Hogyan adjunk borászati terméket év végén adómentesen?

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: Kopányiné Mészáros Edda

Címkék: borászati termék juttatása


A borászati termékek juttatása után nem kell szja-t és szochó-t fizetni, de a juttatásra vonatkozó egyéb törvényi feltételeket be kell tartani! 

Meghatározott esetekben kedvező, speciális szabály vonatkozik a borászati termékek juttatására.

Ez a szabály 2023. november 16-tól alkalmazható az egyes juttatások adózásának veszélyhelyzetben alkalmazandó szabályairól szóló 451/2023. (X. 4.) Korm. rendelet alapján, majd a szabály 2023. december 1-töl bekerült az Szja törvény 1. számú melléklet 8.45. pontjába.

Az adómentesség feltételei

A rendelkezés értelmében, adómentes a közvetlenül a szőlészetről és borászatról szóló 2020. évi CLXIII. törvény 9. § (1) bekezdése szerinti forgalomba hozatalt kezdeményező borászati üzemengedélyestől, palackozott kiszerelésben vásárolt,

  • oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy
  • oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor, borászati termék

juttatása, ha arra

  • reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében,
  • üzleti ajándékként,
  • csekély értékű ajándékként

kerül sor.

A palackozott bor címkéje tartalmazza az oltalom alatt álló eredetmegjelölést, vagy a földrajzi jelzést. 

A kedvező szabály alkalmazhatóságának további feltétele, hogy a juttató az ilyen célból beszerzett termékekről olyan nyilvántartást vezet, melyből megállapítható a beszerzés forrása és a termék felhasználásának módja is. 

A borászati termékek juttatása után nem kell szja-t és szochó-t fizetni, de a juttatásra vonatkozó egyéb törvényi feltételeket be kell tartani! 

Például, ha a munkáltató csekély értékű ajándékként egy csomagban, két üveg – az adómentességi feltételeknek megfelelő – palackozott bort ad a munkavállalóknak, akkor azok értéke nem haladhatja meg a minimálbér 10 százalékát. 

Ha ajándékcsomagot kap a munkavállaló, amibe bort is tesznek, akkor a borral együtt nem haladhatja meg az ajándékcsomag értéke a minimálbér 10 százalékát, de a bor értéke után nem kell a közterheket megfizetni.

Például legyen az ajándékcsomag értéke 20 ezer forint, amiből a bor értéke 5 ezer forint. Ekkor az adó alapja a bor árával csökkentet ajándék értékének, azaz (20 000-5 000=) 15 000 forintnak az 1,18-szorosa (23 600 forint). Ez után kell megfizetni a 15 százalék szja-t (3 540 forintot) és a 13 százalék szochó-t (3 068 forint). 

A leírtak értelmében csak az üzemengedélyes borászattól és nem kis, vagy nagy kereskedőtől történt vásárolt, bor borászati termék juttatása lehet adómentes. 

Például ha egy cég egy étteremben tart a dolgozók részére összejövetelt, ahol a jogszabálynak megfelelő bort, pezsgőt szolgálnak fel, akkor ezek juttatása akkor lesz adómentes, ha azt a cég – és nem az étterem – vásárolja meg az üzemengedélyes borászattól. 

Az adómentes juttatás tárgya a forgalomba hozatalt kezdeményező borászati üzemengedélyestől palackozott kiszerelésben vásárolt borászati termék lehet. Tekintettel arra, hogy a jogszabály az adómentes juttatás tárgyaként kifejezetten az üzemengedélyestől vásárolt borászati terméket jelöli meg, ezért a rendelkezés kiterjesztő értelmezésére nincs lehetőség, így maga a forgalomba hozó üzemengedélyes által reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében, továbbá üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként juttatott saját borászati termékre az adómentesség nem alkalmazható. 

A leírtak alapján, szintén nem áll fenn az adómentesség abban az esetben sem, ha egy cég a borászattól ingyenesen kapott bort adja tovább, például csekély értékű ajándékként, üzleti ajándékként, vagy rendezvény keretében, mivel ebben az esetben sem történt vásárlás.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra