Így segíti az Ön munkáját az Önadózó 2011-ben

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Tekintse meg 2011 januári számunk tartalomjegyzékét. Minden adóváltozást bemutatunk. Folytatjuk az elektronikus számlázás gyakorlatának bemutatását. Önadózó: Segítség a szakmai munkához.

___________________________________________

Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a mûhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerû teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

___________________________________________

ELÕZETES AZ ÖNADÓZÓ 2011 JNAUÁRI SZÁMÁBÓL

Munkáltatói, kifizetõi feladatok a 2010. évi szja elszámolásával kapcsolatosan * Személyi jövedelemadó változások – 2011 *  A magánszemélyek 98 százalékos mértékû különadójának új szabályairól * A számviteli törvény változásai – 2011 * Általános forgalmi adó változások – 2011 * Az adózás rendjérõl szóló törvény változásai – 2011 * Társadalombiztosítási változások 2011 * Foglalkoztatási kedvezmények és a rehabilitációs járulék változása – 2011 * Magánnyugdíjpénztári tagok aktuális teendõi *  Az elektronikus számlázás jogi alapjai II. * Az elektronikus számlázás gyakorlata II. * Számítógépes számlák utólagos stornózása, helyesbítése

MUNKÁLTATÓI, KIFIZETÕI FELADATOK A 2010. ÉVI SZJA ELSZÁMOLÁSÁVAL KAPCSOLATOSAN

A magánszemélyek 2010. évi személyi jövedelemadójának elszámolásával kapcsolatosan számos, már januárban is határidõs feladat hárul a munkáltatókra, kifizetõkre. A magánszemélyek részére jövedelemigazolást kell kiállítani, az adóhatóság felé adatszolgáltatást kell teljesíteni, továbbá adott esetben a munkavállalók adómegállapítását is el kell készíteni. Ezeket a feladatokat az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvényben (a továbbiakban: Art.) meghatározott módon és határidõre kell teljesíteni.

SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ VÁLTOZÁSOK - 2011

Ismertetjük a fõbb változásokat: 1) Egykulcsos adó 2) Adómentes bevételek körének változása 3) Bevételnek nem minõsülõ tételek 4) Az összevont adóalap megállapítása 5) Családi kedvezmény 6) Adójóváírás 7) Összevont adóalap adóját csökkentõ adókedvezmények 8) Külön adózó jövedelmek  10) Rendelkezés az adóról  11) Egyéni vállalkozókat érintõ változások   12) Mezõgazdasági õstermelõket érintõ változások 13) Adónyilatkozat (söralátét)  14) Egyéb változások 15)  Eva változások

A MAGÁNSZEMÉLYEK 98 SZÁZALÉKOS MÉRTÉKÛ KÜLÖNADÓJÁNAK ÚJ SZABÁLYAIRÓL

Az Alkotmánybíróság a 184/2010. (X. 28.) AB határozatában megsemmisítette az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi XC. törvény (a továbbiakban: Törvény) 8-12. §-a és 133. §-át. Az Országgyûlés ezért meghozta a 2010. évi CXXIV. törvényt (a továbbiakban: Mód. törvényt), mely – hasonló, ugyanakkor lényeges elemeiben eltérõ formában – ismételten bevezette a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelõ 98 százalékos mértékû különadót. Tekintettel arra, hogy az adókötelezettség teljesítésének módja az eredeti elõírásokhoz képest alapvetõen átalakult, így az alábbi cikkben a jogalkalmazók munkájának megkönnyítése érdekében az új különadóval kapcsolatos szabályokat – különös tekintettel az eredeti állapothoz képest bekövetkezett változásokra – ismertetem.

TÁRSASÁGI ADÓ ÉS A  PÉNZÜGYI SZERVEZETEK KÜLÖNADÓJA VÁLTOZÁSAI  2011

Írásunkban a 2010 novemberében elfogadott az adó- és járuléktörvények, a számviteli törvény és a könyvvizsgálói kamarai törvény, valamint az európai közösségi jogharmonizációs kötelezettségek teljesítését célzó adó- és vámjogi tárgyú törvények módosításáról szóló 2010. évi CXXIII. törvény által elfogadott, az említett két adónemet érintõ módosításokat mutatjuk be, amelyek döntõen 2011. január 1-jén lépnek hatályba. Van azonban a módosítások között olyan is, amelyet már a 2010. adóévi adókötelezettségnél is lehet alkalmazni, illetve olyan, amely 2013. január 1-jén lép hatályba.

A SZÁMVITELI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI - 2011

A számviteli törvény módosítását az Országgyûlés elfogadta. A törvénymódosítás elsõsorban az egyszerûsített éves beszámoló készítés lehetõségének a bõvítését, a jogszabályi környezet változásának számviteli elõírásokon történõ átvezetését, valamint a gyakorlati alkalmazás során felmerült kérdések, felvetések megválaszolását, egyértelmû megítélését segítik. A törvénymódosítás 2011. január 1-jén lép hatályba, azonban az elõírásokat a 2010-es üzleti évre is lehet alkalmazni. A legfontosabb tartalmi változások az alábbiak.

ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VÁLTOZÁSOK - 2011

A 2011. évi Áfa törvény változásai nem olyan léptékûek és fontosságúak, mint a korábbi évek jogszabály módosításai. Gyakorlatilag az EU direktíváknak történõ megfelelés szándéka vezette a jogszabályalkotókat a változások megfogalmazása során, és talán mondhatni, hogy adminisztráció egyszerûsítés nyomait is fellelhetjük a változások között, amelyeket itt ismertetünk.

AZ ADÓZÁS RENDJÉRÕL SZÓLÓ TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI - 2011

Az adózás rendjérõl szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) rendelkezéseinek 2011. január 1-jétõl hatályba lépõ módosításai tartalmaznak az adminisztrációs terhek csökkentésére, az eljárások egyszerûsítésére, gyorsabb lefolytatására, a jogalkalmazást segítõ egyértelmûsítésre, pontosításra vonatkozó szabályokat. Megjelennek a törvényben új jogintézmények is, mint pl. a bevallási késedelem bejelentése, vagy az adónyilatkozat, mint egyszerûsített bevallási forma. Mindezek mellett több rendelkezés kapcsolódik az adóhatóságok szervezetét érintõ változásokhoz. 2011. január 1-jével az Adó-és Pénzügyi Ellenõrzési Hivatal valamint a Vám- és Pénzügyõrség egyesítésével megkezdõdik az adó- és vámigazgatás szervezeti integrációja.

TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI VÁLTOZÁSOK 2011

A Tbj. 2011. január 1-jétõl módosított elõírásai közül a járulékfizetés tekintetében kétségkívül a legjelentõsebb, és a legnagyobb érdeklõdéssel várt változás, hogy – az Alkotmánybíróságnak a kötelezettség alkotmányellenességének megállapítására, és megsemmisítésére irányuló beadványokat elutasító verdiktje ellenére – a jogalkotó megszüntette a fõállású vállalkozók tekintetében a tevékenységre jellemzõ kereset utáni járulékfizetést. A Módtv. járulékkötelezettségeket érintõ további jelentõsebb módosításai az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 29-i 883/2004/EK. rendelete és az ennek végrehajtására vonatkozó eljárás megállapításáról az Európai Parlament és a Tanács 2009. szeptember 16-i 987/2009/EK. rendelete magyarországi végrehajtását támogató eljárási szabályokat tartalmaznak.  Mindezek mellett a Módtv. számos, a Tbj. gyakorlati alkalmazását könnyítõ részletszabályt is megalkotott, illetve módosított.

FOGLALKOZTATÁSI KEDVEZMÉNYEK ÉS A REHABILITÁCIÓS JÁRULÉK VÁLTOZÁSA - 2011

A 2010. évi CXXIII. törvény - egyebek mellett módosítja a START-PLUSZ, START-EXTRA kártyás foglalkoztatásra vonatkozó elõírásokat, a rehabilitációs hozzájárulás megállapításának szabályait. Ismertetjük az eho változásokat is.

MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRI TAGOK AKTUÁLIS TEENDÕI

Lapunk januári számának lapzártáját követõen zárószavazza majd az Országgyûlés a magánnyugdíjpénztárakat érintõ törvényjavaslatot. Erre figyelemmel kivételesen még az elfogadása elõtti formájában ismertetjük – mert mire a következõ lapszámunk megjelenik, a döntési határidõk lejárnak. A törvényjavaslat elfogadásáról és végleges tartalmáról honlapunkon (www.onadozo.hu) adunk tájékoztatást.

AZ ELEKTRONIKUS SZÁMLÁZÁS JOGI ALAPJAI II.

Elektronikus számlák kibocsátására 2004. májusa, vagyis az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk óta lehetõség van. Az elmúlt 6 évben sem sikerült ugyanakkor az áttörés, sok vállalkozás még most sincs tisztában a lehetõségekkel. Jelen cikk célja, hogy a legfontosabb rendelkezéseket ismertesse az elektronikus számlázással összefüggésben, illetve tisztázzon olyan kérdéseket, melyek több adózónál felmerültek az elmúlt hónapokban, években a témakörrel kapcsolatban. Az írás elsõ részét a 2010 decemberi szám tartalmazza.

AZ ELEKTRONIKUS SZÁMLÁZÁS GYAKORLATA II.

A 2010. decemberi számunkban kezdett sorozatunkban bemutatjuk az elektronikus számlázás technikáját, jellemzõit, elõnyeit. A következõ gyakorlati kérdéseket fejtjük ki: az e-számla elemei, a számla elõállítása, az elektronikus aláírás, minõsített idõbélyeg, postázás, az elektronikus számla befogadása, a számla könyvelése, archiválás. Az elkövetkezõkben  bemutatunk  esettanulmányokat is.

SZÁMÍTÓGÉPES SZÁMLÁK UTÓLAGOS STORNÓZÁSA, HELYESBÍTÉSE

Már a stornózás és helyesbítés szavak használatáról is megoszlanak a vélemények. A számlák stornózásának és helyesbítésének módjáról rengeteg egymásnak is ellentmondó vélemény jelent meg. Ezen szabályoknak értelmezése a számítógépes számlákra vonatkozóan különösen sok problémát jelent.

***

ÖNADÓZÓ elõfizetéssel - lépéselõnyben az adózásban!

Önadózó - az adózók lapja. Adó, tb. számvitel a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket.  Elõfizetési  díj  2011. 1-12. hónapra 17.640,-Ft. (1.470,-Ft/hó)  Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra