Ideiglenes iparûzési tevékenység bejelentése

ART

Nyomtatás
Forrás: www.apeh.hu

Az ideiglenes jelleggel végzett (alkalmi) iparûzési tevékenység kezdetét a megkezdése elõtt, de legkésõbb a kezdés napján köteles az adózó az állami adóhatóságnál bejelenteni a 10THIPA adat- és változás-bejelentõ lapon. Az ideiglenes jelleggel végzett tevékenység után fizetendõ adóról a tevékenység befejezésének napján bevallást kell beadni és ezzel egyidejûleg kell megfizetni az adót is. Az ideiglenes tevékenység befejezését nem szükséges külön bejelenteni, a tevékenység befejezését követõen beadott bevallással egyúttal ezt a kötelezettséget is teljesíti.

______________________________________

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta, 10 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2010. év 1-12. hónapra: 17.640,-Ft.  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu

______________________________________

Az ideiglenes jellegû iparûzési tevékenységhez kapcsolódó bejelentési és bevallási kötelezettségek

A helyi iparûzési adóval összefüggõ adóztatási hatásköröket 2010. január 1-jétõl az állami adóhatóság gyakorolja. Ez azt jelenti, hogy 2010. január 1-jét követõen keletkezett bejelentési- bevallási- befizetési kötelezettségeket az állami adóhatósághoz kell teljesíteni.

Ennek következtében megváltozott a bejelentkezés és a bevallás - korábbi években már megszokott - rendje.

A 2010. évre vonatkozó bejelentkezés és változás-bejelentés céljára az adóhatóság 10THIPAadatlapot, a bevallási kötelezettség teljesítésére a 1044 számú bevallást, az elõleg bevallására pedig a 1045 számú bevallási nyomtatványt rendszeresítette.

A jogszabályváltozás valamennyi, iparûzési tevékenységet végzõ adózót érinti. Jelen tájékoztató az ideiglenes jelleggel végzett (alkalmi) iparûzési tevékenység, ezen belül is a piacozó, vásározó tevékenység bejelentése, bevallása, és adófizetése kapcsán felmerült kérdéseket foglalja össze, illetve a helyes gyakorlat kialakulásához kíván segítséget nyújtani.

Az ideiglenes jelleggel piacozó, vásározó adózó a tevékenység megkezdése elõtt, de legkésõbb a kezdés napján köteles az állami adóhatóságnál bejelenteni a tevékenység kezdetét. A bejelentésre a 10THIPA adat- és változás-bejelentõ lap szolgál. A bejelentõlapon lehetõség van több bejelentés egyidejû megtételére akár több lapon keresztül is, így ha az alkalmi piacozó az árusítások helyszínét és idõpontját elõre ismeri, úgy a bejelentését akár több településekre vonatkozóan is megteheti egyszerre, egy bejelentõlapon.

Az ideiglenes jelleggel végzett tevékenység után fizetendõ adóról a tevékenység befejezésének napján bevallást kell beadni és ezzel egyidejûleg kell megfizetni az adót is.

Az ideiglenes tevékenység befejezését nem szükséges külön bejelenteni, a tevékenység befejezését követõen beadott bevallással egyúttal ezt a kötelezettséget is teljesíti.

Az adót teháta bevallás benyújtásának határidejével megegyezõen, a tevékenység befejezésének napján kell megfizetni. Ha ez munkaszüneti napra esik, akkor a határidõt követõ elsõ munkanapon kell teljesíteni a kötelezettségeket.

Megváltozott az adó befizetésének módja is. Korábban kialakult gyakorlat volt, hogy a piacozó, vásározó tevékenység helyszínén, illetve egyes településeken az önkormányzatoknál készpénzben történt az adó megfizetése.

2010. január 1-jétõl a pénzforgalmi számlával rendelkezõ adózó a belföldi pénzforgalmi számlájáról átutalással, a pénzforgalmi számlával nem rendelkezõ adózónak készpénz-átutalási megbízással, vagy lakossági folyószámláról kell fizetési kötelezettségét teljesíteni. Készpénzben történõ fizetésre nincs lehetõség.

A fentiek a gyakorlatbanazt jelentik, hogy ha egy adózó egy településen hetente egy-egy napon végez alkalmi jelleggel piacozó tevékenységet, akkor a bejelentõ lapon a tevékenység kezdetét minden alkalommal be kell jelenteni és az adott napra a 1044-es bevallást be kell nyújtania. Amennyiben a piacozó tevékenységet ugyanazon a településen több, egymást követõ napon, egy nap megszakítás nélkül végzi, akkor legkésõbb az elsõ napon kell bejelentkeznie, az utolsó napon – a tevékenység befejezésekor – pedig bevallást kell benyújtania. Az ideiglenes iparûzési tevékenység bevallására 1044-es számú bevallás 09. lapja szolgál.

Forrás: APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága

www.apeh.hu

***

Egyéni vállalkozók és egyéni cégek kézikönyve 2010

Ez a könyv összefoglalóan tartalmazza mindazt, amit az új szabályok szerinti egyéni vállalkozásról és az egyéni cégrõl tudni kell. Szerzõ: Dr.Szabó Tibor ügyvéd adószakértõ, az Önadózó újság fõszerkesztõje. Formátum: hagyományos nyomdai elõállítású könyv. Terjedelem: 280 oldal. Kiadó: Adónet.hu Zrt. Megjelent: 2010 január 20-án. Ára: 4.900,-Ft  + 740,-Ft szállítási költség összesen: 5.640,-Ft.

Megrendelés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra