettessé válásához a (cég) vezetõi minõség megléte szükséges, vagy ahol a gazdasági társaság vezetõje, vagy vezetõ állású munkavállalója munkakörébõl adódóan válhat egy bûncselekmény elkövetõjévé, és a büntetõeljárás terheltjévé.

ADÓINFO JÚNIUS

***

ÖNADÓZÓ újság - Segítség a szakmai munkában!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. december 31-ig 1.470,-Ft/hó. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra