Június 17-től átrendeződhet a könyvvizsgálói piac

Forrás: NOGUCHI PORTER NOVELLI | Szerző: Deloitte

Címkék: könyvvizsgáló


2016. június 17-től minden EU-tagállamban kötelezően életbe lép a könyvvizsgálati tevékenységről szóló uniós reform. Az uniós irányelvet májusban építette be a törvényhozás a magyar jogrendszerbe, ami jelentős változásokat hoz az érintett hazai cégek számára.

Az Országgyűlés 2016. május 10-én fogadta el a könyvvizsgálókról szóló törvény módosítását. Az új szabályok rendelkeznek a közérdeklődésnek leginkább kitett vállalatok könyvvizsgáló cégekkel folytatott együttműködésének időtartamáról, illetve megszabják a könyvvizsgálaton felül nyújtható szolgáltatások körét és mértékét. A törvénymódosítás emellett átalakítja a könyvvizsgálók közfelügyeleti rendszerét.
 
A törvény által előírt kötelező rotációnak megfelelően a hitelintézetek, biztosítók, befektetési vállalkozások és bizonyos alapkezelők nyolcévente kötelesek könyvvizsgálót váltani, míg a többi tőzsdei kibocsátónak tízévente kell ezt megtennie. A több mint 150 hazai vállalatot érintő jogszabály bizonyos esetekben akár már 2017-től indokolttá teheti a váltást.
 
„Az érintett társaságoknak felül kell vizsgálniuk a könyvvizsgálójuk által eddig nyújtott szolgáltatások körét, mivel az új szabályok meghatározzák, hogy egyes tevékenységeket milyen értékhatárig végezhetnek a könyvvizsgálók egyazon ügyfélnek. Az értékhatáron kívül a törvény tilalmat vezetett be többek között bizonyos adótanácsadói szolgáltatásokra, jogi képviseletre és a vagyonértékelésre.” - mondta Bartha Zsuzsanna az EY könyvvizsgálati üzletágának vezetője.
 
A törvénymódosítás hatására átalakul a könyvvizsgálók közfelügyeleti rendszere. A Nemzetgazdasági Minisztériumban működő Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Hatóság több jogosultságot kapott a szakma szereplőinek ellenőrzésére.
 
„A közfelügyelet elsődleges feladata, hogy kiszűrje a szakma azon szereplőit, amelyek nem megfelelő minőségben látják el a munkájukat, ezért a hatáskör bővülése szintén a bizalom növekedésének irányába viszi a piacot. A retorziók tárháza széleskörű és ezeknek egy része már eddig is alkalmazásban volt. A közfelügyelet ismételt vizsgálatra kötelezheti a könyvvizsgálót, amennyiben arra az eredményre jut, hogy a kiadott jelentést az elvégzett munka nem támasztja alá, de akár fegyelmi eljárást is indíthat, végső esetben pedig a működési engedélyt is visszavonhatja.” – emelte ki a szakértő.

FIZESSEN ELŐ AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek! Az Önadózó csomag előfizetési díja 2022. 6-12. hónapra 16.905,-Ft. Mit ad ennyiért Önnek az Önadózó? Önadózó újság havi lapszámai (az előfizetés kezdő hónapjától decemberig, print és elektronikus formátumban) + Online csomag: Számviteli szabályzatok 2022, GDPR Segédlet,  Pénzmosás elleni szabályzat 2022, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon, Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek. Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése


Vissza az előző oldalra