Július 31-én lejár az egyes önkormányzatok és költségvetési szervek áfa választási határideje

ÁFA

Nyomtatás

Az áfa-kötelezettség választási, változás bejelentési lehetőségek a helyi önkormányzatokon kívül a többcélú kistérségi társulásokat, a jogi személyiségű társulásokat, a helyi nemzetiségi önkormányzatokat, a helyi önkormányzati költségvetési szerveket és a nemzetiségi önkormányzati költségvetési szerveket is érinti.

Az egyes önkormányzatok és költségvetési szerveik részére 2012. július 31-ig nyitva álló bejelentkezési, áfa-kötelezettség választási, változás bejelentési lehetőségekről

Az egyes önkormányzatok és költségvetési szerveik gazdálkodásának az államháztartásról szóló új törvény 2012. évi hatályba lépésére tekintettel történt elkülönítésével, megváltozásával összefüggően több, az általános forgalmi adózás szempontjából lényeges változás is bekövetkezett. Ennek kezelésére – a törvény kihirdetésének és hatálybalépésének időpontját figyelembe véve – az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 111. §-ának (18) bekezdése már a hatályba lépésekor rendelkezett arról, hogy a helyi önkormányzatok a szükségessé vált egyes, az áfa-kötelezettséggel összefüggő, az áfa megállapítására vonatkozó bejelentési, változás-bejelentési kötelezettségüknek a 2011. december 31-ig egyébként nyitva álló határidő helyett, a 2012. március 1-ig meghosszabbított határidőig tehessenek eleget. Ez a rendelkezés azonban nem fedte le a jogszabály változásból eredő összes, változással érintett esetkört, ezért szükségessé vált az érintettek valamint a bejelenthető változások körének kiszélesítése, és a határidő további meghosszabbítása.

Az adózást érintő egyes törvények módosításáról szóló 2012. évi LXIX. törvény (továbbiakban: módosító törvény) Áht-t módosító rendelkezéseivel az érintett szabályozás alá tartozó adózók számára a bejelentésre, változás-bejelentésre nyitva álló határidő 2012. július 31-éig meghosszabbításra került. Ennek alapján a változtatásra jogosult, érintett gazdálkodók, valamint a választható adózási módok köre szélesebb lett, a választás áfa-törvénybeli feltételei bizonyos tekintetben feloldásra kerültek ezzel összefüggésben, valamint lehetőség nyílt az áfa-adózásbeli változásnak megfelelően, a szükségessé vált adóelszámolási korrekciók pótlékmentes önellenőrzésére is. Ezáltal a gazdálkodás elkülönítéséből kifolyólag önálló áfa-alannyá váló, vagy áfa-alanyiságát éppen elvesztő önkormányzatok, vagy azok költségvetési szervei deklarálhatják a változásból fakadó státuszukat, a gazdálkodásuknak megfelelően választhatnak és jelenthetnek be általános forgalmi adózási módot vagy alanyi mentességet, amire a korábban hatályos jogszabályi előírások alapján nem, vagy nem az érintettek teljes körére kiterjedően volt lehetőségük.

I. Milyen lehetőségeket biztosít az új szabály az érintetteknek

I./1. a) Bejelentkezés

Az Áht. 2012. január elsejétől hatályos 111. § (18) bekezdése csak a már általános forgalmi adóalany helyi önkormányzatoknak tette lehetővé az adóév fordulójához kapcsolódóan az általános forgalmi adókötelezettséggel összefüggően a változás-bejelentés megtételének 2012. március 1-jéig történő kiterjesztését, azt is csak az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (továbbiakban: Art.) 22. § (1) bekezdés a)-c) pontjaira vonatkozóan (kizárólag adómentes tevékenység végzésének bejelentése, mentesség helyett adókötelessé tétel bejelentése, alanyi mentesség választása), nem adva eltérési lehetőséget az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényben (továbbiakban: Áfa tv.) foglalt áttérési kötöttségektől.

A módosító törvénnyel hatályba léptetett rendelkezések alapján a helyi önkormányzaton kívül a többcélú kistérségi társulás, a jogi személyiségű társulás, a helyi nemzetiségi önkormányzat, a helyi önkormányzati költségvetési szerv és a nemzetiségi önkormányzati költségvetési szerv is lehetőséget kapott arra, hogy, ha az adóhatósághoz történt bejelentkezése az Áht. hatálybalépésére tekintettel a 2011-2012. adóévek fordulóján vált szükségessé, és e kötelezettségének nem tett eleget, akkor azt utólag megtegye. Ez esetben az adóköteles tevékenység kezdő időpontját is köteles közölni.

Amely szerv a Kincstárnál korábban nem volt regisztrálva, illetve amely szerv a Kincstárnál már regisztrált, de nem rendelkezik adószámmal, ezt az egyablakos rendszeren keresztül a Kincstárhoz történő bejelentkezéssel teheti meg. Amely adóalanynak csak az adóhatósághoz teljesítendő változás-bejelentési kötelezettsége adódott, azt közvetlenül az adóhatósághoz teljesíti.

Az általános forgalmi adókötelezettséggel összefüggő, az Art. 22. § (1) bekezdés a)-d), illetve h) pontja szerinti, adóhatósághoz teljesítendő nyilatkozatot – a módosító törvény rendelkezései alapján – bővebb személyi kör, és az egyes Áfa tv-beli kötöttségek nélkül teheti meg. Az adóalannyá vált, vagy egyébként már korábban is áfa adóalany szervezetek az Áht. hatályba lépésére tekintettel az áfa-kötelezettséggel összefüggően a bejelentést, vagy az eddig bejelentett adatokban a változás-bejelentést az új rendelkezések alapján az alábbiak szerint tehetik meg.

  1. Bejelentheti, amennyiben kizárólag közérdekű vagy egyéb speciális jellegére tekintettel adómentes tevékenységet végez az adóalany (akár azért, mert a gazdálkodás elkülönítése miatt csak ilyen tevékenységet folytat a továbbiakban 2012-től, vagy önálló adóalannyá vált, és hozzá csak ilyen tevékenység került át).
  2. Bejelentheti, ha speciális jellegére tekintettel adómentes tevékenység esetén az adókötelessé tételt kívánja választani az adóalany, függetlenül attól, hogy ezt a tevékenységet esetleg már januártól folytatja, továbbá akkor is, ha a korábban tett ezirányú, az ingatlan értékesítéssel, bérbeadással kapcsolatos adókötelezettségre vonatkozott választásától el kíván térni, mert például az Áht. hatályba lépéséből fakadóan a tevékenysége e tekintetben megváltozott. Ez utóbbi esetben a 2012. július 31-éig megtehető nyilatkozatban a korábban adókötelessé tett ingatlan ügyletek tekintetében is eltérhet választásától az adóalany, még akkor is, ha az Áfa tv. 88. § (5) bekezdés szerinti határidő még nem telt el (vagyis az adókötelezettség választásával összefüggően meghatározott ötéves időkorláttól függetlenül is) és visszatérhet a mentesség alá.
  3. Lehetőség van arra is, hogy az adóalany alanyi adómentességet válasszon 2012. évre vonatkozóan ennek 2012. július 31-éig történő bejelentésével, ha például, mint önkormányzati költségvetési szerv azt az adóév fordulóján nem tette meg, és márciusi határidőig pedig nem pótolhatta, mert a szabályozás rá nem terjedt ki. Az alanyi mentesség választására akkor is lehetősége van a meghatározott körbe tartozó adóalanyoknak, ha például korábban a bevételi összeghatár átlépésére tekintettel az alanyi adómentességet elvesztették, és az erre tekintettel fennálló Áfa tv-beli 2 éves visszatérési időkorlát még nem telt el (például ha egy önkormányzattól a feladatok, az adóköteles tevékenységek nagy része az egyes költségvetési szerveihez, mint önálló adóalanyokhoz átkerült, és praktikus lenne, ha az önkormányzat visszaléphetne az alanyi mentesség alá). Abban az esetben is lehetőség van az alanyi mentesség választására a meghatározott adóalanyi körben, ha a megelőző évre vonatkozóan előírt, az alanyi mentesség választására jogosító bevételi összeghatárt a választással élni kívánó adóalany akkori bevétele meghaladta.
  4. Lehetőség van arra is, hogy az érintett körbe tartozó adóalanyok valamely különös adómegállapítási mód alkalmazását jelentsék be, természetesen amennyiben az az esetükben értelmezhető, vagyis folytatnak, vagy terveznek valamely, a különös adómegállapítás körébe tartozó, arra jogosító tevékenységet.
  5. Lehetőség nyílik arra is, hogy az általános szabályok szerinti adózásra irányuló szándékot az érintett körbe tartozó adóalany bejelentse, ha ez az Áht. szabályozásából kifolyólag önálló adóalanyként, tevékenységével összefüggően az adóév fordulójához kapcsolódóan nem történt meg, illetve valamely mentességi körből adókötelezettség alá került, vagy tért át.
  6. A 2012. július 31-éig megtehető nyilatkozatot úgy kell tekinteni, mintha az érintett körbe tartozó, bejelentésre, változtatásra feljogosított adóalany azt 2011. december 31-éig az állami adóhatósághoz megtette volna.

I./1. b) A bejelentkezés gyakorlati lebonyolítása

Az érintett körbe tartozó adóalanyok az adózói, adóalanyi státuszuknak megfelelő, az adóhatóság által a bejelentésre, változás-bejelentésre rendszeresített – általuk egyébként is használt – nyomtatványok kitöltésével és benyújtásával tehetnek eleget e speciális, 2012. július 31-éig kiterjesztett határidejű bejelentési kötelezettségüknek, lehetőségüknek. Az érintett körbe, ezáltal jellemzően a törzskönyvi nyilvántartás körébe tartozó adóalanyok a bejelentést a 12T201TSZ jelű nyomtatvány használatával, illetve annak az áfa-kötelezettség bejelentésével összefüggő F lapjának kitöltésével tudják megtenni. A nyomtatvány a NAV honlapjáról letölthető, kitöltő programmal támogatott. A kitöltött nyomtatvány elektronikus úton az ügyfélkapun keresztül, vagy papíralapon postai úton is beküldhető, vagy az adóhatóság ügyfélszolgálatain is leadható.

Amely szerv a Kincstárnál korábban nem volt regisztrálva, illetve amely szerv a Kincstárnál már regisztrált, de nem rendelkezik adószámmal, ezt az egyablakos rendszeren keresztül a Kincstárhoz történő bejelentkezéssel teheti meg.

I/2. Egyéb lehetőségek

A módosító törvény lehetőséget biztosít arra is, hogy amennyiben az áfa-kötelezettséggel összefüggő bejelentések megtétele illetve a bejelentések megváltoztatása az áfa-kötelezettség változását is eredményezi, akkor az ezzel kapcsolatos önellenőrzést pótlékmentesen lehessen elvégezni. (Természetesen ilyen esetben a kibocsátott bizonylatok korrekciójával is számolni kell az adóalanyoknak.)

Fontos tudnivaló a módosító törvény rendelkezéseivel összefüggésben a bejelentési határidőn túlmenően az is, hogy az érintett körbe tartozó adóalanyok, szervek gazdálkodásának elkülönítése adó- és illetékfizetési kötelezettséget nem keletkeztet, azzal, hogy ezt a gazdálkodás elkülönítést általános forgalmi adó szempontból az Áfa tv. 17. § (3) bekezdése szerinti jogutódlással történő megszűnésnek kell tekinteni. Az elkülönített gazdálkodás tekintetében az elkülönítést követően gazdálkodást folytató, az érintett körbe tartozó adóalanyokat az adó- és illetéktörvények szempontjából úgy kell tekintetni, mintha jogutódként járnának el.

A módosító törvénnyel megállapított kedvező rendelkezéseket a 2012. január 1-jén vagy azt követően indult és a hatálybalépéskor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, azzal, hogy a gazdálkodás elkülönítésével összefüggő adó- és illetékfizetési kötelezettség alól mentesítő rendelkezéseket azokban az esetekben is alkalmazni kell, amelyekben az érintett körbe tartozó önkormányzatok illetve költségvetési szerveiknél a gazdálkodás elkülönítésére 2012. január 1-jét megelőzően került sor. (Ez a szabály megoldást jelenhet a polgármesteri hivatalok adószámán bonyolított önkormányzati beszerzések kezelésére, vagy az önkormányzat tulajdonában lévő, levonási jog érvényesítése mellett beszerzett eszközök, beruházások önkormányzati költségvetési szervnél történő további adóköteles hasznosításának probléma körére is.)

II. A jogszabályi háttér

A módosító törvény 75. §-a és 76. §-a a következők szerint rendelkezik:

75. § Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 111. § (18) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, ezzel egyidejűleg a 111. § a következő (19)-(22) bekezdésekkel egészül ki:

„(18) Amennyiben a helyi önkormányzat, a többcélú kistérségi társulás, a jogi személyiségű társulás, a helyi nemzetiségi önkormányzat, a helyi önkormányzati költségvetési szerv és a helyi nemzetiségi önkormányzati költségvetési szerv adóhatósághoz történő bejelentkezése az e törvény hatályba lépésére tekintettel vált szükségessé 2012. január 1-jén és e kötelezettségének nem tett eleget, az e bekezdésben említett szerv a bejelentési kötelezettségét legkésőbb 2012. július 31. napjáig teljesíti, azzal, hogy a bejelentkezéskor az adóköteles tevékenység kezdő időpontját is köteles közölni.

(19) A helyi önkormányzat, a többcélú kistérségi társulás, a jogi személyiségű társulás, a helyi nemzetiségi önkormányzat, a helyi önkormányzati költségvetési szerv és a helyi nemzetiségi önkormányzati költségvetési szerv az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 22. § (1) bekezdés a)-d), illetve h) pontja szerinti nyilatkozatot 2012. július 31-ig - közvetlenül az állami adóhatósághoz benyújtott nyilatkozatával - jogosult megtenni, megváltoztatni, mely során

a) az alanyi adómentesség választására vonatkozó joggal abban az esetben is élhet, ha

aa) az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 188. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feltételt nem teljesíti,

ab) az Áfa tv. 191. § (3) bekezdésében rögzített időtartam még nem telt el,

b) az Áfa tv. 88. § (1) bekezdésében említett választástól abban az esetben is eltérhet, ha a 88. § (5) bekezdésében rögzített időtartam még nem telt el.

(20) A (19) bekezdés alapján tett nyilatkozatot úgy kell tekintetni, mintha azt a helyi önkormányzat, a többcélú kistérségi társulás, a jogi személyiségű társulás, a helyi nemzetiségi önkormányzat, a helyi önkormányzati költségvetési szerv és a helyi nemzetiségi önkormányzati költségvetési szerv 2011. december 31-ig az állami adóhatósághoz bejelentette volna.

(21) A (19) bekezdés szerinti bejelentéssel összefüggő önellenőrzés esetén önellenőrzési pótlékot sem felszámítani sem megfizetni nem kell.

(22) A helyi önkormányzat, a többcélú kistérségi társulás, a jogi személyiségű társulás, a helyi nemzetiségi önkormányzat, a helyi önkormányzati költségvetési szerv, a helyi nemzetiségi önkormányzati költségvetési szerv gazdálkodásának elkülönítése adó- és illetékfizetési kötelezettséget nem keletkeztet, azzal az eltéréssel, hogy azt általános forgalmi adó szempontból az Áfa tv. 17. § (3) bekezdése szerinti jogutódlással történő megszűnésnek kell tekinteni. Az elkülönített gazdálkodás tekintetében az elkülönítést követően gazdálkodást folytató helyi önkormányzatot, többcélú kistérségi társulást, jogi személyiségű társulást, helyi nemzetiségi önkormányzatot, helyi önkormányzati költségvetési szervet, helyi nemzetiségi önkormányzati költségvetési szervet az adó- és illetéktörvények szempontjából úgy kell tekinteni, mintha jogutódként járna el.”

76. § Az Áht. a következő 111/A. §-sal egészül ki:

„111/A. § E törvénynek az adózást érintő egyes törvények módosításáról szóló 2012. évi LXIX. törvénnyel megállapított 111. §-ának (18)-(22) bekezdéseit a 2012. január 1-jén vagy azt követően indult és a hatálybalépéskor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, azzal, hogy a (22) bekezdést alkalmazni kell abban az esetben is, ha a gazdálkodás elkülönítésére 2012. január 1-jét megelőzően került sor.”

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra