Ingó értékesítés adózási szabályai 2012-ben

SZJA

Nyomtatás
Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: Csuka Henriette Ügyfélkapcsolati Osztály vezetője

Címkék: ingóértékesítés, fémhulladék, ingó


2012. január elsejétől megváltoztak az ingó értékesítés szabályai. A magánszemély (nem egyéni vállalkozó) ingó vagyontárgy értékesítésének szja vonzata szempontjából három esetet különböztetünk meg.

Főszabályként az ingó vagyontárgy értékesítése során a jövedelem megállapítása úgy történik, hogy a kapott bevételből le kell vonni az ingó vagyontárgy megszerzésére fordított összeget, az esetleges értéknövelő beruházás értékét, valamint az átruházással kapcsolatos kiadásokat (pl. hirdetési költség).
 
Az ügylet jellegétől függ, hogy mit tekintünk átruházásból származó bevételnek. Sima adásvétel esetén a bevétel az eladási ár, ha elcseréljük az ingóságunkat a cserébe kapott dolognak a szokásos piaci értéke, ha az ingóságunkat egy cég részére nem pénzbeli hozzájárulásként átadjuk, a társasági szerződésben, más hasonló okiratban meghatározott érték.
 
Hogy mit kell megszerzésre fordított összegnek tekinteni, az attól függ, hogy hogyan került a tulajdonunkba az utóbb eladásra kerülő ingóság. Ha az eladott ingóságot vásárlás útján szereztük, a megszerzésre fordított összeg a vásárlásról szóló szerződés vagy számla szerinti érték, ha cserében kaptuk, akkor a csereeszköz szerinti érték, külföldről behozott ingóság esetén a vámkiszabás alapjául szolgáló érték, öröklés esetén a hagyatéki eljárásban megállapított érték, ingyenesen szerzett ingóság esetében a megszerzéskori szokásos piaci érték.
 
Ha az eladásra került ingóság megszerzésre fordított összege nem állapítható meg, a bevétel 25 %-a számít jövedelemnek.
 
A jövedelemszerzés időpontja, a szerződés kelte, ennek hiányában az ellenérték átvételének napja.
 
Az így keletkezett külön adózó jövedelmet, a magánszemélynek az adóbevallásban kell megállapítania, mely jövedelem után a felszámítandó adó mértéke 16 %, melyet az szja bevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetni.
 
A fő szabály esetében nem kell megfizetni az ily módon keletkezett adót, ha az éves szinten a 32.000 Ft-ot nem haladja meg.
 
Ingó értékesítés gazdasági tevékenység keretében

Ha az ingó vagyontárgy átruházását a magánszemély rendszeresen, üzletszerűen, tartósan végzi, azaz gazdasági tevékenység keretében, az ingó átruházásából származó jövedelmet a fentiekkel megegyező módon kell megállapítani, de az így keletkezett jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, s így az összevont adóalap részeként adózik, amit a magánszemélynek az adóbevallásban kell bevallania.
 
Az ingó vagyontárgy értékesítésére tekintettel nem kell jövedelmet megállapítania, s az üzletszerűséget sem kell vizsgálni, ha a fenti két eset szerint keletkezett bevétel éves szinte nem haladja meg a 600.000 Ft-ot.
 
Fontos kihangsúlyozni, ha valaki gazdasági tevékenység keretében végzi ingó értékesítéseit ehhez adószám kiváltása szükséges.
 
Fémhulladék eladása

Ha a magánszemély fémhulladékot ad el felvásárlónak, a kapott bevételt bevallania nem kell.
 
A felvásárlónak a magánszemély bevételének 25 %-a után keletkezik 16 %-os szja fizetési kötelezettsége, amit a felvásárlónak havonta, magánszemélyhez nem köthető kötelezettségként kell bevallania és megfizetnie.
 
Ez esetben sem a 32.000 Ft-os, sem a 600.000 Ft-os, fentiekben ismertetett szabály nem alkalmazható.
 
Ilyenkor sem a magánszemély, sem a felvásárlót egyéb közteherrel összefüggő kötelezettség nem terheli.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra