Információbiztonsági esetek - Adat jogosulatlan megváltoztatása, törlése, hozzáférhetetlenné tétele

JOG

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: Dr. Szabó Tibor

Címkék: információbiztonság, információs rendszer megsértése


Facebook oldal, Google fiók jelszavának más általi jogosulatlan megváltoztatása megvalósítja az információs rendszer vagy adat megsértése bűncselekményét (Btk. 423. §)

Adat jogosulatlan megváltoztatása, törlése, hozzáférhetetlenné tétele
 
Az információs rendszer vagy adat megsértése bűncselekményének ezen elkövetési magatartást az tanúsítja, aki az információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz. A büntetési tétel bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés (423§ /2/ b.).
 
Ha az adat jogosulatlan megváltoztatása jelentős számú információs rendszert érint, a büntetés bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés (423§ /3/).
 
Esetek
 
● Facebook oldal, Google fiók jelszavának más általi jogosulatlan megváltoztatása
 
A vádlott abból a célból, hogy teljes körűen ellenőrizni tudja baráti kapcsolatait és programjait - a sértett Facebook oldalának jelszavát többször, a Google fiókjának jelszavát egyszer megváltoztatta és ezzel a hozzáférését megakadályozta. Ezzel a magatartásával elkövette a 2 rb. - egy esetben a Btk.6.§.(2) bekezdése alapján folytatólagosan elkövetett - a Btk.423.§.(1) bekezdés c/ pontja szerint minősülő információs adat megsértésének vétségét. (A Btk. 423.§-a azóta módosult).  (Fővárosi Ítélőtábla 5.Bf.300/2016/40.)

FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek! Az Önadózó csomag előfizetési díja 2022. 7-12. hónapra 14.490,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2022, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2022, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra