Jövõre változik a gáz- és távhõtámogatás rendszere

ART

Nyomtatás
Forrás: Önadózó

- Jövõ január elsejétõl változik a gáz-, és távhõtámogatási rendszer - jelentette be Budai Bernadett a keddi kormányszóvivõi tájékoztatón Budapesten. A támogatás mértéke annál a két kategóriánál változik, amelyekben az egy háztartási egységre jutó havi jövedelem 71.251 és 85.500, illetve a 85.500 és 99.750 forint közé esõ összeg.

- Jövõ január elsejétõl változik a gáz-, és távhõtámogatási rendszer - jelentette be Budai Bernadett a keddi kormányszóvivõi tájékoztatón Budapesten.  
Emlékeztetett arra: tavaly öt kategóriába sorolták a gázt és távhõt használók körét, az egy háztartási egységre jutó havi jövedelem alapján. Ebbõl négy kategória jogosult támogatásra.
Budai Bernadett tájékoztatása szerint az alacsony keresetûek két alsó kategóriájában a támogatás nem változik, a két magasabb kategóriában viszont az infláció mértékével csökken.  
A támogatás mértéke annál a két kategóriánál változik, amelyekben az egy háztartási egységre jutó havi jövedelem 71.251 és 85.500, illetve a 85.500 és 99.750 forint közé esõ összeg. Elõbbinél 25,53-ról 22 forintra, utóbbinál 18,24-rõl 14,5 forintra csökken a köbméterenkénti gázártámogatás. A távhõnél az egyik kategóriában 1068-ról 924-re, a másikban 768-ról 609 forintra csökken a támogatás gigajoule-onként. (A számításokat már a jövõ évben várhatóan 28.500 forintra emelkedõ nyugdíjminimummal végezték.)
A kormányszóvivõ jelezte: a két kategóriában átlagosan 486, illetve 514,3 forinttal lesz magasabb a havi gázszámla. Felidézte, hogy az átlag gázfogyasztás évente 1.500-1.600 köbméter, ehhez képest több mint húsz százalékos ráhagyással állapították meg a
támogatás igénybe vételének felsõ határát, a 2.000 köbmétert. Idén ez a határ 3.000 köbméter.
Budai Bernadett kifejtette, hogy a nagycsaládoknál indokolt a kétszer magasabb mennyiség, esetükben évente 4.000 köbméterig jár támogatás (idén ez még 5.000 köbméter). Ugyanakkor nagyjából 5.700 család 4.000 köbméternél több gázt fogyaszt évente, ami egyébként egy 160 négyzetméteres családi ház éves felhasználása.
- Ezt a problémát azzal orvosolja az állam, hogy jövõre a nagycsaládosoknál az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,4 százalékkal emelkedik majd a családi pótlék - jelentette be a kormányszóvivõ. Megjegyezte, hogy a távhõtámogatásnál nincs semmilyen mennyiségi korlát, aki pedig emellett gáz is használ, mindkettõhöz kaphat támogatást.
Budai Bernadett összegzésként kiemelte: a háztartások 67 százalékának nem változik a gázszámlához nyújtott támogatás, ugyanez az arány 61 százalék a távhõtámogatásnál. Mint mondta, a módosítások célja, hogy a támogatási rendszer igazságosabb legyen, azok kapjanak kompenzációt, akik valóban rászorultak. Leszögezte, hogy a támogatási rendszer átalakítása ellenére sem lesz kisebb a jogosultak köre, jövõre a háztartások nagyjából kétharmada, több mint kétmillió család lesz jogosult a kompenzációra.
A támogatást újra kérvényezni kell. Aki még az idén megteszi ezt, esetében az idei nyugdíjminimum lesz a számítás alapja, aki jövõre, ott már a várhatóan megemelt összeg. A kompenzáció visszamenõleg már nem jár, tehát ha valaki jövõ februárban adja be a kérvényt, akkor januárra nem kap támogatást.
A kormányszóvivõ kitért arra: a konvergenciaprogram világosan kijelölte, hogy mennyi pénzt lehet gáz- és távhõtámogatásokra fordítani. Idén 112 millió forint jut erre a célra, jövõre az éves keret 82 milliárd forint.

www.meh.hu - forrás:  MTI  2007. október 30., kedd  
  

Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra