Eltörölték a 250 eFt-os készpénzfizetési korlátot

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

A 2009.02.23-án elfogadott törvénymódosítás alapján hatályát veszti: az adózás rendjérõl szóló 2003 . évi XCII. törvény 172 . §-ának (20) bekezdése, azaz a 250 ezer forint felett készpénzben kifizetett ügyletekre kivethetõ mulasztási bírság.

___________________________________

EGYÉNI VÁLLALKOZÓK KÉZIKÖNYVE 2009

Adótippek, számlázási szabályok, munkaügyi, kereskedelmi, fogyasztóvédelmi kötelezettségek, engedély-köteles tevékenységek, üzlet nyítási-, webáruház-mûködési szabályok, követelések behajtása, átalakulás – és minden amit az egyéni vállalkozónak ismernie kell. Vállalkozási tanácsok több mint  háromszáz nyomtatott oldalon.

Szerzõ: Dr. Szabó Tibor - Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. Ára: 9.900,-Ft +  postaköltség. Terjedelem 352 oldal (könyv)  Tartalomjegyzék Önadózó régi és új elõfizetõknek 20% kedvezmény!  Megvásárolható: Önadózó Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010 - Megrendelés: info@adonet.hu 

___________________________________

Eltörölték a 250 eFt-os készpénzfizetési korlátot

A készpénzforgalom korlátozása tehát megszûnt, a továbbiakban újra lehet készpénzben teljesíteni a 250 ezer forint feletti kifizetéseket is. Fontos, hogy a törvény visszamenõlegesen törli el a szankció lehetõségét. Nincs tehát helye mulasztási bírság kiszabásának a bankszámlanyitásra kötelezett adózók között megkötött ügyletek vonatkozásában, ha az ügyleti ellenérték megfizetése 2009. február 1. és a módosítás hatálybalépésének napja közötti idõszakban 250 ezer forint összeget meghaladóan bankjegy (érme) átadásával történt.

Módosult a házipénztárban tartható pénz maximumának meghatározása. Sajnos ez nem a kisebb cégeket érinti, bár hiszem, hogy ezeknek a cégeknek sokkal nagyobb szükségük lett volna a pénztár maximum értékének megemelésére.

A régi 1,2%-os érték helyett a törvénymódosítás az elõzõ évi bevétel 2%-ában határozza meg a maximális értéket.

Mindez azt jelenti, hogy az 500 ezer forintos korlátozás érvényben marad, de akinek az elõzõ évi bevételének 2%-a ennél több, annak azt a 2%-ot lehet maximálisan a pénztárban készpénz formájában tartani.

Így az évi 25 millió forintos bevételnél kisebb cégek esetében továbbra is 500 ezer forint lehet a pénztárban, míg a 25 millió forintos bevételnél nagyobb céges esetében az összes bevétel 2%-a.

Érdemes tudni róla, hogy a törvényalkotási folyamatban van még egy módosítás, mely az adózók egy bizonyos körét érintheti.

Ezen változtatásnak köszönhetõen nõhet a cégautóadó alól mentességet kapó szervezetek köre. Az erre vonatkozó törvényt még nem fogadták el, ezért most nem szeretnék ezzel foglalkozni. Ha elfogadják a módosítást, természetesen az adónavigátoron is olvashat róla.

Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna

www.adonavigator.hu

***

Jogi tanácsadás a gazdasági jog, cégjog, munkajog, adózás terén. A jogi tanácsadó: Dr. Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ.  Kérjen idõpontot: ügyfélfogadás 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 30/3787-637. E-mail: szabotibor@adonet.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra