Hogyan kell könyvvizsgálót választani és bejelenteni?

Forrás: MTI

Címkék: könyvvizsgáló


A Közhasznú Társaság ügyvezetője észlelte, hogy a kft. megbízatása lejárt, meghosszabbítására van szükség, valamint azt, hogy a korábbi könyvvizsgáló 2003. május 31-i visszahívását és az őt követő könyvvizsgáló megbízatását a cégnyilvántartásban nem vezették át. A kht. ügyvezetője a kht. ügyvédjéhez fordult, kérve a helyzet megoldását.

Bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt megrovásban részesítette Juhászné Lévai Katalin szocialista politikust, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés és a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Tanács volt elnökét kedden a Debreceni Járásbíróság - közölte Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék szóvivője az MTI-vel.
 
A vádirat szerint a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Tanács - amelynek az elkövetés időpontjában a vádlott volt az elnöke - a területfejlesztéshez kapcsolódó, illetve adminisztrációs és koordinációs feladatainak elvégzésére létrehozta a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Társaságot.
 
A tanács 2003. május 22-én hozott határozatával e kht. könyvvizsgálóját 2003. május 31-i hatállyal visszahívta, majd a kht. ügyvezetője 2003. május 30-án a könyvvizsgáló jogviszonyát azonnali hatállyal, írásban felmondta. Egyben a kht. könyvvizsgálói feladatainak ellátására 2004. május 30-ig megbízási szerződést kötött egy kft.-vel. 
 
A vádirat kitér arra, hogy egy évvel később a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Társaság ügyvezetője észlelte, hogy a kft. megbízatása lejárt, meghosszabbítására van szükség, valamint azt, hogy a korábbi könyvvizsgáló 2003. május 31-i visszahívását és az őt követő könyvvizsgáló megbízatását a cégnyilvántartásban nem vezették át.
 
A kht. ügyvezetője a kht. ügyvédjéhez fordult, kérve a helyzet megoldását, s egyben tájékoztatta a felmerült problémáról Juhászné Lévai Katalint is. A vádirat tartalmazza, hogy a kht. ügyvédjének tanácsára a vádlott a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Tanács elnökeként saját hatáskörben eljárva, a tanács nevében 2004. május 31-én két "alapítói döntést" hozott. Az egyik rendelkezése szerint a korábbi könyvvizsgálót 2004. május 31-i hatállyal visszahívja a kht. könyvvizsgálói posztjáról, a másik rendelkezése szerint 2004. május 31-én a kht. könyvvizsgálójává választja a kft.-t.
 
A Központi Nyomozó Főügyészség vádiratában kifejtette, hogy az "alapítói döntések" valótlan tartalmú rendelkezéseket tartalmaztak, mivel a tanács ténylegesen egy évvel korábban, 2003. május 22-én tartott ülésén határozott a könyvvizsgáló visszahívásáról, illetve ugyanezen az ülésen bízta meg e feladat ellátásával a fent említett kft.-t.
 
A valótlan tartalmú "alapítói döntéseket" a vádlott is ellátta kézjegyével. Arról, hogy ezek nem felelnek meg a valóságnak, Juhászné Lévai Katalinnak, a kht. ügyvezetőjének és ügyvédjének is tudomása volt. A kht. ügyvédje az "alapítói döntéseket" a Hajdú-Bihar Megyei Bírósághoz mint cégbírósághoz a változás bejelentési kérelem mellékleteként benyújtotta, így a valótlan tartalmú okiratoknak megfelelően a cégnyilvántartásba mint közhiteles nyilvántartásba valótlan adatok kerültek, mivel a korábbi könyvvizsgáló megbízatása eszerint 2004. június 4-én járt le, az új könyvvizsgáló megbízásának időpontjaként pedig 2004. május 31. szerepel.
 
A vádlott a vád tárgyává tett cselekmény elkövetésének idején országgyűlési képviselő volt, képviselői mandátuma 2010. május 13-án szűnt meg.
 
Az ügyben a Legfelsőbb Bíróság 2011 januárjában hozott ítéletével a kht. ügyvezetőjét bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt, a kht. ügyvédjét pedig közokirat-hamisítás bűntette miatt megrovásban részesítette. 
 
A bíróság kedden a legenyhébb szankciót alkalmazva megrovásban részesítette Juhászné Lévai Katalint. 
 
Hornyák Zsolt bíró az ítélet indoklásában elmondta: a bíróság nem vitatja, hogy a 2004-ben hozott alapítói döntéssel a jogellenes helyzet megszűntetése volt a cél, de a helyreállítás módja maga is jogellenes volt. Az alapítói döntésben és ezáltal a cégbírósághoz benyújtott dokumentumon ugyanis nem a valós adatok - dátumok - szerepeltek a korábbi és az új könyvvizsgáló jogviszonyának kezdetét és végét illetően, hiszen a visszahívás és a kinevezés valójában egy évvel korábban történt, Juhászné Lévai Katalin pedig úgy írta alá a dokumentumot, hogy tudta: valótlan adatokat tartalmaz. 
 
A bíróság szerint nem az a kérdés, hogy ki mulasztott, hanem az, hogy a céget érintő változásbejegyzés valós tartalmú okiratok alapján történt-e. A jogellenes helyzetet orvosolhatták volna akár törvényességi eljárás keretében is - magyarázta a bíró.
 
A Debreceni Járásbíróság ítéletét az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett, így másodfokon a Debreceni Törvényszék tárgyalja majd az ügyet.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra