Jövőre több fejlesztési tartalékot képezhetnek a vállalkozások

TAO

Nyomtatás
Forrás: MTI

Címkék: fejlesztési tartalék


A fejlesztésitartalék-képzés azt jelenti, hogy egy vállalat a tárgyi eszközökre még azok beszerzése előtt elszámolhatja azok értékcsökkenését/amortizációját adóalapcsökkentő tételként.

Jövőre a jelenlegi legfeljebb 500 millió forint helyett 10 milliárd forint fejlesztési tartalékot is képezhetnek a vállalkozások. Az igénybe vevők köre várhatóan nem nő jelentősen, a fejlesztési tartalékokok azonban jelentősen emelkedhetnek - hívja fel a figyelmet a Via Credit pályázati tanácsadó. 
 
A fejlesztésitartalék-képzés azt jelenti, hogy egy vállalat a tárgyi eszközökre még azok beszerzése előtt elszámolhatja azok értékcsökkenését/amortizációját adóalapcsökkentő tételként. Fejlesztési tartalékot most a nyereség feléig, de maximum 500 millió forintig - ez emelkedik januártól 10 milliárd forintra - lehet képezni, és ennek 9 százalékával lehet csökkenteni a társasági adót. Cserébe a vállalkozás vállalja, hogy négy éven belül a megképzett összeg értékéig beruházást hajt végre. 

Ha egy vállalatnak 20 milliárd forint a nyeresége, a 9 százalékos adókulcs mellett 1,8 milliárd forint társasági adót kell fizetnie. Ha viszont a nyereség felére megképezi a fejlesztési tartalékot, már csak 10 milliárd forint nyereség után kell 900 millió forint adót megfizetnie. 

Az adómegtakarítást a vállalkozásnak később természetesen vissza kell fizetnie úgy, hogy annak az eszköznek (gépnek, ingatlannak, berendezésnek) az amortizációját nem számolhatja majd el, amire az adóalapcsökkentést korábban igénybe vette. Ez a konstrukció így egy kamatmentes kölcsönnek tekinthető, amelynek futamideje 5 évtől akár 40 évig is terjedhet - írja közleményében a tanácsadó.

A Via Credit és a Corvinus Egyetem vizsgálata szerint eddig évente 25-30 ezer vállalkozás vette igénybe a késleltetett adófizetést, amelyek évente együttesen 40 milliárd forintnyi adófizetéstől mentesültek átmenetileg. A becslések alapján legrosszabb esetben is 5-6 év után fizetik meg az adót, míg a legjobb esetben akár 30-40 évre is eltolhatják. 

Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója szerint a jövő évi módosítás hatására várhatóan 3-4 százalékkal nő a mostani 25-30 ezres igénybe vevői kör, amely a nagyobb méretű vállalkozásokból tevődik össze, ahol eddig is milliárdos beruházások voltak, de nem vették igénybe a régi szabályok szerinti kedvezményt. A mostani, éves 400 milliárdos fejlesztésitartalék-képzés a Via Credit várakozásai szerint akár 700 milliárd forintra is emelkedhet. A legkedveltebb beruházási formák pedig a hosszú amortizációs idő miatt az ingatlannal kapcsolatos beruházások lesznek.

FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek! Az Önadózó csomag előfizetési díja 2022. 7-12. hónapra 14.490,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2022, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2022, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra