Ingatlan értékesítés teljesítési időpontja

ÁFA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Az ingatlanértékesítés adózási mechanizmusának ismertetése előtt érdemes meghatározni az értékesítés teljesítési időpontját annak okán, mivel ezen időpont fontos szerepet játszik az esetlegesen felmerülő adófizetési kötelezettség időpontjának meghatározásában.

Áfa tv. 55. §-a értelmében a termékértékesítés teljesítési időpontjának fő szabály szerint azt az időpontot tekinthetjük, amikor az ügylet tényállásszerűen megvalósul. Az Áfa tv. általános szabályként (Áfa tv. 9 § (1) bekezdés) termékértékesítésnek definiálja az olyan birtokba vehető dolog átengedését, amely az átvevőt tulajdonosként való rendelkezésre jogosítja, vagy bármely más, a birtokba vehető dolog szerzése szempontjából ilyen joghatást eredményező ügylet. 
 
Az Áfa tv. 9. § (1) bekezdésének illetve az Áfa tv. 55. §-ának együttes olvasatából megállapítható, hogy az ingatlan értékesítés teljesítési időpontja nem a polgári jog szabályai szerinti tulajdonjog átszállásának időpontjához, az ingatlan nyilvántartásba történő bejegyzéshez kötődik, hanem a birtokbaadás napját tekinthetjük teljesítési időpontnak, amennyiben az megelőzi a tulajdonjog-változás bejegyzés időpontját. Példaként említhetők a tulajdonjog fenntartással kötött adásvételi szerződések, melyek esetében is az ingatlan birtokba adásának napja lesz a teljesítés időpontja és nem a tulajdonjog megszerzésének napja.
 
Az Áfa tv. 10. § a) pontja termékértékesítésnek tekinti a termék birtokbaadását olyan ügylet alapján, amely a termék határozott időre szóló bérbeadásáról vagy részletvételéről azzal a kikötéssel rendelkezik, hogy a jogosult a tulajdonjogot legkésőbb a határozott idő lejártával, illetőleg az ellenérték maradéktalan megtérítésével megszerzi. 
 
Az olyan ingatlan értékesítések esetében, ahol az ingatlan birtokba adása ugyan megtörténik, de az ingatlan vételára a birtokbaadást követően egynél több részletbe kerül megtérítésre az eladónak, az Áfa tv, a tulajdonjog átszállásának időpontjától függetlenül már a birtokbaadást termékértékesítésnek tekinti. Ebben az esetben a tényállásszerű megvalósulásnak a birtokbaadást, teljesítési időpontnak a birtokbaadás napját tekintjük.

Az Áfa tv. termékértékesítésként definiálja az építési-szerelési munkával létrehozott, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzendő ingatlan átadását is a jogosultnak, még abban az esetben is, ha a teljesítéshez szükséges anyagokat és egyéb termékeket a jogosult bocsátotta rendelkezésre (Áfa tv. 10. § d) pont).

Az építési vállalkozók által építési szerződés alapján történő ingatlan felépítését és a megrendelőnek történő átadását a törvény termékértékesítésként adóztatja (és nem szolgáltatásnyújtásként), függetlenül attól, hogy a felépítéshez szükséges anyagokat akár az építési vállalkozó vagy a megrendelő bocsátotta rendelkezésre. Fontos azonban kiemelni, hogy az ilyen típusú építési-szerelési munka csak abban az esetben minősül termékértékesítésnek, ha olyan ingatlan kerül megépítésre amelyet be kell jegyezni a földhivatali nyilvántartásban. A 10. § d) pont szerinti termékértékesítés teljesítési időpontjának, a jogosultnak történő átadásról készített átadás-átvételi jegyzőkönyv időpontját kell tekinteni.

/Az írás teljes terjedelmében az Önadózó újság 2013. februári számában olvasható!/

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra