Hogyan növelhetik a könyvelők bevételeiket? - és további írások az Önadózó januári számában

Forrás: Önadózó

Hogyan növelhetik a könyvelők bevételeiket? ● Influenszerek áfa kötelezettségei ● Tao helyett kiva? Vajon megéri az áttérés? ● A globális minimumadó szabályozás ● A globális minimumadó kapcsolata a számviteli törvénnyel ● KKV IFRS ● Pénzbeli ellátás változások ● Új iratmegőrzési szabályok ● A szocho adókedvezmény változásai ● HIPA változások ● Illetékek, gépjárműadó, reklámadó és közművezetékek adója ● Az adóbevallási gyakoriságról ● Előfizetés az Önadózó újságra és online csomagjára: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/

HOGYAN NÖVELHETIK A KÖNYVELŐK BEVÉTELEIKET, SZÉLESÍTHETIK SZOLGÁLTATÁSAIK KÖRÉT?

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete 2023. őszén Adótervezők Klubja címen új rendezvénysorozatot indított. A havonta megrendezésre kerülő találkozók keretében a résztvevők aktuális számviteli- és adózási lehetőségeket mutatnak be egymásnak, megosztják egymással legfrissebb tapasztalataikat, valamint a szakmát – annak gyakorlóit – érintő fontos kihívásokat tekintenek át, közösen keresnek megoldásokat ezekre. Jelen írásunkban a 2023. december 7-i találkozó utolsó blokkjában elhangzottakat foglaljuk össze azzal a céllal, hogy ne csak a rendezvény résztvevői, de az Önadózó olvasói is ötleteket meríthessenek a résztvevők hozzászólásaiból.

INFLUENSZEREK ÁFA KÖTELEZETTSÉGE 

Az adóalanyiság kérdése ● Alanyi adómentesség választása ● Eljárás külföldi megbízó esetén ●  Számlakiállítás ●  A teljesítési időpont meghatározása ● Költségek és adólevonás ●  A magáncélú és üzleti célú beszerzés elhatárolása

TÁRSASÁGI ADÓ HELYETT KISVÁLLALATI ADÓ - VAJON MEGÉRI AZ ÁTTÉRÉS?

Írásunkban az adóalanyiság objektív feltételeinek ismertetése mellett néhány olyan szubjektív szempontot is igyekszünk bemutatni, amelyeket a választás során célszerű átgondolni.  

A 2024-TŐL ALKALMAZANDÓ GLOBÁLIS MINIMUMADÓ SZABÁLYOZÁS: NEMZETKÖZI KITEKINTÉS ÉS HAZAI VONATKOZÁSOK

A Magyar Közlöny 2023. november 30-.i számában kihirdetésre került a globális minimum-adószintet biztosító kiegészítő adókról és ezzel összefüggésben egyes adótörvények módosításáról szóló 2023. évi LXXXIV. törvény, amely a kapcsolódó uniós irányelvet ülteti át a hazai gyakorlatba. A globális minimumadó szabályozás a 750 millió eurós bevételi küszöbhatárral rendelkező vállalatcsoportokat célozza, és azt kívánja elérni, hogy az érintett vállalatcsoportok legalább 15%-os adóterhet fizessenek meg ténylegesen minden olyan országban, ahol tevékenységet végeznek. A szabályok Magyarországon 2024-től kerülnek alkalmazásra. 

A GLOBÁLIS MINIMUMADÓ KAPCSOLATA A SZÁMVITELI TÖRVÉNNYEL

A halasztott adó koncepciója ● A halasztott adó megállapítása ● Számviteli elszámolás ● Példa a halasztott adó számítására és elszámolására

KKV IFRS - BESZÁMOLÁSI IDŐSZAK VÉGE UTÁNI ESEMÉNYEK MEGJELENÍTÉSE A KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK PÉNZÜGYI KIMUTATÁSAIBAN A KKV IFRS 32. SZAKASZA ALAPJÁN

A KKV IFRS 32. szakasza azon gazdasági események elszámolására és a pénzügyi kimutatásban történő megjelenítésére összpontosít, amelyek a beszámolási időszak vége és a pénzügyi kimutatások kiadásra/közzétételre való engedélyezésének dátuma között következnek be. A cikk bemutatja a témát, a szakasz előírásait magyarázó megjegyzésekkel és példákkal illusztrálja, értelmezi a módosító és nem módosító események számviteli kezelését, illetve számba veszi a gazdálkodó közzétételi kötelezettségeit. 

VÁLTOZÁSOK AZ EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS PÉNZBELI ELLÁTÁSI TERÜLETÉN 2024-BEN

Már évek óta úgy lépünk át az előző évből a következőbe, hogy az egészségbiztosítás pénzbeli ellátási területén is, jogszabály módosítások sokaságával találkozunk az új év első napjaiban. Nem történt ez az idén sem másképp. Egy csokorba foglaltuk azon módosításokat, amelyek a mindennapos feladatellátás során ismernünk kell. Jelentős változás a 2024. január 1-jétől az egészségbiztosítás pénzbeli ellátások, beleértve a méltányosságból kérelmezhető pénzbeli ellátások, a baleseti táppénz iránti kérelmek benyújtására rendszeresített nyomtatványok lecserélése, a nyomtatványok keretprogramjának ÁNYK-ról SZÜF-re történő áttérése. Ezen nagymérvű módosítás mellett, kisebb pontosító módosításokat is tartalmazza e témában cikkünk.

A TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI, ADÓÜGYI ÉS MUNKAÜGYI IRATOK MEGŐRZÉSÉNEK SZABÁLYAI

Cikkünkben felhívjuk a figyelmet a foglalkoztatás során keletkező dokumentumok megőrzésére vonatkozó változásra, és röviden ismertetjük a társadalombiztosítási, adóügyi és munkaügyi iratokra vonatkozó előírásokat

A SZOCHO ADÓKEDVEZMÉNY VÁLTOZÁSAI A DUÁLIS KÉPZÉS KAPCSÁN 

A szocho adókedvezmény a duális képzőhelyen folytatott szakirányú oktatással érintett napokon a képzési program által igazoltan duális képzéssel töltött idő arányában vehető igénybe 2023 augusztus 1-jétől. Ennek legfontosabb tudnivalóit vesszük most górcső alá írásunkban.

HELYI IPARŰZÉSI ADÓ VÁLTOZÁSOK 2023-2024

Jelen írásunkban a 2024. évben alkalmazandó helyi iparűzési adó szabályokat ismertetjük. A normaszöveg magyarázatával, értelmezésével és néhány példa beépítésén keresztül kívánjuk a jogalkalmazást segíteni. 

ILLETÉKEK, GÉPJÁRMŰADÓ, REKLÁMADÓ ÉS KÖZMŰVEZETÉKEK ADÓJA SZABÁLYINAK 2023-2024. ÉVI VÁLTOZÁSAI

Jelen írásunkban a 2023. év közben hatályba lépett, illetve a 2024. év során hatályosuló illetékek, gépjárműadó, reklámadó és közművezetékek adója törvényi szabályainak módosításait ismertetjük. A normaszövegek magyarázatával kívánjuk a napi jogalkalmazást segíteni.

AZ ADÓBEVALLÁSI GYAKORISÁGRÓL

A magyar adóbevételek több, mint 90%-a az önadózáson alapul, melynek egyik mozzanata az adóbevallás, így fontos azt ismerni, hogy az adózóknak milyen gyakran kell teljesíteniük ezen adókötelezettséget. 

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra