Értékcsökkent termék értékesítése árengedménnyel

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: Vira Sándor

Címkék: árengedmény


Az áfa törvény az adóalap csökkentését teszi lehetővé, ha az értékcsökkent terméket olcsóbban adjuk, mint a hibátlan terméket. Például a porosodott, karcolódott vásárlótérben hónapokra kiállított árut a kereskedő olcsóbban adja, mint az originált csomagolású árut.

Előfordulhat olyan termékhez kapacsolódó árengedmény is, amely termék még az adás-vétel időpontjában nem értékcsökkent, azonban a használhatósága, élettartama a túltárolás miatt lecsökkent, például az időben túltárolt élelmiszerek esetében, amelynél a vevő szempontjából vizsgált szavatossági, eltarthatósági idő jelentősen lecsökkent a túltárolás miatt. E termékek árengedménnyel történő értékesítése esetén az áfa törvény elismeri az árengedményt adóalap csökkentő tételként.

Az értékcsökkent termék alacsony áron történő értékesítését nem árengedményként kezeli az áfa törvény, azon okból, hogy itt tényleges árengedményről nincs szó, mivel az áru értékcsökkenéssel arányos vételárát fizettetjük meg a vevővel. Azonban a témakör egészének taglalása szempontjából szükséges említést tenni róla.
 
Az értékcsökkent termék értékesítéséről kiállított számlán célszerű megjelölni, hogy a termék különbözik a hibátlan termékektől. A számlán, az értékcsökkenés alapján kalkulált egységárat kell feltüntetni, és megjegyezni, hogy értékcsökkent termék került értékesítésre. Lehetőség adódik arra is, hogy a hibátlan termék egységárát tüntessük fel a számlán, majd árengedményként szerepeltessük az értékcsökkenésből adódó vételár különbözetet, célszerű ekkor is az árengedmény okát megjelölni. A számla végösszegének és áfa tartalmának az árengedménnyel korrigált összeget kell feltüntetni.  
 
Amennyiben az értékcsökkenés ténye a teljesítést követően válik tudottá, akkor a feleknek az értékaránytalnságot, a teljesítést követően kell kiküszöbölniük. Az eladó a vételárból visszatérített összeg (nevezzük árengedménynek) áfa részét fizetendő adót csökkentő tételként veheti figyelembe abban az időszakban mikor a módosító számlát átadja a vevőnek. A számla korrekciója, módosítása ezen árengedmény esetében mindig szükséges. A vevő a módosító számlából adódó korrekciót akkor hajtja végre, amikor kézhez kapja a helyesbítő bizonylatot. Ha az eredeti számla még nem volt bevalva a feleknél, akkor nyilvánvalóan csak a helyesbítő számla adótartalmát szerepeltetik az aktuális bevallásukban.  

/Az írás teljes terjedelmében az Önadózó újság 2012/11. számában olvasható!/

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra