Információbiztonsági esetek - Adat jogosulatlan megváltoztatása, törlése, hozzáférhetetlenné tétele

JOG

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: Dr. Szabó Tibor

Címkék: információbiztonság, információs rendszer megsértése


Facebook oldal, Google fiók jelszavának más általi jogosulatlan megváltoztatása megvalósítja az információs rendszer vagy adat megsértése bűncselekményét (Btk. 423. §)

Adat jogosulatlan megváltoztatása, törlése, hozzáférhetetlenné tétele
 
Az információs rendszer vagy adat megsértése bűncselekményének ezen elkövetési magatartást az tanúsítja, aki az információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz. A büntetési tétel bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés (423§ /2/ b.).
 
Ha az adat jogosulatlan megváltoztatása jelentős számú információs rendszert érint, a büntetés bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés (423§ /3/).
 
Esetek
 
● Facebook oldal, Google fiók jelszavának más általi jogosulatlan megváltoztatása
 
A vádlott abból a célból, hogy teljes körűen ellenőrizni tudja baráti kapcsolatait és programjait - a sértett Facebook oldalának jelszavát többször, a Google fiókjának jelszavát egyszer megváltoztatta és ezzel a hozzáférését megakadályozta. Ezzel a magatartásával elkövette a 2 rb. - egy esetben a Btk.6.§.(2) bekezdése alapján folytatólagosan elkövetett - a Btk.423.§.(1) bekezdés c/ pontja szerint minősülő információs adat megsértésének vétségét. (A Btk. 423.§-a azóta módosult).  (Fővárosi Ítélőtábla 5.Bf.300/2016/40.)

INGYENES JOGSEGÉLYVONAL ÖNADÓZÓ ELŐFIZETŐKNEK! 

A koronavírus-járvány miatt az Önadózó ingyenes jogi tanácsadással segíti előfizetőit: veszélyhelyzeti rendeletek értelmezése, munkajog, adózás, adatvédelem. dr. Szabó Tibor ügyvéd válaszol, az ügyfélkód megadásával elérhető telefonon: 30 3787 637 – e-mailben: office@drszt.hu Fizessen elő az Önadózóra most májustól decemberig 15.960,-Ft-ért - és máris igénybe veheti az Önadózó Jogi Segélyvonal szolgáltatást, és minden továbbit: Elõfizetés: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra