Érdemes bekerülni a minõsített adózói adatbázisba

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

A minõsített adózók esetén az adózás rendjérõl szóló törvény (Art.) 2010. január 1-jétõl hatályos módosítása szerint - az általános 50%-os mértéktõl eltérõen - a kiszabható adóbírság mértéke az adóhiány 20 százaléka, amennyiben az adóhatóság elsõ alkalommal állapít meg az adózó terhére adóhiányt a minõsített adózói adatbázisba történõ felvételt követõen.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Érdemes bekerülni a minõsített adózói adatbázisba

Az adóbírság szabályozásának idei változása kedvezõen érinti a minõsített adózókat, ezért érdemes kérelmezni a minõsített adózói adatbázisba történõ felvételt - derül ki a Deloitte hírlevelébõl.

Az adóbírság általános mértéke továbbra is az adóhiány 50 százaléka (bizonyos, speciális esetekben 75 százalék) - ismerteti a hírlevélben Veszprémi István, a Deloitte adópartnere. A minõsített adózók esetén azonban az adózás rendjérõl szóló törvény (Art.) 2010. január 1-jétõl hatályos módosítása szerint - az általános szabálytól eltérõen - a kiszabható adóbírság mértéke az adóhiány 20 százaléka, amennyiben az adóhatóság elsõ alkalommal állapít meg az adózó terhére adóhiányt a minõsített adózói adatbázisba történõ felvételt követõen.

Ez alól kivétel, ha az adóhiány olyan kötelezettségszegés következménye, ami után 75 százalékos mértékû adóbírság kiszabásának van helye. Ilyen esetnek minõsül, ha az adóhiány a bevétel eltitkolásával, a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások meghamisításával, megsemmisítésével függ össze. Ezekben az esetekben tehát attól függetlenül 75 százalékos mértékû adóbírság kerülhet kiszabásra, hogy egy adózó minõsített adózónak minõsül vagy sem - mutatott rá Veszprémi István.

Az Art. meghatározza, hogy ki minõsülhet minõsített adózónak. E szerint az a vállalkozási tevékenységet folytató személy, aki (amely) legalább a kérelem elõterjesztésének napját megelõzõ 3 éven át mûködött, és a kérelem benyújtását megelõzõ elévülési idõn belül az adóhatóság nem állapított meg a terhére adóhiányt, nem indított ellene végrehajtási eljárást, nem állt vagy áll csõd-, illetve felszámolási eljárás alatt, illetve fizetési könnyítés, adómérséklés iránti kérelmet nem terjesztett elõ.

Az állami adóhatóság a minõsített adózót kérelmére az erre a célra létrehozott és közzétett külön nyilvántartásában tünteti fel. Amennyiben azonban a nyilvántartásba vételt követõen az adózó a feltételek bármelyikének nem felel meg, az adóhatóság az adózót a nyilvántartásból törli.

A törvénymódosítás célja a jogalkotó szándéka szerint olyan, a gazdaság fehérítését szolgáló rendelkezés beiktatása az eljárási törvénybe, amely pozitívan különbözteti meg azokat az adózókat, akik adókötelezettségeiket kifogástalanul teljesítik.

Veszprémi István szerint a változással a jogalkotó kellõ motivációt kíván biztosítani a jogszabályi elõírásokat betartó adózói magatartás fenntartása érdekében. Úgy véli, a változás a minõsített adózókról vezetett adózói adatbázis szélesítését eredményezi azáltal, hogy ezen minõséghez eljárási típusú kedvezményt társít.

Tekintve, hogy az említett módosítás egy esetleges késõbbi adóhatósági vizsgálat, és azt követõ megállapítás során lényegesen kedvezõbb helyzetbe hozza a minõsített adózónak minõsülõ adózókat, a Deloitte azt javasolja ügyfeleinek, hogy - amennyiben a feltételeknek megfelelnek - kérelmezzék  felvételüket a minõsített adózói adatbázisba.

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra