Információbiztonsági esetek - Adat jogosulatlan megváltoztatása, törlése, hozzáférhetetlenné tétele

JOG

Nyomtatás
Forrás: Önadózó | Szerző: Dr. Szabó Tibor

Címkék: információbiztonság, információs rendszer megsértése


Facebook oldal, Google fiók jelszavának más általi jogosulatlan megváltoztatása megvalósítja az információs rendszer vagy adat megsértése bűncselekményét (Btk. 423. §)

Adat jogosulatlan megváltoztatása, törlése, hozzáférhetetlenné tétele
 
Az információs rendszer vagy adat megsértése bűncselekményének ezen elkövetési magatartást az tanúsítja, aki az információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz. A büntetési tétel bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés (423§ /2/ b.).
 
Ha az adat jogosulatlan megváltoztatása jelentős számú információs rendszert érint, a büntetés bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés (423§ /3/).
 
Esetek
 
● Facebook oldal, Google fiók jelszavának más általi jogosulatlan megváltoztatása
 
A vádlott abból a célból, hogy teljes körűen ellenőrizni tudja baráti kapcsolatait és programjait - a sértett Facebook oldalának jelszavát többször, a Google fiókjának jelszavát egyszer megváltoztatta és ezzel a hozzáférését megakadályozta. Ezzel a magatartásával elkövette a 2 rb. - egy esetben a Btk.6.§.(2) bekezdése alapján folytatólagosan elkövetett - a Btk.423.§.(1) bekezdés c/ pontja szerint minősülő információs adat megsértésének vétségét. (A Btk. 423.§-a azóta módosult).  (Fővárosi Ítélőtábla 5.Bf.300/2016/40.)

FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE SZOLGÁLTATÁSAIRA!

Az Önadózó  újságból, honlapból, elektronikus és online szolgáltatásokból álló előfizetői csomagja folyamatos szakmai segítséget és támogatást nyújt a komplex vállalati ügyvitel szakszerű viteléhez, a vállalkozás, intézmény adózási, kifizetői, könyvviteli és munkaügyi feladatainak ellátásához. Az adózás 2019-ben sem lesz egyszerűbb – de az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli  feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Előfizetőknek szabályzatok,- GDPR szabályzat is (éves előfizetéssel!), segédletek, Fórum szolgáltatás, plusz 2x2 mérlegképes kredit. Előfizetési díj 2019. 1-12. hóra: 22.680,-Ft. Kedvezményeink miatt az előfizetéssel pénzügyileg is nyer, nem csak szakmailag. Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra