Jogszabályváltozás - Szeptembertől új szabályok vonatkoznak az utazásszervezőkre

KKV

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: utazásszervezési szolgáltatás


A képesítés jellegéhez kötött gyakorlati időt ír elő a kormány az utazásszervezői engedély megszerzéséhez, továbbá egy személy csak egy cégnél töltheti be ezt a pozíciót - egyebek mellett ezt tartalmazza az utazásszervezésről szóló kormányrendelet módosítása, amely szeptember 2-tól hatályos.

A módosítás alapján az utazás szervezésért felelős személynek továbbra is meghatározott képesítéssel kell rendelkeznie. E körbe tartozik például a turisztikai szervező, értékesítő szakképesítés, illetve a magasabb turisztikai, illetőleg idegenforgalmi közgazdász szakképzettség, vagy akár más felsőfokú végzettség is. 

Az utazásszervezői, illetve utazásközvetítői engedély megszerzéséhez e munkakörökben eltöltött szakmai gyakorlati idővel kell rendelkeznie a felelős vezetőnek. A képesítésétől függően a kötelezően előírt szakmai gyakorlat a középfokú szintű képesítés esetén 7 év, az általános bármilyen felsőfokú végzettség esetén 5 év, illetve mindössze 3 év a turisztikai közgazdász szakképzettséggel rendelkezőknél. Ez utóbbi körbe sorolja a rendelet a turisztikai vagy idegenforgalmi szakirányú továbbképzésben szerzett szakképzettséget is. 

A cég szakmai felelős vezetőjének a nyelvismeretét legalább egy felsőfokú nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű okirattal kell igazolnia. 

A rendelet előírja, hogy a tevékenységért felelős személy egyidejűleg csak egy utazási vállalkozásnál láthatja el ezt a  tisztséget. Az illető az utazási vállalkozásnál munkavállalóként, vagy pedig foglalkoztatásra irányuló egyéb jogviszony alapján is elláthatja ezt a tisztségét. Így például megbízási szerződéssel is alkalmazható, de legalább heti 20 órára kell kötni a szerződést. Ez az előírás azt a cél szolgálja, hogy a tevékenységért felelős személy a gyakorlatban is részt vegyen az utazási vállalkozás mindennapi tevékenységében, és biztosítsa annak folyamatos szakszerű működtetését. 
 
A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal nyilvántartásában szereplő utazási vállalkozásoknak ez év december 31-ig kell igazolniuk a hivatalnak, hogy a szakmai tevékenységért felelős személyük megfelel ezeknek az előírásoknak.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra