Európai Bíróság: ellentétes az uniós joggal a házi pálinkafőzés adómentessége

Forrás: MTI

Címkék: jövedéki adó, pálinkafőzés


Az uniós jog a pálinka esetében az általános jövedékiadó-kulcs mellett legfeljebb egy másik adókulcs alkalmazását teszi lehetővé, és az nem lehet kisebb, mint az általános adókulcs fele.

Nem összeegyeztethető az uniós joggal, hogy Magyarország lehetővé tette, hogy évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen lehessen főzni, főzetni - mondta ki csütörtöki ítéletében az Európai Unió bírósága.
 
Az Európai Bizottság arra hivatkozva indított kötelezettségszegési eljárást, hogy az uniós jog a pálinka esetében az általános jövedékiadó-kulcs mellett legfeljebb egy másik adókulcs alkalmazását teszi lehetővé, és az nem lehet kisebb, mint az általános adókulcs fele. A bírák pedig úgy ítélték meg, hogy az ügyben a bizottságnak van igaza.
 
Az ítéletről készített sajtóközlemény ismerteti, hogy az uniós jog szerint a pálinka esetében a tiszta alkohol hektoliterére minimum 550 euró (mintegy 168 ezer forint) jövedéki adót kell kivetni, és azokra a párlatokra adható adókedvezmény, amelyet a gyümölcstermesztők a saját gyümölcsükből saját fogyasztásra szeszfőzdében főzetnek, és ez nem lehet több háztartásonként 50 liternél, tiszta szeszben mérve.
 
Ezzel szemben Magyarország a gyümölcstermesztő által főzdében főzetett, saját fogyasztásra szánt pálinkára legfeljebb 50 literig 0 forintos jövedéki adót vetett ki, amit a bíróság gyakorlati értelemben adómentességként értelmezett, az ugyanilyen célra otthon főzött pálinka esetében pedig konkrétan kimondta annak adómentességét.

Ítéletében a bíróság arra a következtetésre jut, hogy Magyarország a kérdéses párlatfőzésre és pálinkafőzetésre az uniós jog által meg nem engedett, túl nagy adókedvezményt adott. A vonatkozó irányelv tételesen meghatározza, milyen esetekben adható adómentesség, és ez alapján nem jogszerű, hogy Magyarország a házi, saját célú pálinkafőzést maximum 50 literig jövedékiadó-mentessé tegye - közölték.

"A bíróság megállapítja tehát, hogy Magyarország nem teljesítette az alkoholtartalmú italok jövedéki adójára vonatkozó uniós jogszabályokból eredő kötelezettségeit" - fogalmaz a luxembourgi uniós bíróság közleménye
 
***

Az adószakértő szerint nem lehet adómentesen, az uniós jognak megfelelően pálinkát főzni
 
Vámosi-Nagy Szabolcs, az EY globális tanácsadócég adószakértője az adózási szabályokat figyelembe véve nem lát olyan megoldást, amellyel egyszerre lehetne jövedékiadó-mentesen, és egyben az európai uniós jognak is megfelelve pálinkát főzni Magyarországon. Kifejtette: előre tudható volt, hogy a magyar szabályozás nem összeegyeztethető az európai uniós joggal, és nem is tud olyan adózási megoldást, amellyel jövedékiadó-mentesen, az európai uniós jognak megfelelően lehetne pálinkát főzni Magyarországon.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy Magyarország uniós csatlakozási tárgyalásain, az 1990-es évek közepén az adó fejezet tárgyalásakor az ország megpróbált mentességet, de le legalábbis átmeneti jövedékiadó-mentességet szerezni, de végül ezt nem sikerült elérni, míg például Csehországban a házi sörfőzés mentességet élvez.

A vonatkozó európai uniós irányelv többek között a jövedéki adó minimális mértékét határozza meg azzal a céllal, hogy a magas adótartalmú termékeknél ne legyenek a csempészést ösztönző, nagy különbségek a tagállamok között.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az ügyről csütörtökön, sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: az európai bírósági döntés nem érte váratlanul a kormányt, a részletes ítélet és indoklás ismeretében a Vidékfejlesztési Minisztérium az adóügyeket is felügyelő nemzetgazdasági tárcával közösen fog kidolgozni egy jogi megoldást.

"Biztos vagyok abban, hogy egy precíz jogi munkával át lehet hidalni a különbségeket" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy az unióban talán a szlovén pálinkafőzési szabályozás áll a legközelebb a magyarhoz.

***

A Pálinka Nemzeti Tanács tanulmányozza az ítéletet
 
A Pálinka Nemzeti Tanács egyelőre tanulmányozza Európai Unió bíróság csütörtöki ítéletét, amely szerint nem összeegyeztethető az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen enged főzni, főzetni. Hivatalos álláspontot a testület csak ezt követően alakít ki.
 
Minderről Dull Péter, a Pálinka Nemzeti Tanács titkára tájékoztatta csütörtökön az MTI-t, miután Magyarország számára a házipálinka-főzéssel kapcsolatban elmarasztaló ítéletet hozott az Európai Unió bírósága.

A testület titkára elmondta: tavaly 744 ezer hektoliter fok pálinka készült a kereskedelmi főzdékben. Ez mintegy 1,5 millió liter 50 fokos pálinkának felel meg. A múlt évi mennyiség mintegy 15 százalékkal volt kevesebb ezen a területen, mint az a 2012-ben előállított kereskedelmi forgalomba került pálinka mennyisége. Tavalyelőtt 881 ezer hektoliter foknyi mennyiségű pálinkát főztek a kereskedelmi főzdékben. 
   
A bérfőzés mennyisége a múlt évben elérte a 8,25 millió hektoliter fokot, ami mintegy 16,5 millió liter 50 fokos párlatnak felelt meg. Tavalyelőtt a bérfőzött párlat mennyisége Magyarországon 5,93 millió hektoliter fokot tett ki, ami mintegy 11,8 millió liter 50 fokos párlatnak felel meg. Ez  30 százalékos növekedést jelentett a bérfőzés területén egyik évről a másikra. 
   
A testületnek a magánfőzés, a házi párlat előállításának eredményeként keletkezett pálinkamennyiségről nincsenek adatai. Az adóhatóságnál a múlt évben az 50 litert meghaladó házipárlat-főzésből származó párlat mennyiségére mindössze 213 litert jelentettek be. 
   
Dull Péter mindehhez még annyit tett hozzá, hogy 2012-ről 2013-ra 3,5 millió hektoliter fokkal - azaz mintegy 7 millió literrel - csökkent az összes szabad forgalomba (azaz kereskedelmi forgalomba) bocsátott égetett szesz mennyisége Magyarországon.
 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra