Képzési költség adókötelezettsége egyéni vállalkozásban

SZJA

Nyomtatás
Forrás: Önadózó 2015/10 | Szerző: dr. Kiss Zoltán

Címkék: egyéni vállalkozó, képzési költségek, egyéni vállalkozó költségelszámolása


Az Szja törvény lehetőséget biztosít a képzéssel kapcsolatos költségeik elszámolására a tevékenységüket önálló tevékenység keretében, vagy egyéni vállalkozóként végző magánszemélyek részére is.

Az Szja törvény 3. sz. melléklete az összevont adóalap megállapításához elszámolható költségek között csak a művészeti tevékenységet folytató magánszemélyek esetében nevesíti elismert költségként a tevékenységgel összefüggő szakmai képzés költségeit [Szja törvény 3. számú melléklet I/22. pont]. 

A 3. sz. mellékletben található jellemzően előforduló költségek felsorolása azonban nem teljes körű, ezért nem zárható ki, hogy más önálló tevékenységet végző magánszemély is elszámolja az olyan képzésen, továbbképzésen való saját részvételével összefüggésben felmerülő kiadásait, amely képzés tevékenységének sikeres folytatása, a bevétel megszerzése érdekében szükséges. Tételes rendelkezések hiányában ezt esetenként kell mérlegelni, illetve minősíteni. Ha a képzés a tevékenységét közvetlenül szolgálja, akkor a magánszemély annak költségét az önálló tevékenységének bevételével szemben elismert költségként érvényesítheti, a szolgáltatás keretében nyújtott egyéb juttatást (étkezés, szabadidőprogram költségét) azonban nem számolhatja el.

Az Szja törvény 11. sz. melléklet I/27. pontja alapján az egyéni vállalkozó magánszemélyek esetében a vállalkozói bevétel megállapításánál igazolt kiadásként számolható el az a képzésre fordított összeg, amely
más magánszemély képzése érdekében merült fel, az azzal összefüggésben megfizetett közterhekkel együtt;
a saját – a vállalkozási tevékenység folytatásához szükséges – szakismeretének megszerzése érdekében merült fel, ide nem értve az iskolarendszerű képzéssel összefüggő kiadást.

Abban az esetben, ha a magánszemély az egyéni vállalkozó alkalmazottja, a képzés átvállalt költségeinek adózására vonatkozóan az előzőekben ismertetett szabályokat kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az egyéni vállalkozó az alkalmazottja iskolarendszerű képzésének költségeit vállalja át, az a minimálbér két és félszeresének mértékéig béren kívüli juttatásnak minősül, így a 16 százalékos személyi jövedelemadó mellett 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli, (melyeknek alapja a juttatás értékének 1,19-szerese). A juttatásra vonatkozó egyedi értékhatárt, illetve a béren kívüli juttatásokra vonatkozó 200 ezer forintos éves keretösszeget meghaladóan átvállalt összeget pedig a 16 százalékos személyi jövedelemadó mellett 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli. Az iskolarendszeren kívüli képzés átvállalt, viselt költségei miatt pedig nem keletkezik a magánszemélynek bevétele, ha a képzés a tevékenységgel összefüggésben, a munkakör betöltése érdekében szükséges ismeret megszerzését, bővítését biztosítja. Az utazással, szállással, étkezéssel kapcsolatban a korábban már ismertetett szabályokat is értelemszerűen kell alkalmazni.

FIZESSEN ELŐ 2024-RE AZ ÖNADÓZÓ ÚJSÁGRA ÉS ONLINE CSOMAGJÁRA!

Önadózó - okos újság okos cégeknek és könyvelőknek!  Velünk 2024-ben is könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. Az Önadózó az egyik legnagyobb terjedelemmel jelentkező havi szaklap. Igen gazdag az archívumunk, az előfizetéssel ingyenesen hozzájuthat a megelőző évek lapszámaihoz. Az egyes lapszámok tartalma online elérhető, illetve mobiltelefonon is. Online csomagunk: Számviteli szabályzatok 2024 Cafetéria szabályzat 2024 Pénzmosás elleni szabályzat csomag GDPR Segédlet, Gyorskérdés szolgáltatás a honlapon,Segédletek + Mérlegképes és adótanácsadói kreditek Ingyenes e-könyvek és vásárlási kedvezmény az Önadózó Webáruhgázban ● Egyes Kulcs-Soft programok előfizetőknek ingyenesen ● Előfizetni itt lehet: https://www.onadozo.hu/elofizetes-az-ujsagra/ 


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra