Hullámtermékgyártók: kevés a felkészülési idő az új termékdíj törvényre

Forrás: MTI

A hullámtermékgyártók szövetsége szerint a januárban hatályba lépő új környezetvédelmi termékdíj törvény a felkészülési idő szűkössége miatt nehézségeket okozhat az ágazatban, emellett az új szabályozás egyértelmű áremelkedést hoz.

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a műhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerű teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

______________________________________________________________

Hullámtermékgyártók: kevés a felkészülési idő az új termékdíj törvényre

A Magyar Hullámtermékgyártók Szövetsége Egyesülés (MAHUSZ) aggasztónak tartja, hogy az elfogadott törvény végleges szövege csak november végén, egy hónappal a hatályba lépés előtt vált ismertté, és még mindig nem ismertek a végrehajtási rendeletek, amelyek szabályozzák, hogy a cégeknek hogyan kell megfelelniük a törvénynek - olvasható a szövetség keddi közleményében.

A közlemény szerint több szervezet - köztük a MAHUSZ is - jelezte, hogy szükségesnek tartja a törvény hatályba léptetésének elhalasztását legalább a végrehajtás gyakorlati feltételeinek megteremtéséig, az átmeneti időre pedig a jelenlegi rendszer működési feltételeinek meghosszabbítását kérte, de ennek elfogadására kicsi az esély.

A MAHUSZ szerint az árak emelkedése elkerülhetetlen lesz, és ezt végső soron a fogyasztóknak kell megfizetniük. A megállapított termékdíjat minden belföldi forgalomba kerülő csomagolóeszköznél be kell építeni a termék nettó árába, amely így az áfaalapot is növeli, továbbá a termékdíjat a cégeknek kötelezően be kell fizetniük az adóhatóságnak.

Emlékeztetnek, hogy a jelenlegi rendszerben is van termékdíj, ennek mértéke a papír esetében körülbelül fele a jövőre tervezett kilogrammonkénti 20 forintnak. Panyi László, a MAHUSZ elnöke szerint a jövő évi termékdíj a hullámdoboz csomagoló termékek esetében 7-8 százalékos nettó árnövekedést jelenthet, de az alacsonyabb értékű termékeknél akár a 10 százalékot is elérheti.

A MAHUSZ összesített adatai alapján a magyarországi hullámtermék gyártás volumene az idén a tavalyi évhez viszonyítva több mint 2 százalékkal esett vissza. A világpiaci alapanyagárak 2011. év első felében tapasztalt emelkedése a második félévben megtorpant, ám ennek előnyeit a gyenge forint miatt a hazai piaci szereplők kevéssé érzékelik.

Jövőre a belföldi piac felvevőképességében a MAHUSZ elnöke nem vár jelentős változást. A gyártási költségek területén nem számít markáns növekedésre, az energiaköltségekben infláció körüli növekedéssel számol, ám a forint esetleges további gyengülése véleménye szerint ronthatja az ágazat helyzetét.

______________________________________________________________


ÖNADÓZÓ - szakmai segítség az adózásban és könyvvitelben!

Az Önadózó  újságból, honlapból, elektronikus és online szolgáltatásokból álló előfizetői csomagja folyamatos szakmai segítséget és támogatást nyújt a komplex vállalati ügyvitel szakszerű viteléhez, a vállalkozás, intézmény adózási, kifizetői, könyvviteli és munkaügyi feladatainak ellátásához. Az egyes lapszámok felhívják a figyelmet aktuális feladatokra, lehetőségekre, értelmezik az adójogszabályokat, bemutatják az egyes adókötelezettségek szakszerű teljesítésének rendjét, felkészítik a szervezetet a jövőbeni adóellenőrzésre is. Előfizetési  díj  2012. évre most még 17.640,-Ft (1.470,-Ft/hó.) Kedvezményeink miatt az előfizetéssel pénzügyileg is nyer, nem csak szakmailag.

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra