Kata változások 2019 – a bevétel fogalma, és az adóalanyiság keletkezése vonatkozásában

Forrás: www.nav.gov.hu | Szerző: NAV

Címkék: KATA


Nem minősül a kisadózó egyéni vállalkozó bevételének a nem kizárólag üzemi célú tárgyi eszközök, nem anyagi javak értékesítéséért kapott ellenérték. 2019. január 1-jétől a tevékenységét év közben kezdő vállalkozásnak minősül az átalakulással, egyesüléssel, szétválással létrejövő, kata-adóalanyiságot választó gazdasági társaság is.

1. Az egyes adótörvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvény 2019. január 1-jétől kiegészíti a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) értelmező rendelkezéseit a kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközök és nem anyagi javak fogalmával (Katv. 2. § 24. pont). Eszerint kizárólag üzemi célúnak minősülnek azok a tárgyi eszközök és nem anyagi javak, amelyeket a kisadózó egyéni vállalkozó a kisadózó vállalkozás tevékenységével (tevékenységeivel) kapcsolatban használ, azokat más célra részben sem használja és üzleti nyilvántartásai ezt egyértelműen alátámasztják. Nem minősül kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköznek a személygépkocsi.

Ezzel összefüggésben a fenti időponttól módosul a kisadózó vállalkozás bevételét meghatározó jogszabályi rendelkezés (Katv. 2. § 12. pont) is. A módosítás alapján nem minősül a kisadózó egyéni vállalkozó bevételének a nem kizárólag üzemi célú tárgyi eszközök, nem anyagi javak értékesítéséért kapott ellenérték, azaz a nem kizárólag üzemi célból használt ingóságok, ingatlanok értékesítéséből származó jövedelem adózására a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény XI. fejezetében foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni.
 
2. Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvény 2019. január 1-jétől több ponton módosítja a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) szerinti adóalanyiság (a továbbiakban: kata-adóalanyiság) keletkezésére, választására vonatkozó szabályokat.

2019. január 1-jétől a tevékenységét év közben kezdő vállalkozásnak minősül az átalakulással, egyesüléssel, szétválással létrejövő, kata-adóalanyiságot választó gazdasági társaság is. A módosítás alapján ebben az esetben a kata adóalanyiság létrejöttének napja a vállalkozás nyilvántartásba vételének napja [Katv. 4. § (2) bekezdés].

2019. január 1-jétől nem választhatja kata-adóalanyiságot az a vállalkozás, amely a bejelentés megtételekor végelszámolási, felszámolási, kényszertörlési eljárás hatálya alatt áll [Katv. 4. § (4a) bekezdés].

A 2018. december 31-éig hatályos szabályok értelmében nem választhatja az adóalanyiságot az a vállalkozás, amelynek adószámát az állami adóhatóság a bejelentést megelőző két éven belül törölte. 

2019. január 1-jétől lerövidül az adószám törlésével összefüggő, az adóalanyiság létrejöttének akadályát képező időtartam, így az a vállalkozás nem választhatja a kata-adóalanyiságot, amelynek adószámát az adóhatóság az adóalanyiság választására irányuló bejelentése évében vagy az azt megelőző 12 hónapban törölte. [Katv. 4. § (3) bekezdés]

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra