Hogyan nyújtsunk be KN-kód besorolás iránti kérelmet?

Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: KN-kód, vám


A Kombinált Nómenklatúra a vámunió, az Európai Unió vám- és statisztikai nómenklatúrája, mely eleget tesz mind a közös vámtarifa (HR rendszer), mind az EU külkereskedelmi statisztikája által megkívánt követelményeknek. A Kombinált Nómenklatúra alapját a harmonizált rendszer szerinti nómenklatúra alkotja, amelyet két számjegyű saját alszámos bontásokkal, az úgynevezett „KN-alszámokkal” egészít ki. HR-alszám+KN-alszám=KN-kód. A Kombinált Nómenklatúra a legjobb eszköz az EU külkereskedelmi statisztikájára vonatkozó adatok összegyűjtésére, cseréjére és közzétételére. Ezenkívül az EU-n belüli kereskedelemre vonatkozó külkereskedelmi statisztikai adatok gyűjtésére és közzétételére is felhasználják.

A kötelező érvényű KN-kód besorolás a NAV Szakértői Intézet által kiadott, az adófizetési kötelezettség meghatározásánál és az adómérték alkalmazásánál - a termék változatlan összetétele esetén - kötelező érvénnyel bíró KN-kód megállapítást és adójogi besorolást tartalmazó határozat, mely a hatóságra és a gazdálkodóra nézve is kötelező érvénnyel bír. A kötelező érvényű KN-kód besorolás kizárólag a hazai adóalanyokat és jövedéki termékeket érintő jogintézmény.

Kötelező érvényű KN-kód besorolás iránti kérelem benyújtására jogosultak köre:

  • adóalany;
  • állami adó- és vámhatóság (az adóalany egyidejű értesítése mellett).

Kötelező érvényű KN-kód besorolás iránti kérelmet kizárólag:

  • az adóalany által előállított, felhasznált, beszerzett jövedéki termékre;
  • valamint az olyan termékre, amelynek előállításához jövedéki terméket használnak fel,van lehetőség benyújtani.

Kötelező érvényű KN-kód besorolás kérelem benyújtásának feltételei:

Kérelem kizárólag elektronikus úton nyújtható be (Ügyfélkapun keresztül) a NAV Szakértői Intézet részére. A kérelem meghatározott adattartalmú, az állami adó- és vámhatóság által rendszeresített nyomtatvány(Kötelező Érvényű KN-kód besorolás iránti kérelem, J46-os nyomtatvány).

A J46 formanyomtatvány elérhetősége:

https://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok?complex=false&textsearch=j46&x=90&y=14

A kötelező érvényű KN-kód besorolás iránti kérelemhez csatolni kell:

  • a besorolandó termék leírását, összetételét tartalmazó dokumentumot (termékspecifikációt, analízis bizonyítványt),
  • a besorolandó termék - kivéve csendes bor - gyártmánylapját, energiatermék esetében az előállítás technológiai leírását,
  • a besorolandó termék kiszerelési egységét és módját, valamint felhasználási területét és módját tartalmazó leírást,
  • a besorolást elősegítő további iratokat.

Ha a kötelező érvényű KN-kód besorolást az állami adó- és vámhatóság kezdeményezte, az adóalany köteles a fenti információkat az állami adó- és vámhatóság rendelkezésére bocsátani.

Költségek

A kötelező érvényű KN-kód besorolásról szóló határozat kiadása költségmentes, amennyiben nem kerül sor termékminta laboratóriumi vizsgálatára.

Az eljárás során gyakran indokolt a termékminta laboratóriumi vizsgálata, amellyel igazolható vagy ellenőrizhető az adóalany által megadott termékösszetétel és KN-kód.

Kérelemre végzett kötelező érvényű KN-kód besorolás esetén a termékminta szolgáltatásának, valamint az állami adó- és vámhatóság által elvégzett vizsgálatnak a költsége a kérelmezőt terheli. A költségtérítés mértékéről, megfizetésének módjáról az állami adó- és vámhatóság végzést hoz.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szakértői Intézete által végzett vizsgálatok díjainak elérhetősége:

http://www.nav.gov.hu/nav/szabalyzok/tajekoztatasok/4010_2016__tajekoztatas_20160711.html?query=%22szak%C3%A9rt%C5%91i+int%C3%A9zet%22

Kötelező érvényű KN-kód besorolás határozata

A határozat a jövedéki adótörvényben előírt KN-kódot (a vám- és a statisztikai nómenklatúráról, valamint a Közös Vámtarifáról szóló 1987. július 23-i 2658/87/EGK tanácsi rendelet 1. melléklete szerinti Kombinált Nómenklatúrában meghatározott, nyolc számjegyű áruazonosító szám) illetve adójogi besorolást tartalmaz.

A NAV Szakértői Intézet határozat formában dönt a besorolásról, amely fellebbezésretekintetnélkülvégrehajtható, rendelkezéseit a határozat közlésének napját követő naptól kell alkalmazni. Az adóalany terhére a kötelező érvényű KN-kód besorolással vagy annak megváltoztatásával összefüggő adókötelezettség vagy jogkövetkezmény a KN-kód besorolás kötelezővé válásának napját megelőző időszakra nem állapítható meg.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra