Gyermekgondozási díjra jogosultság

Forrás: Önadózó 2015/06 | Szerző: Önadózó

Címkék: gyed


Az a biztosított is jogosult lehet „passzív jogon” gyermekgondozási díjra, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segélyre/csecsemőgondozási díjra való jogosultsága és nem az ellátás folyósításának ideje alatt szűnt meg.

A vonatkozó jogszabály a  kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (továbbiakban: Ebtv.) 42/A. § (1) bekezdés.
 
Gyermekgondozási díjra jogosult
a)a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését – a gyermeket szülő anya esetén a szülést – megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
b)az anya, valamint a 40. § (4) bekezdésében meghatározott személy, aki részére csecsemőgondozási díj került megállapításra és a biztosítási jogviszonya a csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve hogy a csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
és a gyermeket saját háztartásában neveli.
 
2015. január 1-jétől bővült azon személyek köre, akik a biztosítás megszűnését követően gyermekgondozási díjra válhatnak jogosulttá.
 
 2014. december 31-éig csak az anya lehetett jogosult úgy GYED-re, hogy a terhességi-gyermekágyi segély folyósítás alatt megszűnt a biztosítási jogviszonya, azaz passzív jogon kezdődött a GYED folyósítása. 2015. január 1-jétől azok a 40. § (4) bekezdésben felsorolt személyek is jogosultak lehetnek passzív GYED-re, akik a terhességi-gyermekágyi segélyt/ csecsemőgondozási díjat már csak a szülési szabadság hátralevő időtartamára kapták meg. (pl. örökbefogadó anya, családbafogadó gyám, vagy a vérszerinti apa, az anya halála esetén, illetve igazolt fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelése esetén.)
 
Példa: A gyermek 2015. január 25-én megszületett. A szülés során súlyos komplikációk léptek fel az anyánál, aki előreláthatólag hosszútávon fekvőbeteg gyógyintézeti kezelésre fog szorulni. A gyermek azonban teljesen egészséges, így őt hazaengedték a kórházból. Amennyiben a csecsemőgondozási díjra való jogosultság egyéb feltételeinek megfelel az apa, akkor a szülési szabadság hátralevő időtartamáramég kaphat csecsemőgondozási díjat. Apának azonban határozott idejű munkaszerződése van, amely 2015. 04. 30-áig tart. Passzív ellátásként még megkapja a csecsemőgondozási díjat, és — a jogszabály módosításnak köszönhetően — jogosult lehet gyermekgondozási díjra is. 2015.01.01-je előtt erre csak az anya szerezhetett jogosultságot.
  
2014. december 31-ig hatályos rendelkezés szerint a biztosítás megszűnését követően csak akkor kaphatott gyermekgondozási díjat az anya, ha a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevétele alatt szűnt meg, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt.
 
2015. január 1-jétől az anya és az Ebtv. 40. § (1) bekezdésében meghatározott személy (pl.: gyám, örökbefogadó szülő, stb.) jogosult lehet gyermekgondozási díjra, amennyiben részére 2014. december 31-éig terhességi-gyermekágyi segély, 2015. január 1-jétől csecsemőgondozási díj került megállapításra és a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segélyre, csecsemőgondozási díjra való jogosultságának időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre, csecsemőgondozási díjra való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt.
 
Változás tehát, hogy az a biztosított is jogosult lehet „passzív jogon” gyermekgondozási díjra, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segélyre/csecsemőgondozási díjra való jogosultsága és nem az ellátás folyósításának ideje alatt szűnt meg.
 
Példa:
2011.01.02-től biztosítási jogviszonyban álló anya 2015.03.10-én szül és a szülés napjától kéri a csecsemőgondozási díj megállapítását. Munkaviszonya 2015.04.15-én szűnik meg. A felmentési időre (2015.02.15-től 2015.04.15-ig) a kismama megkapta teljes keresetét. Csecsemőgondozási díjra a szülés napjától jogosult, és részére a csecsemőgondozási díj 2015.03.10-től jár, függetlenül attól, hogy a felmentési időre munkabért kapott. Amennyiben a kismama újabb biztosítási jogviszonyt nem létesít, a gyermekgondozási díjra „passzív” jogon, a csecsemőgondozási díj lejártát követő naptól lehet jogosult.
(2015. 01.01-je előtt az anya nem kaphatott volna GYED-et, mert nem a terhességi-gyermekágyi segély folyósításának ideje alatt szűnt meg a jogviszonya. Nem is tudott volna megfelelni az anya a feltételnek, hiszen csak a folyósítási korlát miatt nem kapta az ellátást, ezért igazságosabb a terhességi-gyermekágyi segély/ csecsemőgondozási díjra való „jogosultság”-hoz kötni a GYED jogosultságot.)

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra