Európai Egyedi Azonosítót (EUID) kapnak a cégek

JOG

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: dr. Király Kornélia

Címkék: cégnyilvántartás, EUID, BRIS


Az európai igazságügyi portál (e-Justice portál) keresőprogrammal nyújt segítséget abban, hogy egy tagállamban regisztrált meghatározott cégformájú cég, meghatározott adatai lekérdezhetőek, cégiratok, így létesítő okirata (módosítása és az egységes szerkezetű létesítő okirat) hozzáférhetőek legyenek. A magyar cégnyilvántartásban a cégjegyzék 60. rovatába került generálásra ezen adat, amely minden cég esetében a következő: HUOCCSZ.cégjegyzékszám.

A jogalkotó 2017.06.08-ai hatállyal ismét módosította a cégeljárásról, a bírósági cégnyilvántartásról és a  végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvényt (a továbbiakban: Ctv.).
A 2017. évi XLVIII. törvénnyel (a továbbiakban: Módtv3.) bevezetett fontosabb változásokat tekintjük át.
 
A Módtv.3. a 2012/17/EU irányelv rendelkezéseire figyelemmel, a 2015/884 EK rendelet alapján a magyar cégnyilvántartási rendszert is integrálja az uniós cégnyilvántartások összekapcsolására szolgáló rendszerbe (BRIS azaz Business Registers Interconnection System).
A Ctv. 1.§ /2/ bekezdés c./ pontja alapján a céginformációs szolgálat feladatköre bővült azzal, hogy a rendszerrel való kapcsolattartást biztosítsa.
 
Az Európai Bizottság által üzemeltetett európai igazságügyi portál (e-Justice portál) keresőprogrammal nyújt segítséget abban, hogy egy tagállamban regisztrált meghatározott cégformájú cég, meghatározott adatai lekérdezhetőek, cégiratok, így létesítő okirata (módosítása és az egységes szerkezetű létesítő okirat) hozzáférhetőek legyenek, ezek körét a Ctv. 17/A.§-a rögzíti, valamint a BRIS rendszer teszi lehetővé az uniós cégnyilvántartás közötti elektronikus kommunikációt külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe törlése és a vállalkozások határokon átnyúló egyesülése esetében.
 
A BRIS rendszerben a meghatározott cégformájú (ld. Ctv. 30.§ (1a) bekezdését) cégeket az ún. Európai Egyedi Azonosító (EUID) segítségével lehet azonosítani. A magyar cégnyilvántartásban a cégjegyzék 60. rovatába került generálásra ezen adat automatikus végzéssel a 2017.06.08. előtt már bejegyzett vagy bejegyzés alatt álló cégek tekintetében, míg ezt követően a cégek a bejegyzési kérelem érkezésével kapnak ilyen azonosítót, amely minden cég esetében a következő: HUOCCSZ.cégjegyzékszám.
 
Az EUID összetételét a 21/2006. (V. 18.) IM rendelet (Cvhr.) 9.§ (2) bekezdése tartalmazza. Fontos kiemelni, hogy a cégjegyzékszám változása /tehát az illetékességváltás/ nem jár az EUID változásával /Cvhr. 9.§ (3) bek./.
 
Tekintve, hogy a magyar cégjegyzékszám tíz számból áll, melyek közül az első kettő a nyilvántartó törvényszék kódja, a második kettő a cégformára utal, a további hat pedig a sorszám /lajstromadat/, az EUID csak azon cégek esetében lesz cégjegyzéki adat, melyek cégformája a 9,10,12,17 vagy 20 /korlátolt felelősségű társaság, részvénytársaság (működési módtól függetlenül), külföldiek magyarországi közvetlen kereskedelmi képviselete, külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe, európai részvénytársaság/.
 
Az e-Justice portálon elérhető adatok egy bizonyos köre ingyenesen kereshető, míg az ezt meghaladó adattartalomért meghatározott költségtérítést kell fizetni, melynek összege nem haladhatja meg az adatközléssel felmerült költségek mértékét.
 
Kiemelendő, hogy a magyar cégjegyzék nem csak magának a fenti cégformájú cégnek tartja nyilván az európai egyedi azonosítóját, hanem a cégben cégjegyzéki adatként megjelenő nem természetes személyekét /pl. a cég tagja/ is.
 
A BRIS rendszer következtében elérhető e-Justice portálon az európai uniós tagállamok hatóságai által bejegyzett meghatározott cégek meghatározott adatain és cégiratain túl a Módtv3. 2.§ /4/ bekezdése további adatok és iratok igénylését is lehetővé teszi.
 
A BRIS rendszer körében kell utalni a Ctv. 56.§ új (3a) és (4a) bekezdéseire. Az új szabály egyrészt a cégbíróságnak törvényességi felügyeleti jogkörében nyújt lehetőséget arra, hogy a BRIS-ből nyert adatok alapján kényszerítse ki a hazai nyilvántartásba bejegyzett cég esetében a változásbejegyzési kérelem előterjesztését a 17. cégformájú cégeknél /külföldi vállakozás magyarországi fióktelepe/, továbbá ezen cég hivatalbóli törlésére az „anyacég” megszűnése esetén.
 
A Ctv. 63.§ új (1b) és (1c) bekezdése is az EUID-val összefüggő rendelkezéseket tartalmaz, a cégbíróság adatszolgáltatási, és tájékoztatási kötelezettsége körében, mely a céginformációs szolgálat informatikai rendszere útján valósul meg
 
Megemlítjük még, hogy az elektronikus cégbejegyzési eljárás és cégnyilvántartás egyes kérdéseiről szóló 24/2006. (V. 18.) IM rendelet 12/B.§-a is utal az uniós tagállami cégnyilvántartások összekapcsolását szolgáló rendszerre a tekintetben, hogy az ezzel összefüggő feladatokat a Magyar Közlöny Lap-és Könyvkiadó Kft. végzi.
 
A Cvhr. 14/A.§ (1) bekezdés 2017.06.08-tól hatályos h./ pontja pedig azt rögzíti, hogy a céginformációs szolgálat a Ctv. 38.§ (1) bekezdésében foglalt adatellenőrzés során az informatikai ellenőrzéssel egyidejűleg elvégzi a kérelemben megjelölt EUID-nak, mint kötelező cégjegyzéki adatnak az ellenőrzését is.

A Cvhr. 19.§ (4) bekezdése szerint a cégbíróság a magyar cégek EUID-jának bejegyzéséről az állami adóhatóságot és a KSH-t összesített formában értesíti.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra