Jön az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP)

ART

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: EMAP


A projekt célja, a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése mellett, hogy alapjaiban újítsa meg a foglalkoztatók beszámolási kötelezettségeit. Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak például bérprogram-fejlesztő cégekkel, a projekt iránt érdeklődő foglalkoztatókkal, és a bérszámfejtő szakma képviselőive - mondta Izer Norbert PM államtiktár

Uniós szinten is példaértékű változásokat hajtott végre az adóadminisztráció csökkentése terén Magyarország az elmúlt években, ezt folytatta a kormányzat az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) projekttel, amelynek célja a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése - mondta Izer Norbert 

Az új, innovatív megoldással időt és pénzt tudnak megtakarítani a cégek - jelentette ki a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

A versenyképesség növelésének egyik eleme a cégek bürokratikus terheinek csökkentése. Míg a magánszemélyek esetében - a személyi jövedelemadó-bevallás adóhivatali elkészítésével - az adóval kapcsolatos adminisztráció csaknem nullára csökkent, addig a vállalkozásoké még mindig jelentős. Ezért a versenyképesség további javulásához mindenképp szükség van az adminisztrációs terhek csökkentésére - magyarázta az államtitkár.

Izer Norbert hangsúlyozta, hogy a vállalkozások foglalkoztatáshoz kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettsége az adminisztrációs terhek csaknem negyedét teszi ki. Ennek egyszerűsítése érdekében kötelezte el magát a kormány az Eseményalapú Adatszolgáltatási Platform (EMAP) pilot projekt elindítása mellett.

Az államtitkár kiemelte: a projekt célja, a vállalkozások foglalkoztatással összefüggő adminisztrációs terheinek csökkentése mellett, hogy alapjaiban újítsa meg a foglalkoztatók beszámolási kötelezettségeit. Ám nemcsak a munkáltatók, hanem a munkavállalók, és az állam számára is hasznos a projekt. Ugyanis a cégek jelenleg számos foglalkoztatáshoz kapcsolódó eseményt rögzítenek a bérprogramjaikban. Azzal, hogy ezen adatokból nem kell nyomtatványokat képezni, hanem egyszerűen és közvetlenül az EMAP rendszerbe küldik azokat, időt és pénzt tudnak megtakarítani - fejtette ki Izer Norbert.

A beépített tartalmi ellenőrzések miatt csökken az utólagos korrekciók száma, ami szintén időmegtakarítás. A munkavállalók számára mindig valós idejű, ellenőrzött és naprakész adatok fognak rendelkezésre állni. Az állam esetében pedig egyszerűbbé válnak a hivatali folyamatok, így csökken a bürokrácia - emelte ki az államtitkár.

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak például bérprogram-fejlesztő cégekkel, a projekt iránt érdeklődő foglalkoztatókkal, és a bérszámfejtő szakma képviselőivel - tájékoztatott Izer Norbert.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra