Fontos lépés a digitalizációban - Lletölthetők lesznek a NAV rendszeréből az online pénztárgépek naplóállományai

Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: pénztárgép


A szolgáltatással online módon, gép-gép kapcsolattal teszi elérhetővé az adózó pénztárgépéről beérkezett naplóállományokat az adózó bármilyen szoftvere számára. Akár az adózó könyvelő szoftvere vagy más ügyviteli alkalmazása is hozzáférhet a naplóállományokhoz, ha abban a megfelelő funkciót kialakítja a szoftver gyártója. Ezzel az adózók számára lehetővé válik a pénztárgépi bevételek gépi vagy gépileg támogatott könyvelése, illetve a pénztárgéppel kiállított nyugták és más bizonylatok részletes elemzése is.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal új online szolgáltatást indít, amivel gép-gép kapcsolaton keresztül elérhetővé teszi az online pénztárgépekből beérkezett adatokat az adózó számára. Az online pénztárgéprendszer indulása óta ezen eszközök egységes szerkezetben, gépileg feldolgozhatóan küldik el a NAV részére a pénztárgépen keletkező értékesítési és technikai adatokat, illetve az üzemeltető által bármikor kiolvashatóan tárolják azokat. Ugyanakkor a naplóállományok kiolvasási és feldolgozási folyamatának kialakítása a vállalkozások jelentős része számára megoldhatatlan, így a tapasztalatok szerint saját üzleti folyamataikban nem tudnak élni a gépi feldolgozás lehetőségével.

A NAV a tervezett szolgáltatással online módon, gép-gép kapcsolattal teszi elérhetővé az adózó pénztárgépéről beérkezett naplóállományokat az adózó bármilyen szoftvere számára. Akár az adózó könyvelő szoftvere vagy más ügyviteli alkalmazása is hozzáférhet a naplóállományokhoz, ha abban a megfelelő funkciót kialakítja a szoftver gyártója. Ezzel az adózók számára lehetővé válik a pénztárgépi bevételek gépi vagy gépileg támogatott könyvelése, illetve a pénztárgéppel kiállított nyugták és más bizonylatok részletes elemzése is.

A NAV a GITHUB-on közzétette a webszolgáltatás részletes specifikációjának tervezetét, amelyhez 2020. április 30-ig vár észrevételeket és javaslatokat:

https://github.com/nav-gov-hu/Online-Cash-Register-Logfile

A javaslatok alapján véglegesített specifikáció május közepén kerül nyilvánosságra és az új szolgáltatás várhatóan a harmadik negyedévben indul.

A készülő szolgáltatás használata nem kötelező, de segítségével csökkenthető az adminisztrációs kötelezettségekre fordított munkaidő, ami a vállalkozások hatékonyabb működését teszi lehetővé.

A NAV elkötelezett az adózással összefüggő folyamatok digitalizációja iránt, a készülő szolgáltatással is az adózók üzleti és ügyviteli folyamatainak hatékonyabbá tételét kívánja szolgálni.

FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek! Az Önadózó csomag előfizetési díja 2022. 5-12. hónapra 19.320,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2022, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2022, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra