Év végi nyereség-optimalizálás

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: Kárpáti András

Mivel már ismertek a 2012. évi, hol előnyöket, hol kihívásokat magában foglaló jelentős adóváltozások, a vállalkozások bátrabban tervezhetik meg a jövőt. Ugyanakkor az idei évben jól prosperáló cégek általában ekkortájt, decemberben szembesülnek a tárgyévet terhelő társasági adó várható összegével.

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a műhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerű teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

______________________________________________________________

Év végi nyereség-optimalizálás

Bár az évből már 11 hónap eltelt, bőven akadnak még olyan lehetőségek, melyekkel a társasági adófizetési kötelezettség optimalizálható.

A legnagyobb „divat” a fejlesztési tartalék képzése, azonban fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a fejlesztési tartalék képzés gyakorlatilag egy néhány éven belül kötelezően felhasználandó, meghatározott célra elköltendő nem pénzügyileg megképzett mérlegsor, mely által a később megvásárlásra kerülő eszköz akkor már nem számolható el, hiszen teljes értékcsökkenését a fejlesztési tartalék képzésének évére előrehoztuk, és elszámoltuk.

Az egyszerűsített vállalkozói adó összege jövőre jelentősen megemelkedik, így év végével megszűnhet a sokak által alkalmazott nem kapcsolt, de egy érdekkörbe tartozó vállalkozások közötti, az eva, a társasági adó és osztalékadó, továbbá az áfa összefüggéseit kihasználó eredményoptimalizálás. Az osztalékadó most elkerülhető még a végtörlesztéssel élő, munkaviszonyban lévő tag számára is a megadott kereteken belül.

A jogalkotó továbbra is előnyben részesíti az eredményt felhalmozó, megtakarítani képes vállalkozásokat, ezért idén és jövőre is használhatók a már jól ismert költségként elszámolható pénzügyi befektetési megoldások. Ezek fajtái ráadásul bővültek az idei évben, már nem csupán hosszú távú elkötelezettséggel járó megoldással lehet adómentesen, társasági adócsökkenést okozva vállalati juttatásból magánvagyont képezni, hanem akár egyszerű adminisztrációjú, egyösszegű megtakarítással is. Ez utóbbi szintén halasztott és lényegesen enyhébb közteherviselés mellett érhető el, a globális befektetési piacok lehetőségeinek komplex kiaknázásával, válságtűrő biztonsági elemekkel. Az év végén túl további aktualitást jelent a befektetések mellett, hogy a portfoliókban szereplő részvényárfolyamok meglehetősen alulárazottak, de a kockázatkerülőknek természetesen tőkevédett alapok is léteznek.

Amikor egy vállalkozás a nem éppen rózsás makrogazdasági környezet ellenére 2011-ben is nyereségtartammal rendelkezik, elengedhetetlen a tartaléktőke képzése és stratégia készítése, hogy esetleges nehezebb időkben legyen mihez nyúlni. Ebben a témában nyújtanak további adóelőnyöket a „befektetési egységhez kötött életbiztosítás”-nak csúfolt, valójában legálisan költségként elszámolható különféle tőkeprogramok, melyekről részletesebb információért az Adónet.hu munkatársainál lehet érdeklődni.

Kárpáti András, adószakértő egyetemi szakközgazdász, adótanácsadó
ado@befektet.es  +36-30-73-74-760

______________________________________________________________


ÖNADÓZÓ - szakmai segítség az adózásban és könyvvitelben!

Az Önadózó  újságból, honlapból, elektronikus és online szolgáltatásokból álló előfizetői csomagja folyamatos szakmai segítséget és támogatást nyújt a komplex vállalati ügyvitel szakszerű viteléhez, a vállalkozás, intézmény adózási, kifizetői, könyvviteli és munkaügyi feladatainak ellátásához. Az egyes lapszámok felhívják a figyelmet aktuális feladatokra, lehetőségekre, értelmezik az adójogszabályokat, bemutatják az egyes adókötelezettségek szakszerű teljesítésének rendjét, felkészítik a szervezetet a jövőbeni adóellenőrzésre is. Előfizetési  díj  2012. évre most még 17.640,-Ft (1.470,-Ft/hó.) Kedvezményeink miatt az előfizetéssel pénzügyileg is nyer, nem csak szakmailag.

Elõfizetés: info@onadozo.hu


 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra