Ha kedvezõbb az új áfa a megkezdett ügyletre

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az új Áfa törvény lehetõvé teszi, hogy az adózók a számukra elõnyösebb új rendelkezéseket - a 2008. január 1-je elõtt megkezdett ügyletekre is alkalmazzák. Ezt az igényt azonban 2008. február 15-ig be kell jelenteni az adóhatóságnak - a határidõ pedig jogvesztõ.

ÖNADÓZÓ - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Elõfizetési díj 2008-ra még 11.756,-Ft. Elõfizethetõ: info@onadozo.hu Önadózó, a nélkülözhetetlen munkatárs!

***

Az Áfa törvény 269. § (1) bekezdése kötelezõvé teszi az adóalanyok számára, hogy ugyanazon tényállásbeli ügyleteken nyugvó áfa törvény szerinti jogokat és kötelezettségeket a 2007. év végéig hatályban lévõ törvény alapján állapítsák meg, ha az adott folyamatban lévõ ügyletre a régi és az új törvény eltérõ rendelkezést tartalmaz. Az ugyanazon tényállásbeli ügyleten egy adott szerzõdést kell érteni, mely szerzõdés hatályba lépésének 2008. év elõttinek kell lennie és az ügyletnek át kell húzódnia 2008. évre.

Ha azonban a szerzõdõ felek azt állapítják meg, hogy a folyamatban lévõ ügylet esetén jobban járnak mindketten, illetve valamennyien az új szabályok alkalmazásával, megtehetik, hogy az új törvény alapján állapítják meg az adókötelezettségüket. Ennek feltétele, hogy a tárgybani szerzõdés aláírására elévülési idõn belül kerüljön sor valamint, hogy az új szabály alkalmazását bejelentsék az adóhatóságnak. A bejelentésnek február 15-ig be kell érkeznie a hatósághoz. Javaslom ezért, hogy az utolsó héten már csak az ügyfélszolgálaton adják le.

Felhívom a figyelmüket, hogy az adóhatóság nem bírálja el engedélyezési eljárás keretében a bejelentést, majd csak utólagos adóellenõrzés keretében vizsgálja a bejelentés jogi alapjainak teljesülését.

Tipikus példa elméletileg nem létezik! Olyan eset mikor mind a két fél jobban jár az új szabály alkalmazása során, szinte nem létezik. Azonban a hatóságok jogértelmezési, tájékoztatási munkájuk során igen liberális nézetet vallottak a szabály alkalmazhatóságának tekintetében. Így a következõ eseteket említhetem meg, viszont felhívom a figyelmüket, hogy fordítsanak figyelmet a felek a kedvezõbb hatás kimutatására.

1) A fordított adózás bejelentése. Ha az építési vagy egyéb a 142. §-ban említett ügyletrõl a szerzõdés 2008. év elõtt köttetett, úgy az adóalanyok az adóáthárítással történõ adózás helyett választhatják a fordított adózást. Az APEH a honlapján kitett tájékoztató anyagban nem a szerzõdés aláírásához köti a régi szabály alkalmazását, hanem részteljesítéshez vagy elõlegfizetéshez kapcsolja. A 269. § ilyen rendelkezést nem tartalmaz, illetve igen kiterjesztõ szövegértelmezés után juthatunk el erre a következtetésre. A törvényt viszont egyszerû (bocsánat) adóalanyoknak is kell alkalmazniuk, akik ilyen körmönfont jogértelmezésre nem hajlandók, illetve nem képesek. Aki biztonságos megoldást kíván alkalmazni, az figyelembe veszi a honlapra kitett anyagot. A fentiek alapján, ha nem volt részteljesítés vagy elõleg az ügyletben, akkor nem kell nyilatkozni a fordított adózásról, mivel az kötelezendõen alkalmazandó. Felhívom a figyelmüket, hogy a szerzõdésen a keretszerzõdést nem szabad érteni, csak konkrét szerzõdésre lehet a szabályt alkalmazni. Fontos tudnivaló, hogy 5 évvel korábban megkötött pl. takarítási, vagy építõipari kivitelezési szerzõdés esetén nem választható a fordított adózás. Az alábbiakban felsorolt esetekre is igaz az 5 éves korlát.

2) Személygépkocsi bérbeadása esetén akkor kell bejelentést tenni, ha a bérlõ úgy gondolja, hogy kedvezõbb számára, ha nem vonja le az áfát (csak a teljesség kedvéért hoztam az esetet).

3) Lakás bérbeadása esetén akkor kell bejelentést tenni, ha bérbeadó választotta az adóköteles bérbeadást, és a vevõ számára kedvezõbb a bérleti díjra áfát fizetni. (ezt is csak a teljesség kedvéért említem)

4) Ha az adóalany átlépte 2007-ben az érvényben lévõ alanyi mentesség határát, a 4 M Ft-ot és megszûnt az alanyi mentes státusza, de az értékesítései adó nélkül számított ellenértéke 5 M Ft alatt maradt 2007-ben, akkor 2008-ra ismételten választhatja az alanyi mentességet. (A 269. § (1) bekezdésének szintén egy kiterjesztõ értelmezésérõl van szó.)

5) Az átmeneti rendelkezés alapvetõen lehetõvé tenné, hogy a közhatalmi szervek által megkötött folyamatban lévõ szerzõdések esetén - amelyek alapján még 2007-ben nem voltak adóalanyok - továbbra sem keletkezzen adókötelezettségük a teljesítések után. Így a partnereknek csak akkor keletkezne adófizetési kötelezettsége az ügylet után, ha választják az új szabályt. A hatóságok a költségvetési szervek vonatkozásában még nem nyilatkoztak meg, így nem tudok tanácsot adni e körben. Egyelõre még azt sem lehet tudni, hogy az iskolában a gyermekeink adókötelesen étkeznek vagy sem. Javaslom, hogy az átmeneti szabályt a nagy adókockázat miatt ne vegyék figyelembe, vagyis a teljesítéseiket, ha azok egyébként adókötelesek a 2008. évi szabályok alapján, áfával növelt összegben számlázzák bejelentés nélkül is.

6) A teljesítési idõpontra vonatkozó szabályok jelentõsen megváltoztak, így elméletileg a régi teljesítési idõpontokat kellene továbbra is használni folyamban lévõ szerzõdéseknél. E problémakör egyelõre még felvetés szintjén sem került elõtérbe. Javaslom, hogy ez esetben sem alkalmazzák az átmeneti szabályt, mivel így káosz alakulna ki a teljes gazdaságban, és a folyamatok teljesen ellenõrizhetetlenek lennének, az új teljesítési idõpont szabályok szerint határozzák meg az adókötelezettséget.

A biztonsági bejelentést sem javaslom, mivel akkor millió számra kellene az APEH-nak a nyilatkozatokat rögzíteni és nem biztos, hogy rendelkezne rá kapacitással.

Több fórumon elhangzott, hogy amennyiben választják az új szabályt, úgy az eddigi 2008. év elõtti teljesítéseket visszamenõen önrevízióval kell módosítni a 2008-as szabályok szerint. Az adóhatóság, a honlapján fordított adózás témakörben kitett állásfoglalás szerint egy napig ilyen módon értelmezte a jogszabályt január 7-én, majd 8-án módosította a honlapon az anyagot és kivett belõle egy kifejezést (teljes ügyletre). Kétségtelen, hogy az átmeneti rendelkezésbõl levonható hasonló következtetés. De az eljárás egy óriási pénzügyi káoszt teremtene a gazdálkodóknál. Gondoljunk bele, hogy fordított adózásnál az eladónak az önrevízió esetén 30-45 nap alatt térítené vissza az áfát a hatóság, a vevõnél pedig azonnal esedékes lenne a befizetés. Egy milliárdos projektnél azonnal esedékes lenne a vevõnél az eddig visszaigényelt áfa, ami megoldhatatlan helyzetet teremtene. Tovább bonyolítaná a helyzetet, ha az eladó jogszerûen igényelné vissza, a vevõ pedig nem fizetné be az adó összegét. Ilyen helyzetet nem akarhatott senki teremteni a gazdaságban.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy lennének nyertesei is az ügynek, például a személygépkocsi bérbeadóknál kimutatható lenne némi elõny az ügyleten bizonyos esetekben.

A bejelentésre alkalmazható mintát találunk a www.apeh.hu honlapon: Nyilatkozat az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 269. § (1) bekezdésében foglaltak alkalmazására (2008.01.11.)

Felhívom a figyelmüket, hogy az itt leírtakat saját felelõsségükre alkalmazzák, és csak akkor, ha egybevág az elképzelésükkel.

Vira Sándor
Saldo Zrt.

***

KÖNYVELÕK KÉZIKÖNYVE
Ára: 9.900,- Ft + postaköltség. Szerzõk: az Önadózó újság szerzõi. A könyv hagyományos nyomdai elõállítású, terjedelme 576. oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül. www.kezikonyvek.hu M E G R E N D E L É S: info@onadozo.hu  

***

JÁRULÉKFIZETÉSI ABC 2008 - Ára: 4900,-Ft. Szerzõk: Matlné Kisari Erika, Pintérné dr.Molnár Ilona, Széll Zoltánné. Jurányi Bedenekné. Terjedelem: 253 oldal. Kiadó: ADÓNET.HU Zrt. A megrendeléshez kérjük megadni a számlázási és szállítási címet. Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra