Ingatlanokkal kapcsolatos számviteli és adózási kérdések - az Önadózó novemberi számában

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

Szeretném felhívni a figyelmét, és segíteni a munkáját néhány, nem elhanyagolható részlet megemlítésével, ami az ingatlanok számvitelével és adózásával kapcsolatban felmerülhet. A leírtak közül, ha csak egy érdekességet is talál, ami az Ön cégével kapcsolatban éppen aktuális kérdésként merült fel, már megérte elolvasni ezt a pár sort. Az írás az Önadózó novemberi számában olvasható


Kérjen ingyenes Önadózó bemutató számot!

Az Önadózó újság egy korábbi számának megküldésével Ön betekintést nyerhet abba a műhelymunkába, amellyel havonta többezer vállalkozás, intézmény és tanácsadó részére nyújtunk segítséget, szakmai információkat, megoldásokat adókötelezettségeik szakszerű teljesítéséhez. Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb - Számvitel - Munkaügy a gyakorlatban, havonta 64 oldalon. A megadott postacimre megküldjük, jelezze e-mailben: info@onadozo.hu

______________________________________________________________


ÍGY SEGÍTI AZ ÖN MUNKÁJÁT AZ ÖNADÓZÓ NOVEMBERBEN

"Ne vágj ki minden fát!" - énekli Koncz Zsuzsa. Így vagyunk a pénzügyi-gazdasági tevékenység szakmai információ-forrásaival is. Az újra fellángoló válság miatt sok vállalkozás kénytelen saját megszorító intézkedéseit bevezetni: kevesebb szakkönyvet rendel, kevesebb szakmai konferencián, képzésen vesz részt. Mert úgy érzi a túlélés a tét. De éppen ezért, a túlélés miatt nem lehet mindent lemondani, mert a végén teljesen magunkra maradunk, még a vevõink, ügyfeleink is elhagynak bennünket. Meggyõzõdésünk, hogy a 2012-re összeállított szolgáltatáscsomagunk az Önadózót valóban a pénzügyi-számviteli-bérszámfejtõi munkahelyek nélkülözhetetlen munkatársává teszi.

VÁLLALKOZÁSOK EGYMÁS KÖZÖTTI INGYENES ESZKÖZ ÁTHELYEZÉSI LEHETÕSÉGEI

Az írás a nyereséges, társasági adóalany cégek közötti ingyenes, de feltételekhez kötött eszköz-átcsoportosítási lehetõségekkel foglalkozik, és segítséget nyújt a törvény adta lehetõségek gyakorlati kihasználásához. A legtöbb hazai vállalkozó nem ismeri még ezeket a megoldásokat, holott a feltételek betartásával hatékonyan lehet irányítani a cégek eredményét. A leírtakat adóhatósági és minisztériumi tájékoztatás is megerõsíti.

A TAGI KÖLCSÖN RENDEZÉSÉNEK LEHETÕSÉGEI, ADÓZÁSI, SZÁMVITELI KÉRDÉSEI  

Gazdasági társaságok tagjai gyakran nyújtanak kölcsönt vállalkozásuknak átmeneti likviditási nehézségek kezelésére, hosszabb, rövidebb idõre. A gazdasági társaságok mûködése, fejlõdése komoly érdeke a társaság tagjainak, ezért merülhet fel az a kérdés, hogy a nyújtott kölcsönt késõbb esetleg a jegyzett tõke emelésére fordítsák, vagy a veszteséges gazdálkodás miatt ennek segítségével érjék el a jogszabályban meghatározott tõkeminimumot. Az írás nem foglalkozik a tagi kölcsön nyújtás részleteivel, de a tagi kölcsön elengedésével, a jegyzett tõke emelésének, a tõkeminimum biztosításának részleteivel, a tagi kölcsön közvetlen apportjával, számviteli, adózási, illetékfizetési kérdésekkel igen.

AZ ÚJ NÉMET-MAGYAR KETTÕS ADÓZTATÁS ELKERÜLÉSÉRÕL SZÓLÓ EGYEZMÉNY

A Németország és Magyarország közötti, a kettõs adóztatás elkerülésérõl szóló nemzetközi egyezményt a 2011. évi LXXXIV. törvénnyel 2011. július 4-én hirdették ki. Az Egyezményt feltehetõen már a 2012. január 1-jétõl kifizetett összegekre alkalmazni kell, feltéve persze, hogy a ratifikációs okmányok kicserélése idén megtörténik.

JÖVEDÉKI ADÓ - EGY ÉV ALATT HETEDSZER VÁLTOZTATVA

A 2010. évi XC. törvénnyel kezdõdõen egy év alatt immár hetedszer nyúltak bele a jövedéki adótörvénybe! Volt, amikor pusztán technikai módosítások, máskor komoly, érdemi változások történtek. Jelen esetben inkább ez utóbbiról van szó: adómérték emeléseket tartalmaz, illetve új elkobzási, bírságolási jogcím jelenik meg.

A NYUGELLÁTÁSOK ÉS A BALESETI JÁRADÉK 2011. NOVEMBERI KIEGÉSZÍTÉSE

A Magyar Közlöny 2011. évi 114. számában jelent meg a 198/2011. (X.5.) Korm. rendelet, amely a nyugellátások és a baleseti járadék 2011. novemberében történõ egyösszegû kiegészítésérõl rendelkezik.  Ismertetjük a jogszabály alkalmazásának feltételeit.

VÉGTÖRLESZTÉSI TANÁCSADÓ

2011. szeptember 29-én hatályba lépett a deviza alapú kölcsönszerzõdések kedvezményes árfolyamú végtörlesztését lehetõvé tevõ törvény. Írásunkban a teljesítési feltételeket foglaljuk össze, külön kitérünk a felmerülõ adózási kérdésekre is.

INGATLANOKKAL KAPCSOLATOS SZÁMVITELI ÉS ADÓZÁSI KÉRDÉSEK

Az ingatlanok számvitelérõl és adózásáról már jó néhány kiadvány jelent meg, amelyek sok oldalon keresztül részletesen bemutatják, hogyan is kell alkalmazni a gyakorlatban az ingatlanokkal kapcsolatos, különbözõ jogszabályokban rögzített elõírásokat. Figyelembe véve a terjedelmi korlátokat is, cikkemben nem egy részletes leírást és gyakorlati útmutatót szeretnék Önnek készíteni, csupán szeretném felhívni a figyelmét, és segíteni a munkáját néhány, nem elhanyagolható részlet megemlítésével, ami az ingatlanok számvitelével és adózásával kapcsolatban felmerülhet. A leírtak közül, ha csak egy érdekességet is talál, ami az Ön cégével kapcsolatban éppen aktuális kérdésként merült fel, már megérte elolvasni ezt a pár sort.

SZABAD-E ÚJRAKÖNYVELNI A KORÁBBI ÉVEKET?

Kereste már meg Önt cégvezetõ azzal a kéréssel, hogy a korábbi évek könyvelését végezze el újra? Ha a korábbi évek könyvelésében a hibák nagyobb számban fordulnak elõ, akkor azok javítása több idõt venne igénybe, mint egy komplett újrakönyvelés. Ezért születik meg az a döntés: újra kell könyvelni. De mit kezdhetünk az így kialakult fõkönyvi kivonattal?

TELEPHELY, FIÓKTELEP LÉTESÍTÉSÉNEK KÖTELEZETTSÉGE, BEJELENTÉSE, KÖLTSÉGELSZÁMOLÁSA

A cikk arra keresi a választ, hogy van-e lehetõsége egy személynek egy másik államban vállalkozási tevékenységet folytatni a nélkül, hogy céget alapítana? A válasz egyértelmûen igen. A megoldás pedig, fióktelep létesítése, illetve – meghatározott feltételek mellett – a tevékenységnek fióktelepnek nem minõsülõ telephelyen történõ végzése. A továbbiakban azt mutatjuk be, hogy Magyarországon mely esetekben kötelezõ fióktelep létesítése és ennek mi a módja, illetve, hogy mikor lehet fióktelep létesítés nélkül vállalkozni.  Mi elõtt azonban erre rátérnénk, bemutatjuk röviden, hogy mikor beszélünk telephelyrõl.

JÁRULÉKOS KÖLTSÉGEK AZ EGYSÉGES ADÓALAPBAN.  AZ ÁFA TÖRVÉNY 70. §-ÁNAK ÉRTELMEZÉSE

Az áfa adóalap meghatározásának van egy látszólag egyszerû szabálya: a termékértékesítéshez, szolgáltatáshoz járulékosan kapcsolódó szállítói teljesítmények a fõtevékenység adóalapjába tartoznak.  Ennek mikénti értelmezése és alkalmazása a gyakorlatban azonban nem mindig ilyen egyszerû. Írásunkkal segíteni szeretnénk a helyes jogértelmezés megtalálásában.

KUPONNAL KAPCSOLATOS ELSZÁMOLÁSOK ÁFA VONZATA

A kuponnal kapcsolatos elszámolások bizonytalan adózási megítélése jelentõs adókockázatot jelent a vállalkozásoknak. A cikkben néhány elszámolási lehetõséget veszek számba a teljes körûség igénye nélkül. Igyekeztem olyan megoldásokat ismertetni, amelyek adókockázata minimális, illetve az Áfa törvény rendelkezései alapján egyértelmûen indokolható az adóelszámolása. A kuponnal történõ elszámolás adózási következményeinek ismertetésével egyelõre adósak a hivatalos szervek, amely késedelem nem igazán indokolható annak tükrében, hogy napjainkra általánossá váltak a kuponokon alapuló kereskedelmi akciók hazánkban.  

BELFÖLDI ADÓALANYOK ÁFA VISSZATÉRÍTTETÉSI SZABÁLYAI

Ezen írásunk azon Magyarországon letelepedett adóalanyoknak próbál segítséget nyújtani, akik a Közösség más tagállama felé Áfa visszatéríttetési eljárást kívánnak kezdeményezni, illetve azon adóalanyoknak is, akik a 2010. évet megelõzõ visszatéríttetési eljárások bonyolult jogi procedúrájából kiábrándulva nem próbálkoztak meg eddig más tagállamban jogszerûen áthárított forgalmi adó visszatéríttetésével.

A MEZÕGAZDASÁGI ÕSTERMELÕK ADÓZÁSA, JÁRULÉKFIZETÉSE, ILLETÉK-KÖTELEZETTSÉGEI

Írásunkban teljeskörûen áttekintjük az õstermelõk adózásának, bevétel- és költségelszámolásának, nyilvántartásvezetésének szabályait. Külön írásban foglalkzounk a járulékfizetési kötelezettségeikkel, és a támához kapcsolódóan a termõföldszerzéshez és gazdaságátadáshoz kapcsolódó illetékfizetés szabályaival.  

A MEZÕGAZDASÁGI ÕSTERMELÕ JÁRULÉKFIZETÉSI KÖTELEZETTSÉGE

Õstermelõi igazolvány alapján folytatott tevékenység esetén a biztosítási kötelezettségek  teljesítése a következõképpen alakul:

ÕSTERMELÕK TERMÕFÖLDSZERZÉSHEZ ÉS GAZDASÁGÁTADÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ILLETÉKFIZETÉSI SZABÁLYOK

Az illetékekrõl szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Itv.) a termõföld megszerzésével kapcsolatban speciális szabályokat tartalmaz és ezek között is kiemelt kedvezmények és mentességek vonatkoznak a családi gazdálkodók és õstermelõk vagyonszerzéseire, továbbá külön illetékmentességek vannak a mezõgazdasági termelõk gazdaságátadásához kapcsolódóan is.

ÖT MUNKAVÉDELMI ALAPKÉRDÉS - AMIRE A VÁLLALKOZÁSNAK TUDNIA KELL A VÁLASZT – HOGY NYUGODTAN VÁRJA A MUNKAVÉDELMI FELÜGYELÕT!

Ez nem egy tanulmány, amit elolvasva többet tud majd a munkavédelemrõl, hiszen melyik vállalkozó akar többet tudni a munkavédelemrõl? Inkább egyszerû lépésekre lebontva, mindenki számára érthetõ módon elmagyarázom, hogyan tegyen rendbe egyes részterületeket, annak érdekében, hogy nyugodtabban várhassa a munkavédelmi felügyelõket. Nem fogok jogszabályokat idézni. Az elõírások ismertetése helyett inkább konkrétan megmondom, hogyan oldja meg a munkavédelmi feladatait a lehetõ leghatékonyabban.

ELKÜLDÉS HELYETT – FEGYELMEZÉSI ESZKÖZÖK A MUNKAJOGBAN

A Munka Törvénykönyve nem szabályozza a fegyelmi felelõsséget, mindez ugyanakkor nem jeleni azt, hogy a munkáltatói alternatíva a munkaviszony megszüntetésében vagy a „hallgatásban” merülne ki. Egy részt alkalmazható a jog által nem rendezett figyelmeztetés, másrészt a kollektív szerzõdésben vétkes kötelezettségszegésért megállapítható joghátrány. A törvény „karcsú” szabályozását az ítélkezési gyakorlattal egészítjük ki.

A CÉGVEZETÕK 7 FÕBÛNE

A cégvezetésben az egyik legnehezebb dolog a vezetés. Nagyon sok vállalkozás ezért ragad be egy szinten a növekedésben, mert  ahogy nõ a cég, a tulajdonosnak egyre inkább vezetõi munkája van, és egyre kevesebbet foglalkozik termékekkel, gyártással, szolgáltatással és a vevõkkel. Embereket vezetni nem könnyû dolog. Azért adnak a vezetõknek magas fizetést, mert vezetésre hatékony ember kevés van, és ezt a kincset meg kell becsülni.

A KERESKEDELMI CSOMAGOLÁS TERMÉKDÍJA ÉS A KOORDINÁLÓ SZERVEZET PROBLÉMAKÖRE A 2009-ES ÉV TERMÉKDÍJ ELLENÕRZÉSÉBEN

Egy konkrét termékdíj-ellenõrzés ügyben vetõdött fel az a kérdés, hogy az adózó a kereskedelmi csomagolás „E” termékdíjtételének megfizetése körében köthet-e megállapodást – a fennálló átvállalási szerzõdése mellett mellett – másik hasznosítást koordináló szervezettel, kifejezetten csak a PET palackok gyûjtése és errõl igazolás kiadása tárgyában. Jogszerû ez, vagy nem?  A probléma kifejezetten csak a 2009-es évet, illetve annak jövõbeni adóellenõrzését érinti – 2010-tõl megváltozott a szabályozás. 

______________________________________________________________

ÖNADÓZÓ újság - szakmai segítség az adózásban és könyvvitelben!

Önadózó - az adózók lapja. Adó - Tb. - Számvitel  - Munkaügy a gyakorlatban havonta 64 nyomtatott oldalon. Megjelenik minden hónap elsõ napján. Hétezer könyvelõ irodának,  vállalkozásnak és intézménynek szolgáltatunk havonta,  11 ezren olvassák rendszeresen heti hírlevelünket. Elõfizetõknek 20% szakkönyv vásárlási kedvezmény, ingyenes e-könyvek, e-Önadózó. Ügyfélszolgálat 1085 Budapest, József körút 53. Tel: 267 5010.  Most mér a régi áron fizethet elõ 2012. 1-12. hóra: 17.640,-Ft / 1.470,-Ft/hó.  De jövõre drasztikusan emeljük az árat.

Elõfizetés: info@onadozo.hu


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra